• BIST 9061.94
  • Altın 2298.879
  • Dolar 32.3126
  • Euro 35.0755
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C

Çorum TSO’dan Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazı Uyarısı

Çorum TSO’dan Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazı Uyarısı
Çorum Ticaret ve Sanayi Odası, yeni yılla birlikte kullanımı zorunla hale getirilecek olan yeni nesil yazar kasa kullanımı konusunda iş dünyasını uyardı.

Çorum Ticaret ve Sanayi Odası, yeni yılla birlikte kullanımı zorunla hale getirilecek olan yeni nesil yazar kasa kullanımı konusunda iş dünyasını uyardı.

Çorum Ticaret ve Sanayi Odası'ndan yapılan açıklama da, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından Türkiye'de 1 Ocak 2016 yılından kullanması zorunlu olacak olan yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanım zorunluluğu, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde yapılan değişiklikle ertelendiği hatırlatılarak, yapılan değişikliğe göre işletmelerin, 2014 yılı satışları veya gayri safi iş hasılatına göre farklı tarihlerden itibaren yeni nesil yazar kullanımının zorunlu olacağı belirtildi.

Uygulamanın, bir yıllık erteleme ile birlikte 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren bütün ödeme kaydedici cihaz kullanıcılarına zorunlu olacağının belirtildiği açıklamada, "Buna göre; 1 milyon TL'yi aşan mükellefler için, 1 Nisan 2016 tarihinden, 1 milyon TL'den 500 Bin TL'ye kadar olan mükellefler için, 1 Temmuz 2016 tarihinden, 500 Bin TL ile 150 Bin TL arasında olan mükellefler için, 1 Ekim 2016 tarihinden, 150 Bin TL'den az olan mükellefler için, 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyeti başlayacak. Tebliğle belirtilen tarihlerden önce mali hafızaları dolan mevcut ödeme kaydedici cihazlarını hurdaya ayırarak, yeni nesil ödeme kaydedici cihaza geçme zorunluluğu getirildi. Vergi mükellefleri, kendi istekleri doğrultusunda bu tarihlerden önce de yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanımına başlayabilecek. 3100 sayılı Kanuna dayanılarak çıkarılan ilgili mevzuata göre ödeme kaydedici cihaz kullanımından muaf tutulanların, muafiyetlerinin devamı süresince Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazları kullanma mecburiyetleri bulunmamaktadır. 1 Ocak 2016 tarihinden sonra işe başlayacak mükelleflerin Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazları kullanma mecburiyeti işe başlama tarihinden itibaren 30 gün içinde başlayacak" ifadelerine yer verildi.

Çorum TSO Başkanı Çetin Başaranhıncal, iş dünyasından gelen talepler doğrultusunda yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanım zorunluluğunun bir yıl ertelendiğini söyledi.

Başaranhıncal, belirtilen tarihlerde yeni nesil ödeme kaydedici kullanımına başlamayan vergi mükelleflerine cezai işlem uygulanacağını hatırlatarak, bu tür yaptırımlarla karşılaşmamak için işletmelerin bir önce yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanımına başlaması tavsiyesinde bulundu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim