• BIST 9131.16
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

Çorum TSO Güneş Enerjisi Üretimine Başladı

Çorum TSO Güneş Enerjisi Üretimine Başladı
Çorum Ticaret ve Sanayi Odası'nın (TSO) kendi elektrik enerjisini üretmek amacıyla geliştirdiği Güneş Enerjisi Santrali Projesi, kurulum sürecinin tamamlanmasının...

Çorum Ticaret ve Sanayi Odası'nın (TSO) kendi elektrik enerjisini üretmek amacıyla geliştirdiği Güneş Enerjisi Santrali Projesi, kurulum sürecinin tamamlanmasının ardından üretime başladı. Çorum'da ilkler arasında yer alan proje, ayrıca Türkiye genelindeki 365 Oda ve Borsa arasında da hayata geçirilen ilk proje olma özelliği taşıyor.

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın (OKA) yenilenebilir Enerji Mali Destek Programı kapsamında desteklenen projenin toplam bütçesinin 940 bin 294 lira olduğu ve projenin yüzde 75'i olan 705 bin 221 lirasının OKA tarafından finanse edildiği bildirildi.

Ürettiği 233 kw/h enerji ile TSO'nun yeni hizmet binası ile Fuar ve Sergi Kompleksi'nin toplam enerji ihtiyacını karşılayan Güneş Enerjisi Santralinde üretim fazlasının da Ulusal Dolaşım Ağı'na dahil edileceği belirtildi.

Güneş enerjisi santralinde anlık ortalama 233 kw/h enerji üretilmesinin planlandığını belirten Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Başaranhıncal, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın Yenilenebilir Enerji Mali Destek Programı kapsamında desteklenen projenin toplam bütçesinin 940 bin 294 TL olduğunu, bunun yüzde 75'inin OKA tarafından finanse edildiğini belirtti.

"2,5 YILDA GERİ DÖNÜŞÜM SÜRESİ TAMAMLANACAK"

Günümüzde enerjiye olan ihtiyacın artmasının, enerjiyi stratejik öneme sahip bir konu haline getirdiğine dikkat çeken Başaranhıncal, "Ülkemizin çözüm bekleyen en büyük sorunlarından bir tanesi olan cari açığın da, büyük oranda enerji ithalatından kaynaklandığı bilinmektedir. Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak anlamında ulusal bazda bir takım adımlar atılsa da henüz istenilen seviyeye gelinememiştir. Buradan hareketle hayata geçirdiğimiz güneş enerjisi santrali projemiz, başarıyla tamamlanmış olup, üretime başlamıştır. Fuar kompleksinin çatısında, yaklaşık 2 bin 500 metrekarelik alana kurulan güneş enerjisi santralinin geri dönüş süresi, toplam bütçesi üzerinden hesaplandığında ortalama 10 yıl olarak değerlendirilmektedir. Ancak söz konusu santralin yüzde 75 oranında OKA'dan hibe desteği ile hayata geçirilmesi nedeniyle yüzde 25'i TSO tarafından finanse edildi. Dolayısıyla güneş enerjisi santrali projesinin geri dönüş süresi ortalama 2,5 yıl olarak öngörülüyor" dedi.

Çorum'daki diğer kamu ya da özel kurum ve kuruluşların bu tür yatırımlarla kendi elektrik enerjilerini karşılayabileceklerini ifade eden Başaranhıncal, "Bu yapıldığında ilimizin bölgemizde, bölgemizin ülke genelinde ve ülkemizin de bölgesinde elektrik üretim payının yükselmesine katkı sağlamasını temenni ediyorum. Projenin Türkiye enerji üretimine cüzi de olsa bir katkı sağlayacağına olan inancımızla, proje uygulama sürecinin ardından enerji üretiminin başladığını kamuoyuna duyururuz" şeklinde konuştu.

Çorum TSO Güneş Enerjisi Üretimine Başladı

Çorum TSO Güneş Enerjisi Üretimine Başladı

Çorum TSO Güneş Enerjisi Üretimine Başladı

Çorum TSO Güneş Enerjisi Üretimine Başladı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim