• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 20 °C

Çölyak Derneği’nden Çorum TSO’ya Ziyaret

Çölyak Derneği’nden Çorum TSO’ya Ziyaret
Çorum Çölyak ve Yaşam Derneği Başkanı Hacer Kesici, Çorum Ticaret ve Sanayi Odası'nı ziyaret etti.

Çorum Çölyak ve Yaşam Derneği Başkanı Hacer Kesici, Çorum Ticaret ve Sanayi Odası'nı ziyaret etti.

Çölyak Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri Dr. Mustafa Azak, Hüseyin Özden, Ömer Yıldırım ve Sıddık Veldet'in de hazır bulunduğu ziyarette Dernek Başkanı Hacer Kesici, dernek çalışmaları hakkında TSO Başkanı Çetin Başaranhıncal'a bilgiler verdi.

Kesici, kendi kızına konulan teşhis sayesinde tanıştığı Çölyak hastalığı nedeniyle çok sıkıntı çektiğini ancak bununla yaşamayı öğrendiğini söyledi.

Edindiği tecrübelerini bu hastalıkla yaşamaya çalışan insanlarla paylaşma düşüncesiyle Çölyak ve Yaşam Derneği'ni kurduklarını dile getiren Kesici, "Şu an tamamen dernek yöneticilerimizin imkanlarıyla yeterli olmayan şartlarda faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Çorum'da tespit edebildiğimiz 600 civarında Çölyak hastası bulunuyor. Hemen her hastaya ulaşarak, dernek merkezimizde eski ve yeni hastaları buluşturup, birbirlerine destek olmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Bu hastalığa yakalanan insanların özelikle manevi desteğe ihtiyacı var" dedi.

Çölyak hastalığının belli bir tedavisinin olmadığını, bu hastalığı taşıyan kişilerin ömür boyu diyet yapmaları ve önerilen gıda maddelerinden tüketmeleri gerektiğini ifade eden Kesici, "Çölyak hastalarının tüketebileceği unun kilogram fiyatı 30 TL. Bu hastalar, içerisinde guliten olan hiçbir şeyi tüketemiyorlar. Hatta kağıt bardakla su dahi içemiyorlar, çünkü kağıt bardakta da guliten var. Raf ömrünü uzatmasından dolayı şu an günlük tüketilen hemen her gıda ürününde guliten bulunuyor. Çölyak hastası bir birey normal ekmek tüketirse, vücut bunu ortalama 40 günde atabiliyor. Diyete uymayan hastalar, 40'lı yaşlarında mutlaka bağırsak kanserine yakalanıyorlar" şeklinde konuştu.

ÇÖLYAK, HASTALIK DEĞİL YAŞAM BİÇİMİ

Çölyak hastalığının artık bir yaşam biçimi haline dönüştüğünü ifade eden Kesici, bu hastalığın giderilmesi için kullanılabilecek her hangi bir ilacın olmadığını, kişilerin yalnızca diyet yapabildiğini söyledi. Bu hastalığın normal tetkik ya da kan tahlillerinde tespit edilemediğini ifade eden Kesici, "Çölyak hastalığının teşhisi için özel bir tahlil bulunmaktadır. Çocuğunuz eğer yaşına göre daha düşük kilodaysa, sindirim sistemi ile ilgili çeşitli şikayetleri varsa, Çölyak tahlili yapılmasında fayda var. Erken teşhis önemli" dedi.

Çölyak hastalığının Avrupa ülkelerinde görülme oranının yüzde 30 seviyelerinde olduğunu ifade eden Kesici, bu bölgede toplumsal farkındalığın da üst düzeyde olduğunu, ancak Türkiye'de toplumun bu konuda henüz bilinçli olmadığının altını çizerek, "Dernek olarak bizler, bu konuda bir farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Örneğin gıda üreticileriyle görüşerek guliten içermeyen ürünler üretmelerini istiyoruz. Öte yandan çeşitli platformlarda bu hastalığı anlatarak insanları bilinçlendirmeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

Çorum TSO Başkanı Çetin Başaranhıncal da, derneğin çok önemli bir misyonu üstlendiğini belirterek, TSO olarak bundan sonraki süreçte etkinliklerine imkanlar dahilinde destek olabileceklerini bildirdi.

Başaranhıncal, çalışmalarında dernek yöneticilerine başarılar diledi.

Çölyak Derneği’nden Çorum TSO’ya Ziyaret

Çölyak Derneği’nden Çorum TSO’ya Ziyaret

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim