• BIST 8986.97
  • Altın 2297.275
  • Dolar 32.3247
  • Euro 35.0665
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C

Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi Anadolu’nun İnşa Başlangıç Töreni

Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi Anadolu’nun İnşa Başlangıç Töreni
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye bir savunma altyapısı kurmak yerine dışa bağımlılığa adeta mecbur ve mahkum edilmiştir. Bazıları bunu...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye bir savunma altyapısı kurmak yerine dışa bağımlılığa adeta mecbur ve mahkum edilmiştir. Bazıları bunu sadece NATO üyeliğine bağlıyor. Ben o kadar basit ve masum olduğunu düşünmüyorum" dedi.

Tuzla Sedef Tersanesi'ndeki "Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi Anadolu'nun İnşa Başlangıç Töreni'nde konuşan Erdoğan, "Törende konuşan Erdoğan, "Ülkenin içerisine bulunduğu istikrar ve güven ortamı sayesinde projeler birer birer hayata geçiriliyor. Ülkemizin savunma sanayisinde dışa bağımlılığı her yıl biraz daha azalıyor. 2002 yılında yüzde 80'ler olan dışa bağımlılığımızı bugün yarı yarıya azaltmış yüzde 40'lar seviyesine düşürmüş bulunmaktayız. Hedefimiz inşallah 2023 yılında ülkemizin savunma sanayisinde dışa bağımlılığımızı ortadan kaldırmaktır. Sadece kendi ihtiyaçlarımızı karşılamakla kalmayacak ve bu alanda tüm dost ve kardeş ülkelerin de en önemli destekçisi ve tedarikçisi olacağız. Geçtiğimiz yıl 5 milyar dolarlık üretim ve 1, 6 milyarlık ihracat gücüne ulaşan savunma sanayimiz bu hedef doğrultusunda ilerlemesini sürdürüyor. Geçtiğimiz yılsonu itibariyle 31 milyar dolarlık proje bütçesi ile çalışmalarını sürdüren savunma sanayi sektörümüz araştırma-geliştirme sektöründe de 1 milyar dolarlık bir seviyeye ulaştı. Bu rakamları ülkemizin imkanlarının gelişmesine paralel olarak daha da arttırmayı hedefliyoruz" dedi.

"BUGÜN DÜNYANIN EN SEÇKİN UÇAK GEMİSİNİ ÜRETME YOLUNDA ATTIĞIMIZ BİR İLK ADIM OLARAK GÖRÜYORUM"

Savunma sanayi alanında yapılan yatırım ve projeleri tüm detaylarıyla anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Özellikle ileri teknoloji gerektiren konularda elbette uluslararası konularda işbirliklerimizde olacak. Ama en azından araştırma-geliştirme, test, modernizasyon gibi konularda kendi kendimize yeterli konuma gelmeliyiz. Bugün dünyanın en seçkin uçak gemisini üretme yolunda attığımız bir ilk adım olarak görüyorum. Şuana kadar 12 helikopterimizin üretimi tamamlandı. Altay tankının prototipi ortaya çıktı. Yakında seri üretime başlayacağız. Ve insansız hava araçlarında oldukça ileri bir noktaya ulaştık. Silahsız-insansız hava araçlarını da devreye girmesiyle özelikle iç güvenlik operasyonlarında ciddi bir rahatlama sağlanacağına inanıyorum. MİLGEM projesi kapsamında ilk milli savaş gemilerimizden iki tanesinin inşası tamamlandı ve donanmanın emrine sunuldu. Proje kapsamında 3'üncü gemimizin inşası da devam ediyor. Kendi tasarımımız olan Hürkuş test uçuşları da başarıyla sonuçlandı. Yakın zamanda seri üretime geçiyoruz. Askeri ve sivil ihtiyaçlara cevap verecek özgün helikopter projesi geliştirme çalışmalarına başlandı. Bu projeyi ortak üretimle ve ihracata dönük olarak süratle tamamlamayı hedefliyoruz. Kendi milli piyade tüfeğinin üretimine başladık. Mayınlara dayanıklı zırhlı personel taşıyıcılardan 617 tanesi ordumuza teslim edildi. Roket ve füze teknolojileri konusunda ciddi ilerleme sağlandı. Kendi üretimimiz olan ilk uydumuz Göktürk 2'yi uzaya fırlattık. Ülkemizde bir uydu fırlatma merkezi ile ilgili çalışmalarımız da sürüyor. Sabiha Gökçen Havalimanı'nın yanında savunma sanayi ağırlıklı Türkiye'nin en büyük Teknoparkı kuruluyor. Bunlarında aralarında bulunduğu tam 416 projenin üzerinde çalışmalar devam ediyor. Yıllarca milliyetçilik adına, vatan sevgisi adına ülkeyi koruma ve kollama adına, öylesine anlamsız öylesine boş işlerle uğraşıldı ki kimse asıl meselelere odaklanmadı. Bu ihmalin en ağır sonuçlarının gördüğümüz alanların başında savunma sanayi geliyor" diye konuştu.

"TÜRKİYE DIŞA BAĞIMLILIĞA ADETA MECBUR VE MAHKUM EDİLMİŞTİR"

"Türkiye bir savunma altyapısı kurmak yerine dışa bağımlılığa adeta mecbur ve mahkum edilmiştir" diyen Erdoğan, "Bazıları bunu sadece NATO üyeliğine bağlıyor. Ben o kadar basit ve masum olduğunu düşünmüyorum. Tıpkı Devrim otomobillerinde olduğu gibi çok basit bir sebeple söndürülmesinde olduğu gibi savunma sanayi konusunda da farklı saiklerin devreye girdiğine inanıyorum. Halbuki 1. Dünya Savaşı'nda parasını verdiğimiz halde teslim alamadığımız örneği var. Doğ ve Güneydoğu bölgemizde yaşanan çatışmalar bahane edilerek parası ile dahi verilmeyen ve satılmayan silahlar mevcuttur şuan bile. Ve bunlar NATO'da beraber olduğumuz ülkeler onu da söyleyeyim. Onun için kendimiz eğitmeliyiz" diye konuştu.

"BU TÖRENİNİN ANLAMI GELECEKTE ÇOK DAHA İYİ KAVRANACAKTIR"

Erdoğan, "Mesela burada gerçekleştirdiğimiz saç kesme töreninin anlamı inanıyorum ki gelecekte çok daha iyi kavranacaktır. Burada biz elbette meselenin farkındayız ama milletimizi özellikle de yeni nesilleri bu bakımdan çok iyi bilgilendirmeliyiz. Tarihini, kültürünü, hedeflerini bilen nesiller yetiştirmeyi başarmadan geleceğimize güvenle bakamayız. Bu nedenle zaferlerimizi onlara çok iyi anlatmalıyız" diyerek sözlerini tamamladı.

Erdoğan, burada yaptığı konuşmasının ardından beraberindeki askeri yetkililer ile birlikte saç kesme merasimine katılarak yetkililerden bilgi aldı.

Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi Anadolu’nun İnşa Başlangıç Töreni

Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi Anadolu’nun İnşa Başlangıç Töreni

Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi Anadolu’nun İnşa Başlangıç Töreni

Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi Anadolu’nun İnşa Başlangıç Töreni

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim