• BIST 9693.46
  • Altın 2496.132
  • Dolar 32.475
  • Euro 34.6284
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 17 °C

Çok gizli 2 Öcalan görüşmesi!

Çok gizli 2 Öcalan görüşmesi!
Çözüm Süreci Kurulu ile İmralı heyeti arasında iki gizli Öcalan görüşmesi gerçekleşti. Görüşmeler neticesinde çözüm sürecinin devam etmesi konusunda mutabakata varıldığı kaydedildi.

Son dönemlerde yaşanan gerginliğin ardından ‘çözüm süreci bitecek mi’ tartışmaları cevabını buldu. Hükümetin görevlendirdiği Çözüm Süreci Kurulu devreye girdi. 

Önceki gün İmralı heyeti ile hükümet arasında iki kritik görüşme gerçekleştirildiği belirlendi. Çözüm sürecinin devam etmesi konusunda mutabakata varıldığı kaydedildi. 

Çözüm sürecinde yaşanan tıkanıklık konusunda hükümet tarafından yetkilendirilen Çözüm Süreci Kurulu devreye girdi. Adalet Bakanlığı’nın İmralı’ya gidişine izin vermediği HDP heyeti ile içinde bakanların yer aldığı Çözüm Süreci Kurulu, önceki gün (Salı) iki kritik görüşme gerçekleştirdi. HDP heyetinin “devlet ve hükümet kurulu” dediği Çözüm Süreci Kurulu ile HDP heyeti arasında, sürecin devam etmesi konusunda karşılıklı irade beyanı açıklandı.

ADALET BAKANLIĞI'NIN GİRİŞİMİ

Alınan bilgiye göre, HDP heyeti ile içinde bakanların yer aldığı Çözüm Kurulu arasında iki görüşme, Adalet Bakanlığı’nın girişimi ile başladı. HDP heyeti ile Çözüm Kurulu arasında ilk görüşme, HDP’nin grup toplantısı sonrası öğleden sonra, ikincisi ise akşam gerçekleşti. İki görüşmede Çözüm Süreci Kurulu üyeleri yer aldı ancak isimler değişti.

DEMİRTAŞ DA KATILDI

HDP’nin İmralı heyeti ile Çözüm Süreci Kurulu görüşmelerine HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da katıldı. HDP heyeti ile Çözüm Kurulu arasındaki iki kritik görüşmenin ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında Çözüm Süreci Kurulu toplandı. Siyasi kulislerde, çözüm süreci nde yaşanan tıkanıklığın aşılması için yapılan bu görüşmelerde Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın etkili olduğu konuşuldu.

SÜRECİ BAŞLATAN İMRALI

Sırrı Süreyya Önder, çözüm sürecini kimin başlattığının sorulması üzerine şunları söyledi:

"Süreci başlatan kuşkusuz Sayın Öcalan’dır. Onun bu iradesi olmadan kamusal bir güç ne yapabilir? Son tahlilde bu tartışmanın da bir anlamı yok. Bu şeref Sayın Cumhurbaşkanı’na ait olsun, bir an önce gereği yapılsın."

ÖCALAN'A AF SİNYALİ

Önder, “Genel seçimden sonra Öcalan’ın serbest bırakılması dahil genel af beklentisinin” sorulması üzerine, "Bu tartışmalar meseleyi spekülatif boyuta taşır. Ancak bu ülkede tarihi barışımız, kucaklaşmamız tam bir demokrasi için ne gerekiyorsa bir an önce hayata geçirmek zorundayız. Af da demokratikleşme de buna dahil" dedi.

ÖCALAN KURDU, KİMSE DEĞİŞTİREMEZ

HDP Grup Başkan Vekilleri İdris Baluken ve Pervin Buldan ile İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'den oluşan HDP İmralı heyeti, TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Pervin Buldan, bir süredir kesintiye uğrayan çözüm süreci diyalog sürecinin önceki gün hükümet yetkilileri ile yaptıkları görüşmenin ardından kaldığı yerden devam ettiğini söyledi. Buldan, "Karşılıklı bir irade ortaya çıktığını da belirtmek isteriz" dedi.

Kamu düzeninin bozulmasından HDP’nin sorumlu tutulamayacağını savunan Buldan, “Bir ülkede demokratik haklar tehdit ve kısıtlama altındaysa ortada ne kamu kalır ne de düzeni" ifadelerini kullandı.

İMRALI TALİMATIYLA

Sırrı Süreyya Önder İmralı heyetinin Abdullah Öcalan’ın talimatı ile kurulduğunu ifade ederek, "Sayın Öcalan’ın dışında hiçbir mekanizma bu heyete müdahale edemez" şeklinde konuştu.

'ARINÇ ELEŞTİRİRKEN MUTABAKAT VARDI'

Hükümet Sözcüsü Arınç’ın sekretaryanın olmayacağı yönündeki ifadelerine tepki gösteren Önder, Arınç’ın eksik bilgiler üzerine konuşmuş olabileceğini ifade ederek "Bu (sekretarya) bugün kararlaştırılmış bir mutabakat değildir. Sayın Arınç’ın o talihsiz demeci vermeden önce oluşmuş bir mutabakattır. Bu mutabakatın devam ettiği bilgisi var bizde" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim