• BIST 9079.97
  • Altın 2324.961
  • Dolar 32.3581
  • Euro 34.9
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Çocuklarınızı Notlarla Değerlendirmeyin Uyarısı

Çocuklarınızı Notlarla Değerlendirmeyin Uyarısı
Karnesinde zayıf not olan öğrencilere ebeveynlerin duyarlı bir şekilde yaklaşması gerektiğini ifade eden Aliağa Psikoterapi ve Aile Danışmanlığı Derneği...

Karnesinde zayıf not olan öğrencilere ebeveynlerin duyarlı bir şekilde yaklaşması gerektiğini ifade eden Aliağa Psikoterapi ve Aile Danışmanlığı Derneği Başkanı Bayram Şimşek, " Karnede alınan notlar sadece çocukların derslerinde aldığı notlar değil, şimdiye kadar ev içerisindeki aile ilişkileri, çocukla etkili güzel zaman geçirme ve anne baba arasındaki ilişkilerin de bir yansımasıdır" dedi.

2015-2016 eğitim ve öğretim yılı 22 Ocak 2016 Cuma günü yarıyıl tatiline giriyor. Güz döneminin tamamlanmasıyla Türkiye genelinde 18 milyon öğrenci, Aliağa'da ise 15 bin öğrenci 15 günlük tatile girecek. Okulların kapanmasıyla öğrencilerde ilk dönemlerini değerlendiren karnelerini alacaklar. Karnesinde zayıf not olan öğrencilere ebeveynlerin duyarlı bir şekilde yaklaşması gerektiğini ifade eden Aliağa Psikoterapi ve Aile Danışmanlığı Derneği Başkanı Bayram Şimşek, velileri uyardı. Şimşek, "Tatil geldi kapıya dayandı. Cuma günü milyonlarca aile ve öğrenci için, her ne kadar notları bilinse de, heyecanlı, karmaşık duygular yaşanan bir gün olacak. Karnede alınan notlar sadece çocukların derslerinde aldığı notlar değil, şimdiye kadar ev içerisindeki aile ilişkileri, çocukla etkili güzel zaman geçirme ve anne baba arasındaki ilişkilerin de bir yansımasıdır. Ailelerin ilk baktığı şey karnedeki "5'lerin bolluğu. Üçleri, ikileri birleri görüp ona tepki veriyor. Birçok aile dört olan notu bile olumsuz değerlendiriyor. Onlar için olumsuz; çünkü çocuklardan mükemmel olmasını bekliyoruz" dedi.

ÖĞRENCİYE NASIL DAVRANMALI?

Velilerin öğrencilere nasıl bir yaklaşımda bulunması gerektiğini anlatan Şimşek, "Ailenin ilk yapacağı çocuğun aldığı beşlere, dörtlere olumlu tepki verip teşekkür etmek olmalıdır. Mükemmeli aramak iyiyi görmemize engel olmamalı. Veliler sürekli olumsuza odaklanırsa çocuk da kendini başarısız görür. Güzel olan notlara tepki verilmemesi çocuğun hevesini kırar. Ama olumsuz notlara tepki verilmezse; güzel, övülecek bir not kesinlikle vardır, o bulunup söylenirse çocuk takdir edildiği için kötü notu da düzeltmek için çaba sarf edecektir. Bir hatada çocuklara notlara göre ödül, ceza, ilgi ve sevgi verilmesidir. Bu durum çocuğun kişiliğinde olumsuz yaralar ortaya çıkarır. Özellikle sevgi ve ilgiyi koşulsuz vermemiz gerekir. Çocuğumuzdan esirgeyeceğimiz sevgi ciddi sorunlara yol açar. Aileler şunu aklından çıkarmamalıdır. Not, ders değildir. Asıl olan çocuklarıyla olan sağlıklı ilişkileridir ve çocuklarının mutlu olmasıdır" şeklinde konuştu.

Tatile girecek öğrencilere de tavsiyelerde bulunan Şimşek şöyle devam etti:

"Tatilde çocuklar dinlensinler. Bilgisayar ve telefon ile vakit geçirmekten ziyade içinde dersin az olduğu hatta hiç olmadığı sosyal faaliyetler, yaş gruplarıyla oynayacakları, vakit geçirecekleri ortamlar, imkanlar yaratılmalıdır. Çocuğa bilgisayar başında oturma demenin yanında alternatif oluşturun. Telefonu ve bilgisayarı önce aile bırakmalı. Ailecek oyunlar oynayın, beraber vakit geçirin. Çocuğun tatilde dersi az, öz ve kendi isteğiyle yapması çok önemli. Bu ders sürecinde sizin de kitap vb. etkinliklerle ona eşlik etmeniz çok önemli. Tabi ki bunlar çocukların yaş grubuna göre düzenlenmeli ve ayarlanmalı."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim