• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 19 °C

Çocuklarınızı cep telefonlarından koruyun

Çocuklarınızı cep telefonlarından koruyun
Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Esra Kaytan Sağlam, çocukların cep telefonu kullanmasının zararlı olduğunu, belirli bir yaşa kadar direk kulağa temas etmemesi gerektiğini söyledi.

TÜMÖRE SEBEP OLABİLİR
 
Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Esra Kaytan Sağlam, çocukların cep telefonu kullanmasının zararlı olduğunu, belirli bir yaşa kadar direk kulağa temas etmemesi gerektiğini söyledi.
 
Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Esra Kaytan Sağlam, Cep telefonlarının çocuklarda beyin tümörüne neden olduğunu söyledi.
 
KULAKLA DİREKT TEMAS OLMAMALI
 
Aileleri çocukların cep telefonu kullanımı konusunda uyarılarda bulunan Sağlam, “Cep telefonu ahizesini farklı aprikatörlerle kulaktan uzaklaştırılması gerekir. Çocukların cep telefonu kullanması belli bir yaş öncesi, çocukların kemik yapısı, kafatası yapısı tam yerine gelmediği için, beyin koruması tam olmadığı için, özellikle cep telefonuyla direkt temas etmeleri beyin dokusuna, radyasyonun maruz kalmasına neden oluyor ve beyin dokusuna radyasyonu alıyorlar. Bu da beyin gelişimini ve ileride beyin tümörü olmalarını arttırıyor. Tabi ki bu tümör gelişimi bir günde üç günde olmuyor. 10-20 yıl gibi uzun sürelerde oluyor. Cep telefonu kullanımları da artık yavaş yavaş bu süreler yaklaşıyor. Biz bu vakaları görmekten korkuyoruz” dedi.
 
HOPARLÖR YA DA KULAKLIK KULLANILMALI
 
Özellikle çocuk yaş grubunda direkt cep telefonuyla kulağa dayayarak konuşmamaları gerektiğini söyleyen Esra Kaytan Sağlam, "Ailelerf arklı aprikatörler var bunları kullanabilir veya hoparlörleri açıp konuşabilirler" şeklinde tavsiyede bulundu.
 
VÜDUT RADYO TERAPİSİ
 
Vücut radyo terapisinin radyo onkolojisi alanında son zamanların önemli gelişmelerinden bir tanesi olduğunu ifade eden Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Esra Kaytan Sağlam, vücut radyo terapisi ile yüzde 90 ve üstünde hastalığı yok etmenin mümkün olduğunu belirtti.
 
Prof. Dr. Sağlam, “Karşılaştırmalı çalışmalarda cerrahi yapılan ve radyo terapi yapılan iki kollu karşılaştırmalı çalışmalarda gösterdi ki her iki kolda da gerek hastalığın lokal kontrolü gerekse hastanın sağ kalımı beklenen yaşam süresi benzer şekilde. Böyle olunca da artık hastalarda özellikle erken evreli akciğer tümörlerinde radyo cerrahiyi fazla kullanmaya başladık ve artarak devam edecektir. Biz bu yöntemi hastalarımıza teklif ediyoruz” şeklinde konuştu.

 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim