• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 19 °C

Çocukların dikkatli tüketmesi gereken besinler

Çocukların beslenmesinde bunlara dikkat edin.
Hamburger
 
Çocuk beslenmesinde hamburgerin yeri tartışılmazdır. Bu nedenle anne-babaların hazır köfte alırken; kızartılarak mı, ızgara yapılarak mı tüketilmesi gerektiğini ve içerisinde ne tür etler olduğunu, katkı maddesi kullanılıp kullanılmadığını bilmesi önemlidir. Hamburger köftesinin cinsi ve hijyeni besinin kalitesini etkiler. Kıyma çok çabuk bozulan bir gıda olduğundan, besin zehirlenmelerine neden olabilir. Hazır tüketilen hamburgerler, elbette ki ev yapımı köftelerin yerini tutmaz.
 
Patates kızartması
 
Kızartma esnasında kullanılan yağın cinsi, kullanılma sıklığı ve yağın miktarı iyi ayarlanırsa sık olmamakla beraber tüketilebilir. Ancak kızartma yapılan yağın en az ikiden fazla kullanılması serbest radikallerin oluşmasına neden olarak kansere davetiye çıkarabilir. Pişirme süresi uzadıkça besin öğesi kaybı azalır. Bu nedenle anne-babalar, patatesi kızartmak yerine, dilimlenmiş patates üzerine fırça yardımı ile sıvı yağ sürerek fırında pişirilebilir, buharda ya da suda haşlanabilir.
 
Cips
 
Hazır cipsler doymuş ve trans yağdan zengin, ayrıca içeriğinde yüksek oranda tuz barındıran gıdalardır. Bir gün içerisinde bir çocuğun alması beklenen toplam tuz miktarı 2 gramdır ve herhangi bir paket tür cips ile bu oran alınır. Fazla sodyum her gün cips yeme alışkanlığı olan bir çocuk için zamanla böbrek, kalp, kanser ve felç gibi rahatsızlıkları yaratabilmektedir. Kilo ve kiloya bağlı hastalıklar oluşturabilmektedir.
 
Makarna
 
Tahıllar enerji deposudur. Konsantrasyon ve beyin gelişimi açısından olmazsa olmaz diye tabir edilen besinlerdir. Bu nedenle çocuk beslenmesinde karbonhidratın önemi çok büyüktür. Makarnayı zararlı yapan, özel olarak hazırlanan sosudur. Az suda haşlanmış bir makarna her zaman vitaminini içerisinde taşır. Özellikle B vitaminleri açısından haşlama suyunun dökülmemesi gerekir. Sos olarak yağlı ve hazır sos yerine sadece peynirli, kıymalı veya yoğurtlu soslar kullanıldığı sürece her zaman tüketilebilir
 
Dondurma
 
Pastörize sütten hijyenik ortamda yapılmış bir dondurma haftada 1-2 gün alındığı sürece zararsızdır. Yemek yerine dondurmayı tercih eden vardır. protein içermesi sebebiyle yararlı olduğu kadar, şeker ve katkı maddesi içerdiğinden sakıncaları da vardır. Bu açıdan bilindik yerlerin taze yapılmış olan dondurmaları, paketlilerden daha çok tercih edilebilir.
 
Patlamış mısır
 
Mısır, çocukların patlamış veya haşlama olarak en çok tercih ettikleri besindir. Elbette ki faydalıdır; fakat hazır alınan haşlama mısırlar işlem görerek satılır. Bu mısırlar için başta "haşlandıkları ortam hijyenik mi, mısırlar GDO'lu mu" gibi soru işaretleri varken bir de tereyağı ve sosların eklenmesi kafadaki soru işaretlerini artırır. Evde haşlanan bir mısıra oranla tuz miktarı yüksektir. Bu nedenle evde yapılan mısırların tüketimi sağlanmalıdır.
 
Fıstık
 
Kuruyemişlerden fıstığın tek sakıncası yağlı olmasıdır. Uygun miktarda tüketilmesi gerekir. Ayrıca fıstık, alerjisi de olabilen bir gıda olduğundan dikkatli olunmalıdır.
 
Pasta
 
Un-şeker ve yağ üçlüsünden oluşan pasta, kalorisi yüksek bir gıdadır. Özellikle hazır ve kremalı olmaları sebebiyle de bozulma riski taşırlar. Fazla tüketimi kilo sorunu olarak karşımıza çıkacaktır.
 
Asitli içecekler
 
Çocuk beslenmesinde hazır içecekler kati suretle olmamalıdır. Yüksek şeker ve tuz içeriği olan bu içecekler, başta obezite ve bir-çok hastalığın gelişmesinde büyük rol oynar. Tüketim miktarı günde 3-5 litreyi geçen yetişkinler vardır. Bu alışkanlığın kazanılmaması için hazır meyve suyu ve asitli içeceklerin çocuklara verilmemesi gerekir.
 
Mantar
 
Yabani mantarların tüketimi sonucunda alerji veya zehirlenme gibi riskler oluşabilir. Bu sebeple alırken dikkatli ve seçici olunması gerekir.
 
Ton balığı
 
Light olanı tercih edilmediği sürece konserve ton balığı çocuk beslenmesinde olabilir. Tercihen mevsim balığı tüketilmesi istense bile, özellikle balığa ulaşılmayan bazı bölgelerde konserve balık verilebilir. Burada dikkat edilmesi gereken, dilim ton balığı şeklinde olan çeşitleri ve raf ömrü kontrol edilerek satın alınmasıdır. Yağlanmış, sebzelerle ve mısırla karışmış veya nugget yapılmış balıklar tercih edilmemelidir. Mümkün olduğunca en az işlenmiş olmasına dikkat edilmesi önemlidir.
 
Kahve
 
Çocuk beslenmesinde 40-45 mg kafein alımı ortalama önerilen düzeydir. Kafein çikolata, asitli veya asitsiz hazır içeceklerde bulunur. 1 paket, yani 40 gram çikolata tüketiminden de bu kafein oranının alımı sağlanır. Uyaran olması ve çabuk alışkanlığa dönüşebilmesi sebebiyle çocuk beslenmesinde kahve gibi yoğun kafein, krema, sos, şeker ve süt tozu gibi, yağı ve kaloriyi fazla barındıran içeceklerin tüketilmesi doğru değildir.
 
Salam, sosis gibi şarküteri ürünleri
 
Sosis ve salam özellikle kanserojen diyebileceğimiz birtakım öğelerden oluşabilir. Sosislerin içerisinde etin cinsi ve nasıl hazırlandığı bilinmemektedir. Yapılırken içlerindeki nitrit, nitrata dönüşebilir ve bu da kanserojen etki gösterebilir.
 
Kabuklu deniz ürünleri
 
Alerji yaratabilen besinlerdir. Temizlenmesi de çok hijyenik şartlarda olmalıdır. Kolay bağırsak bakterileri oluşturabilir.
 
Amerikan salatası
 
Özellikle hazır Amerikan salatası, içeriğinde ki bol mayonez ve yağından dolayı kalori bombasıdır. Hazır üretilenlerinde konserve besinler karıştırılarak yapılacağı için besin değeri açısından düşüktür. Ayrıca içerisinde çabuk bozulabilen potansiyel riskli besinler bulunur. Bu nedenle kolay zehirlenmeler yaşanabilir.
 
Krem peynir
 
Krem peynir çok yağlıdır ve besin değeri sert peynirlerden oldukça düşük düzeydedir. Taze kalıp peynirlerden tüketilmesi çocuklar daha faydalıdır.
 
Üzüm
 
Kuru üzüm doğal yollarla kurutulmuş olarak organik alındığı sürece ülkemizde özellikle çok sık gözlenen demir eksikliği anemisinde çocuklara verilen en faydalı kuru meyvedir. Özellikle güneşte kurutulmuş olanlar tercih edilmelidir. Şeker hastası olan bir çocuk için kan şekerini hızlı yükselttiği için tüketimi sınırlandırılmalıdır.
 
Çiğ yumurta
 
Yumurta gıda zehirlenmesine neden olan potansiyel riskli bir besindir. Çiğ yumurtada kısa sürede salmonella gibi bakteriler oluşabildiğinden tercih edilmemelidir.
 
Dondurulmuş gıdalar
 
Mevsiminde taze sebze ve meyve tüketmek daha fazla vitamin mineral gibi öğelerin alınması elbette önemlidir. Ancak dondurulmuş gıdaların besin değerleri daha düşüktür. Ayrıca dondurulma işleminde yapılan en küçük bir hata, bu besinleri zehirlenme yaratabilecek riskli gruba sokmaktadır.
 
Hamur işi
 
Hamur işi besinlerin tüketim sıklığının ve porsiyonlarının fazla olması sakıncalıdır. Sık ve fazla tüketim, çocuğun yağlanmasına kilo almasına neden olabileceği gibi ana yemek tüketme isteğini de azaltır. Bir çocuk ne kadar börek, çörek, hamur işi, cips veya kuruyemiş gibi hazır ürünleri tüketirse ev yemeklerine olan isteği o kadar az olacaktır. Bu sebeple ev yapımı ya da hazır da olsa, bu tip besinlere çocuğun beslenmesinde dikkatli sıklıkta yer verilmelidir.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim