• BIST 9057.97
  • Altın 2293.771
  • Dolar 32.3117
  • Euro 35.128
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C

Çocuklardaki rotasizm sorununa dikkat!

Çocuklardaki rotasizm sorununa dikkat!
Siirt Özel Celal Değer İlkokulu ve Ortaokulu Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uzmanı Davut Bayazıt, çocuklardaki rotasizm sorununa dikkat edilmesi gerektiğini...

Siirt Özel Celal Değer İlkokulu ve Ortaokulu Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uzmanı Davut Bayazıt, çocuklardaki rotasizm sorununa dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Bayazıd, çocukların 5 yaşına kadar dil gelişimini tamamladığına dikkat çekerek, "r" harfini düzgün söyleyemeyen, "y" harfi ile karıştıran çocuklar için uzmana başvurulması gerektiğine vurgu yaptı.

Bayazıt, halk arasında sempatik görülen, "nasıl olsa ileride düzelir" denilerek ihmal edilen, çocuklardaki rotasizm sorunu üzerinde durulması gerektiğini ifade etti. Aile Danışmanı Davut Bayazıt, şunları kaydetti: "Rotasizm yani "r" harfini söyleyememe, artikülasyon (ses) bozukluğunun bir türüdür. Rotasizm yani "r" harfini söyleyememe sorunu çocuklarda yaygın olarak görülmektedir. Bu sorun çocuklarda erken yaşlarda fark edilmesine rağmen, aileler tarafından tedavisi, ileride düzelir denilerek ihmal edilmektedir. Bu ihmalin sonucunda çocuk toplum içerisinde kendisini tam manasıyla ifade edememekte, insanlarla olumlu iletişim kuramamaktadır. Çünkü çocuk "r" harfini söyleyemediği için kendisiyle alay edileceği endişesi ile konuşmak istemeyecektir. Böylece çekingen, içine kapalı, özgüveni eksik bir kişilik yapısı ortaya çıkar ve çocuğun yaşamı olumsuz etkilenir. Bunun için anne babalar bir an önce gerekli tedbirleri almak zorundadır."

5 YAŞ KİLİT NOKTA

Bayazıt, çocukların 5 yaşına kadar dil gelişimlerini fazlasıyla tamamladıklarını, ancak 5-6 yaşını geçmesine rağmen hala "r" harfini düzgün söyleyemeyen, "y" harfi ile karıştıran çocukların, anne babalarının ihmal etmeden, Çocuk Psikiyatri Servislerinden, Kulak Burun Boğaz (KBB) uzmanından veya bir konuşma terapistinden destek almalarının önemine dikkat çekti. Bayazıt, anne ve babanın terapistin çocuğa vereceği ev ödevlerini, çocukla birlikte sabırla yapmalarını, böylece çocukla birlikte bol bol konuşma egzersizi yaparak çocuğa pozitif yönde destek vermeleri gerektiğini aktardı.

ÜNLÜLERDE DE YAYGIN

Okul Rehberlik Uzmanı Bayazıt, çocukların "r" harfini söyleyememesi çok sempatik gelse de, bunun tedavi edilmediği takdirde, çocuğun ileri ki yaşantısında zamanla konuşma kaygısı, sosyal fobi ve okul fobisine dönüşebileceğini dile getirerek, bundan dolayı anne babalara ve çocuğun öğretmenine büyük görevler düştüğünü vurguladı. Bayazıt, ayrıca Türkiye'de Bayazıt Öztürk, Özdemir Asaf gibi birçok ünlü isimde de "r" harfini söyleyememe sorunu olduğunu hatırlattı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim