• BIST 9135.11
  • Altın 2324.136
  • Dolar 32.3652
  • Euro 34.9554
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Çocuklarda Okul Fobisi Uyarısı

Çocuklarda Okul Fobisi Uyarısı
Zirve Üniversitesi Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü Başkanı Doç.

Zirve Üniversitesi Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Hidayet Tok, "Çocuğunuzu psikolojik olarak okula hazırlarsanız, alışma sürecini çabuk atlatırsınız" dedi.

Hidayet Tok, okula başlama konusunda her çocuğun tepkisi farklı olduğunu hatırlatarak, her öğrenci için bu durum kritik bir dönem olduğunu ifade etti. Tok, "Okula hazır olarak başlamak öğrencinin sonraki yıllardaki akademik başarısını, sosyal gelişimini, okula, öğretmenlere ve derslere yönelik tutumunu da etkiliyor. DEDİ Bu önemli sürecin en önemli ayağından biri de okulun ilk günü olduğuna değinen Tok, "Okul sabahı birlikte, güzel bir kahvaltı yapın. Çocuğunuza her şeyin yolunda gideceğini ifade edin. Vedalaşmanızı kısa tutun ve okuldan ayrılın. Okul çıkışı tam zamanında geleceğinizi söyleyin ve tam söz verdiğiniz saatte okulda olun" dedi. Bu sıkıntılı durumun geçici olabileceği söyleyen Tok, "Kendisiyle aynı durumda olan başka çocukların olduğunu da çocuğunuza anlatabilirsiniz. Eve geldiğinde, çocuğunuzun okulda yaşadıkları ile ilgili onunla konuşun. Eğer anlatmak istemiyorsa sabırlı olun. Akşamları erken yatmasına özen gösterin. Çocuğunuzun bu mutlu başlangıcını ilk gün akşamı minik bir parti ile de kutlayabilirsiniz" önerilerinde bulundu.

Çocuğunuzla, kaygısı sebebiyle suçlayıcı ya da alaycı konuşulmaması konusunda uyaran Tok, "Bu süreçte, uzun vedalaşmalardan ve aşırı duygusal tutumlardan uzak durun. Çocuğun okulda kendini terk edilmiş hissetmesine yol açacak davranışlardan kaçının. Çocuğu sınıf içi çalışmalara katılmaya zorlamayın. Okulun ilk günlerinde başarısız olacağı ya da zorlanacağı görevler vermeyin. Okula gitmemesi konusunda tavizkâr bir tutum sergilemeyin. Okuldan uzak kalmasına izin vermeyin. Anne-baba olarak çocuğunuza zaman tanıyın ve yüksek beklentiler içine girmekten kaçının. Çocuğunuzun yanında bu süreçle ilgili kendi endişelerinizi dile getirmeyin" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim