• BIST 9548.09
  • Altın 2494.418
  • Dolar 32.4867
  • Euro 34.537
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 22 °C

Çocuklarda Obezite Kapıda

Çocuklarda Obezite Kapıda
Çağın hastalıkları arasında adından sıkça söz ettiren obezite, kendini çocuklarda da göstermeye başladı.

Çağın hastalıkları arasında adından sıkça söz ettiren obezite, kendini çocuklarda da göstermeye başladı.

Diyetim Beslenme ve Diyet Danışmanlığı Merkezi Diyetisyeni Merve Yılmaz Savur, iyi beslenmenin büyüme ve gelişme çağındaki çocuklar için oldukça önemli olduğunu belirterek, "Çocukların karşılaştığı pek çok sağlık problemi kötü yeme alışkanlıklarından, besinlere karşı sağlıksız bir yaklaşım ve giderek hareketsizleşen bir yaşam tarzından kaynaklanmaktadır. Günümüzde yiyecek çeşitliliğinin artışı ve bu yiyeceklere ulaşımın kolay bir hale gelmesi çocukların beslenme alışkanlıklarını olumsuz etkilemiştir. Cebinde az miktarda bir para ile birkaç dakika içinde bir çocuk ya da ergen herhangi bir fastfood restoranına girip ona gün içerisinde gerekli olan tüm kaloriyi sağlayacak bir yemek sipariş edebilir" dedi.

BİR ZAMANLAR ŞİŞMANLIK ZENGİNLİĞİ SİMGELİYORDU

"Bir zamanlar zenginlik ile bağdaştırılan şişmanlık artık oransız bir şekilde orta kesimleri de etkiliyor" diyen Savur, "İşlenmiş besin ucuza mal edilir ve satın alınır, fakat genelde aşırı şeker, tuz ve sağlıksız yağla yüklüdür. Taze sebze ve meyvenin fiyatı ve bunları hazırlamak için gereken emek pek çok anne-babayı hızlı, ucuz ve kolay hazırlanacak bir şeyler aramaya itiyor" ifadelerini kullandı.

Günümüzde çoğu ailede hem anne hem de babanın çalıştığını hatırlatan Savur, "Bu bebeklerin ve küçük çocukların yuvada daha fazla ve ebeveynlerinin doğrudan etkisi altında daha az vakit geçirdiği anlamına geliyor. Çocuklar artık hareketli oyunlarda daha az zaman harcarken televizyon, bilgisayar oyunları, internet gibi uğraşlarda daha fazla zaman harcıyor. Bu gibi faaliyetlerin kilo alımı üzerinde çifte etkisi vardır. Bunlar, hareketli oyunlara verilecek zamanı çalmakla kalmaz, aynı zamanda çocukları yiyecek reklamlarına maruz bırakarak daha fazla abur cubur tüketmelerine sebep olur" şeklinde konuştu.

Savur, çocukların gelecekte sayısız sağlık problemi yaşamaması için onların yeme şekilleri ve yiyeceklere olan erişimleri konusunda bazı değişiklik yapılması gerektiğini söyledi. Savur, "Aynı zamanda çocuklara dışarı çıkıp hareketlenmeleri için ucuz ve güvenli olanak sunarak fiziksel aktiviteyi onlar için öncelik haline getirmelisiniz" dedi. Anne ve babaların beslenmenin temel ilkeleri konusunda daha bilinçli olması gerektiğini anlatan Savur, şöyle konuştu: "Kilo alımını engellemek için enerji dengesinin kontrolünü sağlamalıdır. Denklemin enerji alımı tarafını hedeflemek için çocuğunuzun aldığı kalorilerin nereden geldiğine ve toplam aldığı kalori miktarının ne kadar uygun olduğuna daha fazla dikkat etmeye başlayabilirsiniz. Hem daha sağlıklı olmanın hem de fazla kalorileri kısıtlamanın en iyi yolu sadece kalori sağlamakla kalmayıp, vücut için işe yarayan besini seçmektir. Örneğin, meyve ve sebze gibi besinler gerekli vitamin ve mineralleri içerir aynı zamanda bol lif ve su oranına da sahiptir, düşük kalori sağlar. Bunların aksine şekerli gazoz, meyve suları, şekerleme ve cipsler temelde sadece ucuz ve kolay kalorilerdir, vücudun ihtiyacı olan maddeleri çok az miktarda içerir. Bu nedenle bu yiyecekler gerçekten de boş kalorilerdir."

"AİLELER TOMBUL BEBEKLERİ SAĞLIKLI ZANNEDER"

Kalori konusunda bilgi veren Savur, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ancak çocuklar ergenlik dönemine geçip de alışkanlıkları daha çok yerleşene kadar beklemek yerine, uygun porsiyon büyüklüğü konusunda bilinçlenmeye başlamak için bu yaşların ideal olduğu unutulmamalıdır. Kalori dengesini sağlamaya yönelik birkaç önerimiz olabilir bunlar ise, bebeklik döneminde katı gıda verilmeye başlanmasından itibaren yemek yemeyi çocuğunuzun tüm dikkatini verdiği bir iş haline getirin. Mama sandalyesinde ya da yemek masasında televizyon gibi dikkat dağıtıcı unsurlardan uzak bir yeri olsun. Okula giderken yolda yemek yerine sabahları oturup kahvaltı yapmasını sağlayın. Doyduklarını hissettiklerinde çocuklarınızı yemek yemeyi bırakmaya teşvik edin. Bu alışkanlığı edinmek ebeveynler için oldukça zor, çünkü pek çok yetişkinin anne babaları onlar küçükken tabaklarındakileri bitirmedikleri için azarlamıştır. Ebeveynler tam tersine artık çocuklarını bebeklikten itibaren doyduktan sonra yemek yemekten caydırmalıdır."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim