• BIST 9524.59
  • Altın 2526.553
  • Dolar 32.5746
  • Euro 34.6658
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Çocuklarda İnmemiş Testis Sorununa Dikkat

Çocuklarda İnmemiş Testis Sorununa Dikkat
Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İnanç Cici, çocuklarda görülen inmemiş testis sorununun anlaşılmasında ve ameliyat edilerek sorunun...

Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İnanç Cici, çocuklarda görülen inmemiş testis sorununun anlaşılmasında ve ameliyat edilerek sorunun çözülmesinde ailelere büyük görevler düştüğünü söyledi.

Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İnanç Cici, inmemiş testis sorununun ciddiye alınması gerektiğini belirtti. Hastalık hakkında bilgi veren Op. Dr. Cici, "Doğuma yakın dönemde testisler karından aşağı doğru inerek kasık kanalından geçer ve her iki taraftaki torbalara yerleşir. Testislerin normalde bulunması gereken torbalar içine yerleşmemesine "inmemiş testis" denir. Doğum sonrasındaki dönemlerde testisin kanal içerisindeki ilerleyişinin durması sonucu testis bulunması gereken yere yani torbalara inmez. Testislerin ilk 6 ayda kendiliğinden inme şansı bulunduğu için bu süre içinde herhangi bir tedavi uygulanmaz, beklenip takip edilir. Ancak inmeyen testisler bir yaşına kadar ameliyat ile yumurta torbasına indirilir. Geç kalındığında kısırlık, kanser, fıtık, kolay yaralanma ve kanlanma sorunu gelişebilir" dedi.

Ameliyat edilmeyen olgularda bir yaşından sonra hastaların kısırlık başta olmak üzere birçok sağlık sorunuyla karşı karşıya kalabileceğinin bilinmesi gerektiğini anlatan Op. Dr. İnanç Cici, "Okul çağı döneminde özellikle birinci sınıf çocuklarının genital muayenesi ihmal edilmemeli. Çocukların en az yüzde 10'unda genital sorunlar görüldüğü bilinmektedir. Ailelerin bu durumları ihmal etmemeleri ve çocuk cerrahlarına başvurmaları çocuklarımızın sağlığı ve ileriki hayatları için elzem bir davranış olacaktır" ifadelerini kaydetti.

Ameliyat sonrasında hastanın aynı gün taburcu olabildiğini ve evde dinlenme sonrasında çocuğun günlük rutin hayatına bir hafta içinde kavuşabileceğini söyleyen Op. Dr. İnanç Cici, ameliyat sonrasında dikiş alma ve ağrılı pansumanlar olmadığı için çocuğun ameliyat sonrası yaşam kalitesinin de düzeldiğini söyledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim