• BIST 9645.02
  • Altın 2417.034
  • Dolar 32.5755
  • Euro 34.8372
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 23 °C

Çocuklar Güven İçinde İfade Verecek

Çocuklar Güven İçinde İfade Verecek
Manisa Adalet Sarayı bünyesinde Suça Sürüklenen Çocuk İfade Alma Odaları açıldı.

Manisa Adalet Sarayı bünyesinde Suça Sürüklenen Çocuk İfade Alma Odaları açıldı. Oda sayesinde çocuklar psikolojik olarak olumsuz yönde etkilenmeden ifade verebilecek.

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü tarafından suça sürüklenen ve mağdur olan çocukların bir dış etkene maruz kalmadan doğal ortam içerisinde ifadesinin alınması amacıyla Manisa Adliyesinde 3 oda açıldı. Açılan odalar Merkez Sorumlusu Cumhuriyet Savcısı Özgür Turhan ve Manisa Cumhuriyet Başsavcısı Akif Celalettin Şimşek tarafından basına tanıtıldı. Açılan odayla birlikte çocuklar psikolojik olarak olumsuz yönde etkilenmeden ifade vermesi hedefleniyor. Odayla ilgili bilgi veren merkez sorumlusu Cumhuriyet Savcısı Özgür Turhan, "Çocukların daha fazla korunabilmesi için ve çocukların psikolojik olarak bunlardan etkilenmemesi için Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü projesi kapsamında adliyemizde çocuk görüşme odalarını tamamladık bitirdik. Hizmete açıldı. Bununla ilgili çocuklar adliyeye girer girmez sadece bu bölümde görmüş olduğunuz 3 odanın kapsamında kalacak. Herhangi bir şekilde adliyenin ortamından etkilenmeyecek. Bu kapsamda gelişimleri yasa ve adalete olan inançları daha güzel bir şekilde oluşacak" dedi.

"BİRÇOK İLDE BÖYLE BİR ODA YOK"

Türkiye'de sadece 10 ilde bulunan Suça Sürüklenen Çocuk İzleme Odalarıyla ilgili projenin Manisa'da yürürlüğe girdiğini belirten Turhan, şöyle konuştu:

"Bu proje kapsamında bekleme odası çocuğun birebir görüşmeyle ifadesinin alınacağı oda ve aynı zamanda bizlerin ekrandan izleyerek çocuğun ifadesini zabta geçireceğimiz oda olmak üzere bu proje Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürürlüğe girmiş durumda. Birçok ilimizde böyle bir oda yok."

ÇOCUKLAR ADALETTEN KORKMAYACAK

Önceki sistemde çocukların ifadeleri alındığı sırada savcı ve yanındakilerle birlikte alındığını anlatan Turhan, şunları söyledi: "Artık tamamen ayrı bir bölümde sosyal çalışma görevlisi eşliğinde birebir bir oda içerisinde daha rahat bir ortamda bunu anlatacak. Sosyal çalışma görevlimiz, çocuğu ifadeye hazırlayacak. Geldiğinde adaletten korkmamasını bu ortamdan korkmamasını psikolojik olarak etkilenerek yalan söyleyecek bir şekilde davranmamasını daha samimi bir ortam olabilmesi için ayrı bir yerde görüntü eşliğinde savunması alınacak. Savunmasını savcı olarak biz almayacağız, bu konuda ehil olan sosyal çalışma görevlisi soru sormak suretiyle ifadesini tespit edecek biz yan tarafta bizi görmeksizin savunmasını bu şekilde kayıt altına alınacak."

"YILDA BİN 500 ÇOCUK SUÇA SÜRÜKLENİYOR"

Manisa'da ortalama yılda bin 500 çocuğun suça sürüklendiğini ifade eden Turhan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Savcılık olarak, Cumhuriyet Başsavcılığı olarak bu konuda mahkemelerle olan destek tedbirleri ve aile mahkemesi koruyucu tedbirleri sıkı bir şekilde takip ediyoruz. Aynı zamanda yine Manisa'da Cumhuriyet Başsavcımızın bilgisi dahilinde çocuk izlenme merkezini kurduk. Onun yeri bilinmiyor. O odada cinsel istismara maruz kalan çocuklar için orayı kullanıyoruz. Cinsel suça maruz kalmış çocuklar hiç bir şekilde adliyeye getirilmiyor."

Adliye bünyesinde açılan bir bekleme odası iki Suça Sürüklenen Çocuk İfade Alma Odası olmak üzere 3 odadan oluşan merkezde bekleme odasında çocukların oyalanmaları için oyuncak bulunuyor. Diğer odada ise bir odada uzmanlar tarafından çocuğa yöneltilen sorularla çocuğun güven içerisinden ifade vermesi sağlanırken diğer odada Savcılar ve Cumhuriyet Başsavcıları tarafından alınan ifade kamera sayesinde izlenerek tutanağa geçiriliyor.

Çocuklar Güven İçinde İfade Verecek

Çocuklar Güven İçinde İfade Verecek

Çocuklar Güven İçinde İfade Verecek

Çocuklar Güven İçinde İfade Verecek

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim