• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 19 °C

Çocuklar, Eski Oyuncaklarla Geçmişe Gitti

Çocuklar, Eski Oyuncaklarla Geçmişe Gitti
Selçuk Belediyesi'nin bu yıl 1.'sini düzenlediği Uluslararası Leylek ve Doğal Yaşam Festivali kapsamında Selçuk Efes Kent Belleğinde açılan Gelenekten...

Selçuk Belediyesi'nin bu yıl 1.'sini düzenlediği Uluslararası Leylek ve Doğal Yaşam Festivali kapsamında Selçuk Efes Kent Belleğinde açılan Gelenekten Geleceğe Çocuk Oyunları ve Oyuncakları sergisi, başta çocuklar olmak üzere vatandaşlardan da yoğun ilgi gördü.

İzmir İl Turizm ve Kültür Müdürlüğünün katkıları ile 1. Uluslararası Leylek ve Doğal Yaşam Festivali'ne katılan Folklor Araştırmacısı İzzet Kocadağ, geçmişten günümüze kadar en eski oyuncaklardan oluşan Gelenekten Geleceğe Çocuk Oyunları ve Oyuncakları sergisinin Selçuklular tarafından büyük ilgi gördüğünü söyledi. Festivalden bir gün önce açılan ve yoğun istek üzerine ziyaret günlerinin uzatıldığı sergiyi gezen 600 kişilik öğrenci gurubu, ilk kez gördükleri oyuncakları inceleyip, fotoğraflarını çekti. Birçok oyuncağı ilk kez gördüklerini dile getiren öğrenciler, böyle bir serginin çocuklarla buluşmasını sağlayan Selçuk Belediyesi'ne ve serginin sahibi Folklor Araştırmacısı İzzet Kocadağ'a teşekkür etti. Öğrenciler ayrıca Uluslararası Kültür Sanat Diyalogları Derneği'nin katkıları ile festivale katılan, 12 ayrı ülkeden 60 kişilik akademisyen ve ressamın hazırladığı Leylek ve Göç Kuşları sergisini de gezdi.

EL YAPIMI OYUNCAKLAR

Geçmiş yıllarda çocukların severek oynadıkları çok sayıda el yapımı oyuncakların yer aldığı sergiye sadece çocukların değil, 7'den 77'ye herkesin büyük ilgi gösterdiğine dikkat çeken Kocadağ, "Ben daha çocuk oyuncaklarıyla da ilgilendim ve çocuk oyuncakları konusunda araştırmaları yaparken halkımıza şu soruyu sorduk; "eski oyuncakları hatırlıyor musunuz?" Tabii anlattılar ama hiç birisi örnek gösteremedi. Çünkü ellerinde eski dönemlere ait oyuncak kalmamış. Bunlar doğalda çabuk bozulabilen, dağılabilen nesneler olduğu için ellerinde fotoğraflar da bulamadığımızdan dedik ki; bu oyuncakları bulalım, toplayalım, yapalım, satın alalım ve bir araya getirelim, bir sergi olarak insanları buraya çekelim" dedi.

"GEÇMİŞ KÜLTÜRÜ ÇOCUKLARA AKTARMAK İSTEDİK"

Bugüne kadar yapılan araştırmada bulabildikleri en eski oyuncakları sergiler açarak vatandaşlara hatırlatmaya çalıştıklarını kaydeden Kocadağ şöyle konuştu: "Geçmiş kültürümüzü bugünkü çocuklara aktarabilelim istedik. İzmir İl Turizm ve Kültür Müdürlüğünün de desteği ile ilk sergimizi İzmir'de açtık ve Türkiye'nin çeşitli illerinde de açmaya başladık."

"SELÇUK BELEDİYESİ'NİN ÖNEMLİ DESTEĞİ OLDU"

500'ün üzerinde geçmişte en çok ilgi çeken oyuncak sergisini 1. Uluslararası Leylek ve Doğal Yaşam Festivali kapsamında Selçuk Efes Kent Belleği'nde açarak çocuklar ve vatandaşlarla buluşturduklarını kaydeden Kocadağ, "Bu sergimizi Selçuk Belediyesi'nin desteği ile festival ve aynı şekilde 23 Nisan haftasına denk getirdik. Bu önemli hafta sayesinde hem doğa ile iç içe olsun, hem çocuklar eski günlerine dönsün, hem de yetişkin kişiler geçmişini hatırlasın diye böyle bir çalışma yaptık ve sonucunda da oldukça yoğun bir ilgi gördü" diye konuştu.

"DOKUNMADAN GEÇMELERİ HOŞ DEĞİL"

Açılan sergide çocukların sergilenen oyuncaklara dokunmalarını, geçmişi ve bugünü hissetmelerini sağladıklarına dikkat çeken Kocadağ, "Bir çocuğun oyuncağa dokunmadan geçmesi hoş bir şey değil. Ben bu anlamda bize bu imkanları sağladıkları için Selçuk Belediyesi'ne ve belediye çalışanlarına teşekkür ediyorum. İnşallah bundan sonraki yıllarda tekrar Selçuk'taki buluşmamız devam eder" dedi.

Çocuklar, Eski Oyuncaklarla Geçmişe Gitti

Çocuklar, Eski Oyuncaklarla Geçmişe Gitti

Çocuklar, Eski Oyuncaklarla Geçmişe Gitti

Çocuklar, Eski Oyuncaklarla Geçmişe Gitti

Çocuklar, Eski Oyuncaklarla Geçmişe Gitti

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim