• BIST 9079.97
  • Altın 2308.523
  • Dolar 32.3143
  • Euro 35.0465
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 19 °C

Çocuk sahibi olmaya hazır mısınız?

Çocuk sahibi olmaya hazır mısınız?
Psikolog Dilek Kaymak Kısaer, çocuk sahibi olmaya karar verirken çiftlerin anne-baba rolüne hazır olması gerektiğini söyledi.

Psikolog Dilek Kaymak Kısaer, çocuk sahibi olmaya karar verirken çiftlerin anne-baba rolüne hazır olması gerektiğini söyledi.

Özel Hayat Hastanesi ve Plaza 16 işbirliğinde gerçekleştirilen Evlilik Okulu, 3. hafta eğitimiyle devam etti. Özel Hayat Hastanesi Psikoloğu Dilek Kaymak Kısaer, "Evlilik ve Çocuk" konusunda katılımcıları bilgilendirdi. Tıpkı eş ve iş seçmede olduğu gibi çocuk sahibi olmaya karar vermenin de insan hayatının dönüm noktalarının biri olduğunu dile getiren Kısaer, "Çünkü çocuk sahibi olmak, kadın-erkek, karı-koca gibi rollerin yanında kişiye anne-baba olma gibi yeni bir rol üstlenme sorumluluğunu verir. Ve kişiler bu rolden yaşamları boyunca sıyrılıp vazgeçemezler. Bir başka deyişle yaşamın belli bir döneminde eşler, karı ve kocalık rollerini bıraksalar da eğer çocukları varsa, boşanmış olsalar dahi ana-babalık rollerinden ayrılamazlar." dedi.

EVLİLİKTEKİ ÇATIŞMA ÇOCUKLARA YANSIR

Aile ilişkileri, ana-baba ve çocukların davranışları üzerinde hem dolaylı hem de doğrudan bir etkiye sahip olduğunu vurgulayan Kısaer, "Örneğin evlilikteki çatışmalar etkili ebeveynliği azaltabilir ve bu çocuğun üzerinde dolaylı bir etki yapabilir. Ebeveynin çocukla ilişkisi ise çocuk üzerinde doğrudan bir etki yaratır. Çocuk, anne-babanın kendi çocuklarında düşündükleri, hissettikleri ve davrandıkları gibi davranacaktır." ifadelerini kullandı.

EBEVEYN OLMAYA HAZIR MISINIZ?

Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin belli noktaları gözden geçirip yaşanabilecek sorunları en aza indirmek adına belli kurallara dikkat etmesi gerektiğini belirten Kısaer, şöyle devam etti: "Çocuk sahibi olma konusunda çiftlerin kendilerine sorması gereken en önemli soru "Anne-baba olmaya hazır mıyız?" olmalıdır. Duygusal olgunluğa yeterince ulaşmamış olan, Kendi istek ve arzularının karşılanmasında taviz vermeyenlerin anne-babalık rollerinde başarılı olması zor."

ÇOCUK SAHİBİ OLMAK YAŞAM TARZINI DEĞİŞTİRİR

Çocuk sahibi olmanın akabinde çiftlerin yaşam tarzının değişeceğine dikkat çeken Kısaer, "Çiftlerin sosyal hayatı artık çocuk odaklı olur. Bu durumda ebeveynlerden biri eski yaşam tarzını sürdürmek istemesi eşler arası geçimsizliğin başlamasına neden olur. İlk çocuğa sahip olmak kadar çocuk sayısı da hayatımızda vereceğimiz en önemli kararlardandır. Eşler sahip olacağı çocuk sayısına olanakları doğrultusunda karar vermelidir." diye konuştu.Cihan

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim