• BIST 9693.46
  • Altın 2501.23
  • Dolar 32.5679
  • Euro 34.7715
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 18 °C

Çocuk sahibi olamayanlar için ’İntralipid’ tedavisi

Çocuk sahibi olamayanlar için ’İntralipid’ tedavisi
Eurofertil Tüp Bebek Merkezi Medikal Direktörü Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Dr. Hakan Özörnek, tüp bebek uygulamasına alternatif olarak "intralipid"...

Eurofertil Tüp Bebek Merkezi Medikal Direktörü Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Dr. Hakan Özörnek, tüp bebek uygulamasına alternatif olarak "intralipid" tedavisi hakkında bilgi verdi.

Çocuk sahibi olamayan çiftlerin başvurduğu tüp bebek uygulamasında, ilk önce kadının yaşı, ardından da teknolojideki gelişmeler sonucun başarılı olması için en önemli etkenlerden sayılıyor. Eğer kadınlar, doğurganlık oranının en yüksek olduğu 25-35 yaş arasındaki dönemi geçmişse, çocuk sahibi olmakta sorun yaşayabilirler. Tüp bebek tedavisi günümüzde çocuk sahibi olmak için en etkili yöntemlerden olmasına rağmen, zorlu, masraflı, uzun ve stresli günleri de peşinden getiriyor. Bütün bunların yanında, sonucun başarısız olma ihtimalini de taşımakta. Tüp bebek uygulamasında başarılı elde edilemeyen kadınların için hamilelik ihtimalini yükselten "intralipid" tedavisi ortaya çıktı. ABD'de Prof. Dr. Carolyn Coulam ve ekibi tarafında geliştirilmiş bir yöntem. Birkaç yıldır Türkiye'de uygulanmaya başlandı. Dr. Hakan Özörnek bu yöntem hakkında bilgi verdi.

Tüp bebek uygulamalarının başarısızlıkla sonuçlanmasını değerlendiren Dr. Özörnek, "Gebelikle bağışıklık sistemi birbiriyle etkileşim içerisinde. Eğer anne adayı, bağışıklık sistemi düzensizliği yaşıyorsa, düşük yapma ya da tüp bebek denemelerinin başarısızlıkla sonuçlanma ihtimali çok yüksek. Defalarca uygulanmasına rağmen sonuç alınamayan tüp bebek başarısızlıkları "intralipid serum" uygulaması ile ortadan kalkıyor" dedi.

Hamile kalınamamasının birçok nedeni olduğunu ve kimi anne adayları için ise birden çok sebebin olduğunu vurgulayan Dr. Özörnek, "Yapılacak testler önemli. Bağışıklık sistemi en önemli faktör. Karmaşık bir sistem olan bağışıklık sisteminin normal gebelikler için ne kadar etkin bir rol taşıdığı, son zamanlarda yapılan çalışmalar sonucu ortaya çıkmıştır. Gebelikte bağışıklık sisteminin yapıcı rolü çok önemlidir. ABD'de yapılan araştırmalarda yinelenen tüp bebek başarısızlıklarında, anne adaylarının bağışıklık sistemlerini kuvvetlendirmek amacı ile "intralipidler" kullanılmaya başlanmıştır. Yağ emülsiyonundan meydana gelen bu intralipidler, soya fasulyesi yağı, yumurta fosfolipidleri ve gliserinden oluşmaktadır. Serum şeklinde tüp bebek uygulanan anne adayına verilen intralipidler, defalarca uygulanmış fakat hep başarısızlıkla sonuçlanmış tüp bebek uygulamalarını büyük oranda azaltmıştır" şeklinde konuştu.

'İntralipid" tedavisi

Dr. Özörnek, intralipid serum uygulamasının annede embriyonun tutunmamasına sebep olan bağışıklık sistemi bozukluğunu dengelediğini, ayrıca intralipidlerin beslenme güçlüğü çeken yoğun bakım gibi özel durumdaki hastalarda da kullanıldığını belirtti. Dr. Özörnek, serum şeklinde damar yolu ile embriyo transferinin yapıldığı ilk gün ve sonraki süreçte aralıklarla kullanılan intralipid uygulaması ile daha önce birçok kez tüp bebek uygulaması yapılmasına rağmen gebe kalamayan hastaların bu tedavi ile bebek sahibi olduklarını söyledi.

Dr. Özörnek,tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarından sonra anne adaylarına en güvenli ve mantıklı çözüm olan intralipid serum uygulamasını önerdiklerini ifade etti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim