• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 15 °C

Çocuk Oyunları Yeniden Hayat Buluyor

Çocuk Oyunları Yeniden Hayat Buluyor
Ninelerimizin, dedelerimizin, annelerimizin, babalarımızın çocukluk dönemlerinde oynadıkları ancak, günümüzde büyük bölümü teknoloji ve telekomünikasyona...

Ninelerimizin, dedelerimizin, annelerimizin, babalarımızın çocukluk dönemlerinde oynadıkları ancak, günümüzde büyük bölümü teknoloji ve telekomünikasyona yenik düşen "Mendil kapmaca, sek sek, birdir bir, körebe, çelik-çomak, saklambaç, yakan top, ip atlama, yağ satarım bal satarım, tombik" gibi oyunlar, kısa adı ÇOSKK olan Çocuk Oyunları ve Spor Kulüpleri Konfederasyonu'nun çabaları sonucu yeniden hayat buluyor.

ÇOSKK, unutulmaya yüz tutan büyüklerimizin çocukluk oyunlarını yeni nesillere tanıtmak ve gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla ilk ve orta okullarda öğrencilere yönelik başlattığı uygulamalı çalışmaları, büyük titizlik içerisinde sürdürüyor.

Bu amaç doğrultusunda Adana'da, geçtiğimiz Eylül ayından bu yana oyun lideri öğretmenler tarafından okullarda öğrencilere ilk etapta "Mendil kapmaca" ve "Tombik" oyunları kurallarıyla oynatıldı. Akabinde 10 -30 Nisan 2016 tarihleri arasında haftasonları yapılacak olan "2016 ÇOSKK Adana Çocuk Oyunları Turnuvası" fikstürleri önceki gün Seyhan Baraj içi piknik alanında çekildi.

HERŞEY SAĞLIKLI NESİL İÇİN

Bağlı bulundukları ÇOSKK'un amacı ve faaliyetleri konusunda bilgi veren Mendil Kapmaca Federasyonu Adana İl Temsilcisi Bülent Dağ, Sek Sek Federasyonu Adana İl Temsilcisi Mustafa Boybek ve Birdir Bir Federasyonu Adana İl Temsilcisi Ömer Kıvrak, ilk etapta geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımıza kendi öz oyunlarımızı ve kültürümüzü anlatarak; kuşaklararası çatışmaları engellemeyi hedeflediklerini ifade ettiler. Yeni nesillere ortak yaşama inancı kazandırmayı çok önemsediklerini de vurgulayan Dağ, Boybek ve Kıvrak, şunları söylediler:

"Çocuklarımızın yüz yüze etkinlik yapmalarını sağlamak, onlara teknolojik aletlerin dışında da eğlenceli, coşkulu ve güzel bir hayat olduğunu hatırlatmak, televizyon, bilgisayar, cep telefonunun olumsuz etkilerini azaltmak, onları "Ben" merkezci anlayıştan kurtarmak ve "Biz" olgusunu oluşturmak, sokak ve okul bahçelerinin tekrar güvenli oyun alanları halene gelmesini sağlamak, kültürel etkileşimi arttırmak, göçmen ve dezavantajlı çocukların uyum sorunlarını çözmek, sorumluluk bilinçlerini geliştirmek, yüzleri gülen, hayata pozitif bakan, her alanda sağlıklı nesil yetiştirmek de ÇOSKK'un önemli hedefleri arasında bulunuyor."

VELİLER DE ÇOCUKLARLA OYNADI

ÇOSKK il temsilcileri yarışmacı öğrencileri ve oyun liderlerini turnuva öncesi rakipleri ile tanışıp kaynaştırmak ve fikstür çekimi amacıyla piknik düzenledi. Seyhan Baraj içi piknik alanındaki fikstür çekimine, öğrencilerin yanı sıra veliler de katıldı. Mangalda sucuk - ekmek etkinliğinden sonra sergilenen geleneksel mendil kapmaca, yakan top, ip atlama gibi çocuk oyunlarına velilerin de katılması, ortaya renkli görüntülerin çıkmasına yol açtı.

Daha sonra Seyhan, Yüreğir ve Çukurova ilçeleri mendil kapmaca oyununun ardından, tombik oyunu il turnuvasının fikstürü de çekildi.

Turnuvada mendil kapmacada ilkokullar 19, ortaokullar 5 takım, tombik oyununda ise ilkokullar 10, ortaokullar 5 takım ile yarışacaklar.

Yeri daha sonra açıklanacak olan turnuva 10 - 30 Nisan 2016 tarihleri arasında hafta sonları gerçekleştirilecek. Turnuva sonucunda il birincileri, Mayıs ayında yapılacak olan Akdeniz Bölge Şampiyonası'nda Adana'yı temsil hakkı kazanacak. Burada dereceye giren takımlar, Türkiye Şampiyonası'na katılma hakkı elde edecek.

Çocuk Oyunları Yeniden Hayat Buluyor

Çocuk Oyunları Yeniden Hayat Buluyor

Çocuk Oyunları Yeniden Hayat Buluyor

Çocuk Oyunları Yeniden Hayat Buluyor

Çocuk Oyunları Yeniden Hayat Buluyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim