• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 19 °C

Çocuk İstismarına Karşı: ‘Korunmak İçin Farkında Ol’

Çocuk İstismarına Karşı: ‘Korunmak İçin Farkında Ol’
Anne ve anne adaylarına çocuk istismarı konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla geliştirilen sosyal sorumluluk projesinde ilk adım "Çocuk İstismarı...

Anne ve anne adaylarına çocuk istismarı konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla geliştirilen sosyal sorumluluk projesinde ilk adım "Çocuk İstismarı ve Farkındalık" sunumuyla atıldı. Korunmak için farkında olmak şiarıyla yola çıkan "Çocuk İstismarında Mücadeleci Gönüller" grubu çocuklara farkındalık oluşturmak için devlet işbirliğiyle okullarda eğitim vermeyi hedefliyor.

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğrencileri, sosyal sorumluluk projesi geliştirdikleri Üniversite Kültürü dersinde "Çocuk İstismarında Mücadeleci Gönüller" ekibi oluşturdu. Mahremiyet noktasında çocuğu korumak adına annelerin farkındalığına yönelik bir sunum düzenlendi. Anne, anne adaylarının katılım gösterdiği sunumda, çocuğun kendisini güvende hissedebileceği ailelerin dahi istismar için tehlike oluşturabildiği ve çocuğun farkındalık sahibi olursa kendini koruyabileceği konuşuldu.

İHMAL DE ÇOCUĞUN HAYATINI TEHDİT EDEBİLİR

'Çocuk İstismarı ve Farkındalık" sunumunu yapan psikoterapi uzmanı Ayşe Hüsna Arslan, terapi deneyimlerini de aktardı. Çocuk istismarını "bir çocuğun erişkin/ler tarafından fiziksel, duygusal, zihinsel ve ya cinsel gelişimini engelleyen ya da beden ya da ruh sağlığına zarar veren, kaza sonucu olmayan durumlarla karşılaşması olarak tanımlayan Ayşe Hüsna Arslan, ihmalin de çocuğun hayatını tehdit edebilecek ciddi sorunlara yol açabileceğini ifade etti. Arslan, çocuğun pek çok alanda yetişkin bakımına ihtiyaç duyduğu için gereksinimlerinin karşılanmamasının onun bedensel, ruhsal ve sosyal gelişimini engellediğini söyledi.

HER 4-5 ÇOCUKTAN BİRİ İSTİSMARA MARUZ KALIYOR

Çocuk istismarcılarının yüzde 80-90 oranında erkek olduğunu hatırlatan Ayşe Hüsna Arslan, Türkiye'de istismar oranının Avrupa'dan daha fazla olduğunu ve Türkiye'de,4-5 çocuktan birinin cinsel istismara maruz kaldığını belirtti. Çocuk istismarında yaş dağılımı bilgilerine değinen Arslan, "Çocuklar 3 yaşından sonra yoğunlukla da 6 yaşından sonra istismara maruz kalıyor. Aileler ise öğrenilirse çocuğun toplumla bağının kopacağını düşünerek olayı kapatıyor. Oysaki tam tersi oluyor, çocuk duygusal çöküntü yaşayabiliyor, psikolojik anlamda da yaralanıyor. Bu yaralar yetişkinlik döneminde ortaya çıkıyor, çocuklar şiddet uygulayıcısı olabiliyorlar" dedi.

MEDYANIN SORUMLULUĞU "FARKINDALIK'

Çocuk istismarıyla ilgili gündemde yer alan haberleri yorumlayan Arslan, "Medyanın da daha fazla farkındalık oluşturulması konusunda daha açık, daha yoğun çalışması gerekiyor. Bunlar arka plana atılınca çocuklar neyin doğru neyin yanlış olduğunu da bilmiyor. Çocuklar ilerleyen yaşlarda istismara maruz kaldığını fark ettiğinde de davranışları değişiyor" diye konuştu. İstismara maruz kalan bireylerin psikoterapi aşamalarından söz eden Arslan, "Çocuklar uzun süre istismara uğradıktan sonra psikoterapiste gidiyorlar maalesef, çok büyük yara aldıktan sonra terapiye başladıkları için de zor bir süreç oluyor. İlk terapi seanslarında güven duygusu geliştirmeye çalışıyoruz ki açılsınlar... İnsanlara karşı güvenleri sarsıldığı için -özellikle erkeklere karşı güvenleri sarsılıyor- yavaş yavaş başlıyoruz, bu terapi sabır isteyen uzun bir süreç oluyor" ifadelerini kullandı.

'BENİM BEDENİM ÖZELDİR'

Anne ve anne adaylarına yönelik çocuk istismarında farkındalık temalı sunumunda, ebeveynlerin rolü tartışıldı. Çocukların bilinçlenmesinin öneminden söz eden Ayşe Hüsna Arslan, haklarını bilen bir çocuğun kendini korumaya yöneleceğini ekledi: "Çocuktan önce ailelerin çok önemli bir rolü var, ebeveynlerin çocukları bilinçlendirmesi gerekiyor. Bedenin özel olduğu duygusu olan çocuk, haklarını bildiği için ve haklarını arayabiliyor. Çocuklara mahremiyet bölgesinin öğretimi ailede gerçekleşir ancak, öğrenme imkânı olmayanlar için de ilkokulda da öğretmenler öğretilebilir. Almanya'yı biliyorum, orada ilkokulda çocuklarla farkındalık çalışmaları yapılıyor'.

Çocuk istismarında farkındalık için anne ve anne adaylarına yönelik gerçekleştirilen sunumda, çocukların ailelerin ihmali nedeniyle de istismara maruz kaldıkları durumlar konuşuldu. Medyanın sorumlu yayıncılık politikası benimsemesinin de çocuk istismarının önlenmesinde önemli olduğundan söz edildi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim