• BIST 9645.02
  • Altın 2417.171
  • Dolar 32.5554
  • Euro 34.8067
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 23 °C

Çipras: Yunan Parlamentosu 'Filistin'i tanıyacak

Çipras: Yunan Parlamentosu 'Filistin'i tanıyacak
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, bundan böyle Yunanistan'ın bütün resmi belgelerinde "Filistin Yönetimi" ibaresi yerine "Filistin" teriminin kullanılacağını...

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, bundan böyle Yunanistan'ın bütün resmi belgelerinde "Filistin Yönetimi" ibaresi yerine "Filistin" teriminin kullanılacağını açıkladı. Çipras, Yunan Parlamentosu'nun yarın yapacağı oylamada oybirliğiyle Filistin'i tanıyacağını bildirdi.

Filistin lideri Mahmut Abbas Yunanistan'a gerçekleştirdiği resmi ziyaret çerçevesinde Çipras ile görüştükten sonra ortak basın toplantısına katıldı.

Bölgenin zor bir dönemden geçtiğini ve bu anlamda Yunanistan'ın istikrar, işbirliği ve diyalog köprüsü olabileceğini belirten Yunan Başbakan Çipras, Yunanistan'ın 1967 sınırları temelinde, başkenti Doğu Kudüs olan ve İsrail ile barış ve güven içerisinde bulunacak bağımsız bir Filistin Devleti'nin kurulmasını desteklediğini söyledi. İsrail'den yerleşimcilere derhal son vermesini ve kutsal yerlere saygı göstermesini istedi.

Yunanistan'ın bundan böyle yazışma ve belgelerinde Filistin terimini kullanacak olmasını "sembolik önemde bir girişim" şeklinde tanımlayan Çipras, Abbas'ın ziyaretinde Yunan Parlamentosu'nun Filistin Devleti'nin tanınmasına ilişkin oylamayı gerçekleştireceğini de vurguladı.

Çipras, AB çerçevesinde AB ve Filistin arasında Filistin'de modern kurumlar oluşturulmasına dair ortak çabaları desteklemeyi sürdüreceklerini kaydetti.

ORTAK BAKANLAR KURULU YAPILACAK

İkili ilişkiler konusundaki dinamizmi de ele aldıklarını belirten Aleksis Çipras, teknolojik ve ekonomik işbirliğine ilişkin mutabakatın aktif hale getirileceğini, tarım ve siyasi konulara ilişkin anlaşmaların da hayata geçirileceğini anlattı.

Çipras, iki ülke arasında ortak bakanlar kurulu oluşturulmasına karar verdiklerini de söyledi.

"DAVUTOĞLU IGB'YE BİZ DE GİRELİM DEDİ"

Türkiye-İsrail arasında sağlanan son anlaşma ile Akdeniz'den çıkarılan enerjinin Türkiye üzerinden taşınma konusunun yeniden gündeme geldiğine ilişkin bir soruyu cevaplandıran Çipras, Yunanistan'ın bölgede çıkarılan enerjiyi Avrupa'ya taşıma rolü oynamaya çaba gösterdiğini ve bu çerçevede varolan fırsatları ve işbirliği imkânlarını değerlendirmek istediğini söyledi.

Üçlü işbirliklerine (Yunanistan-Mısır-Güney Kıbrıs ve Yunanistan, İsrail ve Güney Kıbrıs) gittiklerini anlatan Yunan Başbakan, bunun üçüncü ülkelere (Türkiye) karşı yapılmadığını belirtti.

Yunan Başbakan Çipras, son Brüksel ziyaretinde Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yaptıkları görüşmede Davutoğlu'nun Yunanistan ile Bulgaristan arasında imzalanan ve 2018 yılı sonunda tamamlanması planlanan "IGB" adlı doğalgaz boru hattına Türkiye'nin de dahil olmak istediğine ilişkin öneride bulunduğunu açıkladı. Çipras, "Biz bu tip işbirliklerini memnuniyetle karşılarız." ifadesini kullandı.

ABBAS: ÇÖZÜM İÇİN SON FIRSAT

Basın toplantısında konuşan Abbas ise "Diğer halkların olduğu gibi demokrasi ve özgürlüğümüzün olabilmesi için halkımız ve topraklarımızın uluslararası camia tarafından savunulması gerekir." dedi.

"Bölgede barışın sağlanması ve Filistin sorununun çözümü için bu son fırsattır." diyen Mahmut Abbas, Çipras'a Yunanistan daveti ve Yunan Parlamentosu'na da oybirliği ile yarın yapılacak oylama için Filistin halkı adına teşekkür etti.

Çipras ile çok yapıcı görüşmeler yaptıklarını ve iki ülke arasında ortak bakanlar kurulu oluşturulmasına karar verildiğini anlatan Abbas, barış için yerleşimcilere ve İsrail işgaline son verilmesini, İsrail tarafından alıkonulan esirlerin serbest bırakılmasını ve mütecilerin Filistin'e dönüşlerine izin verilmesi gerektiğini söyledi.

İsrail ile 1967 sınırları temelinde barış istediklerini belirten Abbas, işgal ve yerleşimcilerin devam etmesinin olumlu sonuçlar vermediğini söyledi. BM'nin terör ve kökünün kazınması kararını desteklediklerini de belirtti.

"FİLİSTİN" PASAPORTU YOLDA

Bir soru üzerine Abbas, Filistin'de önümüzdeki aylarda yeni pasaportların dağıtılacağını söyledi. Bütün kamu belgelerinin "Filistin Yönetimi" yerine "Filistin" ibaresine göre düzenlendiklerini anlatan Abbas, sıranın pasaportlara geldiğini bunun da 1 yıldan önce Filistin Devleti ibaresine göre yeniden dağıtılarak yapılacağını kaydetti.

YUNANİSTAN FİLİSTİN'İ TANIYACAK

Filistin lideri Abbas'ın bugün başlayan Atina ziyareti, Meçhul Asker Anıtı'na çelenk koyması ile devam etti. Abbas, akşam saatlerinde Yunanistan Komünist Partisi lideri Dimitris Kuçubas ile de görüşecek.

Abbas'ın yarın sürecek ziyaret programı, sembolik anlamda tarihi bir gelişmeye sahne olacak. Sabah saatlerinde Yunan Parlamentosu'nu ziyaret edecek olan Abbas, Meclis Başkanı Nikos Vutsis ile görüşecek. Ardından ise genel kurulda 300 üyeli Yunan Parlamentosu'na seslenecek. Yunan Parlamentosu'nda gerçekleşecek oylama ile Atina, Filistin Devleti'ni tanıyacak.

Daha sonra Yunan Kilisesi lideri ve Atina Başpiskoposu İeronimos'u ziyaret edecek olan Abbas, akşam saatlerinde Atina'dan ayrılacak.

Çipras: Yunan Parlamentosu 'Filistin'i tanıyacak

Çipras: Yunan Parlamentosu 'Filistin'i tanıyacak

Çipras: Yunan Parlamentosu 'Filistin'i tanıyacak

Çipras: Yunan Parlamentosu 'Filistin'i tanıyacak

Çipras: Yunan Parlamentosu 'Filistin'i tanıyacak

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim