• BIST 9530.47
  • Altın 2477.424
  • Dolar 32.4512
  • Euro 34.6474
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

Çipras: Ege dramından Türkiye sorumlu

Çipras: Ege dramından Türkiye sorumlu
Alman Bild gazetesinin Ege Denizi’ndeki mülteci kriziyle ilgili sorularını yanıtlayan Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Türkiye’yi sorumlu tuttu. AB kararı olmadan Türkiye ile sınırı açmayı reddeden Çipras, “Türkiye kaçakçılarla mücadele etmek zorunda.

YunanistanBaşbakanı Aleksis Çipras, Ege Denizi’nde yaşanan mülteci krizinden Türkiye’yi sorumlu tuttu. Çipras, önceki gün ziyaret ettiği Midilli Adası’nda Alman Bild Gazetesi’ne yaptığı açıklamada Türkiye’nin kaçakçılarla mücadele etmek zorunda olduğunu belirterek, yaşanan dramdan da Türkiye’nin sorumlu olduğunu iddia etti. 

‘TEL ÖRGÜLER KALACAK’

Türkiye ile Yunanistan arasındaki 12 kilometrelik kara sınıra çekilen tel örgülerin kalacağı mesajını ise Çipras şu sözlerle verdi: “Kim ki, bizim tel örgülerimizi kaldırmamızı istiyorsa gerçekleri görmezden geliyor veya inkâr ediyor. Orada mayın tarlası var. İnsanlar denizde boğulmak yerine orada can verir.” Bild gazetesinin mülteci sorunuyla ilgili sorularını cevaplandıran Çipras, “Yunan Savunma Bakanlığı, tel örgülerin bulunduğu Türkiye sınırında mayınların kalmadığını söylüyor” hatırlatması üzerine “Türkiye’nin tüm mayınları temizlediğinden biz nasıl emin olabiliriz. İnsanları ölüme gönderemeyiz” cevabını verdi.

‘TEK BAŞIMA KARAR VEREMEM’

“Resmi bilgilere göre her gün aralarında çocukların bulunduğu insanlar Ege Denizi’nde boğuluyor” hatırlatmasına da Çipras’ın cevabı şu oldu: “Türkiye sınırı Avrupa Birliği’nin sınırıdır. Ben tek başıma buna karar veremem.” Gazetenin, “Siz, Türkiye ve Avrupa Birliği ile bu konuda neden görüşmeler yapmıyorsunuz” sorusuna Çipras, “Bizim pozisyonumuz mültecileri Türkiye’nin alması gerektiği yönünde. Türkiye’de mülteci kampları kurulmalı. Türkiye kaçakçılarla mücadele etmeli ve onları durdurmalı” yanıtını verdi.

‘2.5 MİLYON İNSAN BEKLİYOR’

Muhabirin “Ama bu gerçekleşmiyor” sözleri üzerine Çipras “Görüyorsunuz. Avrupa Birliği’ndeki tüm buluşmalarda muhafazakâr hükümetler, bizi sınırların güvenliğini tam olarak sağlamamakla itham ediyor. Onlar, mültecileri bizim Avrupa’ya gönderdiğimizi söylüyor. Şimdi de bizden telleri kaldırmamızı istiyorlar. Türkiye’de 2.5 milyon insan bekliyor” dedi. “İnsanlar gelecekse tek güvenli yol bu. Neden boğulmaya bırakılıyor” sorusu üzerine Yunan Başbakan, “Türkiye ile AB kabul ediyorsa... Yunan hükümeti böylesi bir kararı tek başına alamaz. Ayrıca bana göre botların yollanması sona ermeyecektir, yalnızca aldıkları ücret azalacaktır. Bu dramdan Türkiye sorumlu” diye konuştu. 

Kaynak: Hürriyet

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim