• BIST 9105.77
  • Altın 2325.525
  • Dolar 32.3798
  • Euro 35.0195
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

Cinsel istismara uğrayan çocuktan rehber öğretmeni de sorumlu

Cinsel istismara uğrayan çocuktan rehber öğretmeni de sorumlu
Bursa Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Av. Nevin Canbaz, rehber öğretmenlerin özellikle cinsel istismar konularında karşılaştıkları olayları...

Bursa Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Av. Nevin Canbaz, rehber öğretmenlerin özellikle cinsel istismar konularında karşılaştıkları olayları kolluk kuvvetlerine şikayet etmeleri gerektiğini aksi halde sorumlu olacaklarını söyledi.

Bursa Barosu, Osmangazi Rehberlik ve Araştırma Merkezi aracılığıyla Osmangazi İlçesine bağlı okullarda görev yapan rehber öğretmenlerine "Çocukların İhmal ve İstismardan Korunmasında Hukuk" konulu seminerler düzenledi. Anadolu Kız Lisesi Konferans Salonu'nda düzenlenen seminer, Bursa Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Av. Nevin Canbaz tarafından verildi. Beş gün süren seminerde çocuğun istismardan korunması, bildirim yükümlülüğü, Türk Ceza Kanunu'nda fiziksel istismar, Türk Ceza Kanunu'nda çocukların cinsel istismarı, reşit olmayanlarla cinsel ilişki, Türk Ceza Kanunu açısından suça yardım etme, Ceza Hukuku'nda çocuğun korunması, Türk Medeni Kanunu ve Aile Mahkemeleri Kanunu konularına yer verildi.

Çocukların ihmal ve istismardan korunmasındaki hukuksal süreci rehber öğretmenlere anlatan Av. Canbaz, işlenen suçlar karşısında yasalar gereği verilebilecek cezai işlemler hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Çocukların şikayet mekanizmasından habersiz olduğunu söyleyen Av. Canbaz, neyin suç olup olmadığı konusunda çocukların yeterli bilgiye sahip olmadıklarını ve bu nedenle kendilerini koruyan yasaları bilmediklerini söyledi.

Rehber öğretmenlere özellikle cinsel istismar konularında karşılaştıkları olayları kolluk kuvvetlerine şikayet etmeleri gerektiğini de vurgulayan Canbaz, "Suçu işleyen kadar, işlenen suç karşısında sessiz ya da tedbirsiz kalan da ceza alır. Çocuk Hakları Sözleşmesine göre 18 yaşın altında olan herkes çocuk sayılmaktadır. Çocuk Koruma Kanunu ile Türk Ceza Kanunu ise daha erken yaşta reşit olsalar dahi 18 yaşını doldurmamış kişiyi çocuk olarak kabul eder. Yasalara göre hepimizin suçu bildirme yükümlülüğü bulunmaktadır. Okulda yanınıza gelen bir öğrenci kendisine yönelik işlenen bir istismar veyahut suç teşkil eden bir durum yaşadığını anlatırsa sizin bu suçu bildirme yükümlülüğünüz bulunmaktadır. İşlenmekte olan suçu yetkili makamlara bildirmeyen kişi bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır." dedi.

On beş yaşını tamamlamamış veya tamamlamış olmakla birlikte fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılama yeteneği gelişmemiş olan çocuklara karşı gerçekleştirilen her türlü cinsel davranışın cinsel istismar ve buna bağlı suç olduğunu belirten Canbaz, "Adli ve idari merciler, kolluk görevlileri, sağlık ve eğitim kuruluşları ile sivil toplum kuruşları korunma ihtiyacı olan çocuğu Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü'ne bildirmekle yükümlüdür. Çocuğu cinsel yönden istismar eden kişi, sekiz yıldan on beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Cinsel istismarın sarkıntılık düzeyinde kalması hâlinde üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası verilir." şeklinde konuştu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim