• BIST 8983.9
  • Altın 2282.65
  • Dolar 32.2607
  • Euro 35.0338
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 22 °C

Çinide ortaya çıkan yeni sanat dünya da ilk

Çinide ortaya çıkan yeni sanat dünya da ilk
Çinide 600 yılık mirasa sahip Kütahya’da bir ilke daha imza atılarak çinide rölyef kesme sanatı ortaya çıktı. Bu sanat ile çinide hiçbir alet ve desen kullanılmıyor.

Kültür Bakanlığı sanatçısı Ramazan Yaman tarafından ortaya çıkartılan rölyef kesme sanatı, görenlerin büyük ilgisini çekiyor. Yaman rölyef kesme sanatı üzerine ortalama 10 yıldır çalıştıklarını ancak son iki senedir büyük gelişme kaydettiklerini ifade ediyor. Bu çalışmanın Çinide uygulanması nedeniyle Dünya’da ilk olduğuna dikkat çeken Yaman, yapboz taktiği ile ortaya çıktığını, asıl amaçlarının kırılan ürünleri geri dönüşüm sağlamak olduğunu vurguluyor.

RİSK ÇOK FAZLA

Bu çalışmanın diğer ürünlere oranla riskinin daha fazla olduğunu ancak çok daha fazla talep gördüğünü ifade eden Yaman “Bizler Tuana el sanatları olarak sürekli özgün çalışmalara imza atmaya çalışıyoruz. Kırılan, bozulan çinilerimizi geri dönüşüm sağlamak adına çalışmalar yaparken rölyef kesme sanatı ortaya çıktı. Daha sonra bunu geliştirerek bu ürünlere yoğunlaştık. Diğer ürünlere oranla risk çok fazla. Ancak bu ürünler çok daha farklı ve çinicilik sektörüne de önemli bir gelişme sağlayacak” ifadelerini kullandı.

 

YENİ BİR ÇIĞIR AÇILDI

Kütahya Fotoğrafçı Çinici ve El Sanatları Odası Başkanı Sadık Erilbaylı ise 600 yıllık mirası temsil ettiklerini ve özellikle 2 binli yılların başından buyana Kütahya’da çini sanatının değişik formlar ve desenlerle bambaşka bir hal bambaşka bir güzellik aldığını söyledi.

Bu güzelliğin Dünyanın tüm saraylarında müzelerinde kendini hissettirmeye başladığına dikkat çeken Erilbaylı şunları söyledi:

"Kültür Bakanlığı sanatçımız Ramazan Yaman’ın yapmış olduğu bu çalışmanın en büyük özelliği hiçbir alet kullanmadan, hiçbir desen hiçbir bilgisayar yazılımı kullanmadan tamamen el becerisi ile tabakların kenarlarını oyarak bu sanatı icra ediyor. Kendisinin yaptığı bu ürünler birçok dünya ülkelerinde tanınıyor ve biliniyor. Kendisini tebrik ediyorum. Yeni bir çığır açmıştır. Yeni yeni ustaları yetiştirmeye başladığını gördüm. İnşallah bu sanatçılarımızın sayısı artar.”


DÜNYADA EN BÜYÜK EL SANATLARI MERKEZİ KÜTAHYA


Başkan Erilbaylı Kütahya’da 417 kayıtlı atölyelerinin bulunduğunu, bunun yanında 53 tane Kültür bakanlığı çini sanatçısı, 817 tane ustalarının bulunduğunu vurgulayarak “ Evlerde çalışanlarımızla birlikte yaklaşık 6 bin kişiyle birlikte biz bu sanatı icra ediyoruz. Bunun anlamı şu oluyor. Dünyada en büyük el sanatları merkezi Kütahya’dadır. Bunu iddia ederek söylemek lazım” dedi.

 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim