• BIST 9019.02
  • Altın 2279.382
  • Dolar 32.3171
  • Euro 35.0505
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 20 °C

Çini Ve Tezhip Sanatı Yeniden Canlanacak

Çini Ve Tezhip Sanatı Yeniden Canlanacak
Bitlis'in Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu, Ahlat Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından Başbakanlık Tanıtma Fonu'na sunulan "Çini...

Bitlis'in Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu, Ahlat Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından Başbakanlık Tanıtma Fonu'na sunulan "Çini ve Tezhip Sanatımız Yeniden Mimaride Projesi'ni canlı yayında bağlandığı TRT GAP Radyosu'nda anlattı.

Onaylanan proje hakkında radyoya konuşan Kaymakam Tekbıyıkoğlu, projenin detaylarını ve amaçlarını anlattı. Projeyi tanıtmadan önce Ahlat'ı uzun uzadıya tanıtan Kaymakam Tekbıyıkoğlu, Ahlat'ın herkes tarafından bilinmesi ve görülmesi gerektiğini söyledi. Daha sonra proje hakkında bilgi veren Kaymakam Tekbıyıkoğlu, Türkler tarafından Anadolu'daki ilk çini ve seramik atölyelerinin yapıldığı yerin Ahlat olduğunun altını çizerek; "Ahlat'ta yapılan kazılarda ortaya çıkan sırlı-sırsız seramik örneklerinden anladığımız gibi çini atölyelerinin 12. yüzyılda mevcut olduğunu görüyoruz. Ahlat'ın, Türk motif kataloguna muazzam bir katkısı var. Büyük saraylarda gördüğümüz, yeni yapılan devlet binalarında gördüğümüz Selçuklu yıldızları, Selçuklu motiflerinin birçoğu Ahlat kaynaklıdır. Biz bu sanatı tekrardan Ahlat'ta nasıl canlandırırız kaygısını duymaktaydık. Bu çalışmalarımız hem belediyemiz, hem de üniversitemizle 5-6 yıl öncesinde başladı. Çiniciliği tekrardan canlandıralım diye ilçemizde bazı kurslar ve çini atölyeleri açtık. Bayanlarımıza bu yönde eğitim vermek için gayret gösterdik. Bu projeyle maksadımız Ahlat'taki motifleri tekrar çeşmelerimize, özel binalarımızda yer bulmasıdır. Projemizin özelliği şu; ilk başta çini ve seramik konusunda uzman bir öğretim üyemize Ahlat motiflerini çini üzerine resmetmektir. İlçemizde 10 tane tarihi özelliği olmayan çeşmelerimiz, Ahlat taşından Selçuklu motifleri kullanılarak yeniden yapılacak ve Ahlat'ta üretilen Selçuklu motiflerinin üzerinde olduğu çiniler bu çeşmelere bezenecek. Bunun haricinde ilçemizde 122 adet sahabenin olduğunu kaynaklar yazıyor. Bunların bölgesini biliyoruz ama birebir mezarlarını bilmiyoruz. Fakat özellikle ünlü Yemen Valisi Muaz Bin Cebel'in oğlu Abdurrahman Gazi ilçemizde metfun durumda. Bu sahabenin mezarı 1974 yılında ilçemizde bir kümbet mimarisi de hakim olduğu için bir ustamız tarafından yapılıyor. Bunu içerisini yine el yapımı çini seramiklerle bezeyeceğiz. Aynı zamanda yine bu kümbetin içerisine kesit sanatı ve kalem işleriyle bir tavan süslemesi, bir pencere süslemesi yapılacak. Çok estetik bir eser ortaya çıkarma gayretindeyiz. Buradaki maksadımız şu; insanlar geçmişinden kuvvet alıyor. Bizde geçmişimizden kuvvet alma gayretindeyiz. Geçmişteki özelliklerimizi, hafızamızı tekrar geri canlandırmanın geleceğe yön vermek açısından inanıyoruz. Böyle bir projemiz oldu. Başbakanlığımıza sunduk. Başbakanlığımızda uygun gördü" dedi.

Kaymakam Tekbıyıkoğlu, radyo yayınının sonunda ise sanat ve tarihe alakası olan, ilgi duyan tüm herkesi Ahlat'a davet etti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim