• BIST 9059.38
  • Altın 2295.098
  • Dolar 32.3137
  • Euro 35.1151
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C

Çin'i anlamak ve Çin ile iş yapmak.

Çin'i anlamak ve Çin ile iş yapmak.
TÜRK Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) işbirliğiyle düzenlenen "Çin'i Anlamak ve Çin ile İş Yapmak" başlıklı konferansta Çinli ve Türk işadamları bir araya geldi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Plaza'da gerçekleştirilen konferansta konuşan TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz Türkiye'de iş yapan Çinli firma temsilcilerini yakından tanımak ve ileride Çinli şirketlerle kurulabilecek olası ortaklık ve işbirlikleri içinde zemin oluşturmak için bu toplantıyı gerçekleştirdiklerini söyledi.

Yılmaz, şöyle konuştu:

"Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi, en büyük ihracatçısı olan ve 1,5 milyara yakın ve giderek zenginleşen nüfusuyla Çin, TÜSİAD'ın öncelik verdiği ülkelerden birisidir. Nitekim Türkiye ile Çin arasında, ikili ekonomik ilişkileri geliştirmek amacıyla Çin Avrupa Birliği Ticaret Odası, Çin Uluslararası Ticareti Destekleme Konseyi ve Çin Sanayi ve Ticaret Fedarasyonu'yla birlikte olarak ortak faaliyetler yürütmekteyiz. Bunlara ek olarak ticaret ve yatırım ilişkilerini daha da güçlendirmek amacıyla TÜSİAD, Çin Uluslararası Ticareti Destekleme Konseyi ve Çin Sanayi ve Ticaret Fedarasyonu'yla 2007 yılında mutakabat zaptı imzalamıştır. TÜSİAD'ın Çin'e verdiği önemin, en önemli göstergelerinden biri de 2007 yılında Pekin'de Avrupa Birliği Çin Ticaret Odası bünyesinde açılan temsilcilik ofisimizdir. TÜSİAD yönetim kurulunun öncülüğünde Pekin ofisimiz ve Küresel Ekonomik İlişkiler Komisyonu'muz tarafından bu yıl, 24 - 30 Mayıs tarihleri arasında Pekin, Çengdu ve Şangay'ı kapsayan bir Çin ziyareti planlamaktayız. Ziyaretin temel amacı, Çin'li muadil kuruluşlarımızla, hükümet temsilcileriyle ve iş dünyasının temsilcileriyle, ikili ilişkilerimizi güçlendirmektir. Yapacağımız saha ziyaretleri ile yerinde gözlemler yapma fırsatı da elde edeceğimizi düşünüyoruz. Çin hükümeti tarafından yabancı yatırım teşvik edildiği, Çin'in batı bölgelerinin önemine dikkat çekerek oradaki iş olanaklarını değerlendirmek ve Türk iş dünyasıyla bunları paylaşmak düşüncesindeyiz."

"TÜRKİYE'DE YATIRIM YAPAN ÇİNLİ ŞİRKET SAYINDA ARTIŞ YAŞANMAKTADIR"

"Çin bugüne kadar devam ettirdiği düşük maliyetli üretim yapan ve ihracata dayalı gelişim modelinin, artık limitlerine gelerek ekonomik yavaşlama ile karşı karşıyadır" diyen Muharrem Yılmaz konuşmasını şöyle sürdürdü:

"2013 yılında %7,5'la son 23 yılın en düşük büyüme oranı Çin'de görülmüştür; fakat içinde bulunduğu bu durumu aşmak sürdürülebilir ekonomik bir büyüme sağlamak amacıyla Çin bugün büyüyüp ve derin bir reform sürecinden geçmektedir. Geçtiğimiz kasım ayında Çin Komünist Partisi'nin, 18. Merkezi Komite Toplantısı'nın, 3. genel oturumunda yönetim, finans, kamu maliyesi, sosyal güvenlik gibi önemli konularda büyük reform planları açıklandı. Bu reform paketinin 1978'deki açılımdan sonraki en önemli reform olduğuna yönelik değerlendirmeler yapılmakta. TÜSİAD olarak Çin'deki bu reform sürecini yakından takip ediyor, özel sektörün güçlenmesine, yabancı yatırımları pek çok sektörde ülkeye girişine izin veren ve daha liberel bir piyasa ekonomisin oluşmasına yönelik yaşanan bu gelişmeleri memnuniyetle karşılıyoruz." 

TİCARİ İLİŞKİLERDE DENGESİZLİĞİN DÜZELTİLECEĞİNE İNANIYORUZ

2013 yılında 28 milyar doları aşan ticaret hacmiyle Çin'in Türkiye'nin en önemli ticari ortaklarından biri haline geldiğine dikkat çeken Yılmaz, "Ticari ilişkilerimizdeki 1'e 8'e varan dengesizlik ve Türkiye aleyhine gelişen dış ticaret açığı, Çin ile olan ilişkilerde temel sorun olarak karşımızda. Bu sorunu ortadan kaldırmak için Çinli firmaların ülkemizde, enerjik, otomotiv, turizm, madencilik gibi sektörlerde doğrudan yatırım yapmalarını arzu etmekte ve böylece dengesizliğin her iki taraf için yarar sağlayacak şekilde düzeltilebileceğine inanmaktayız. Türk ve Çinli şirketler arasında kurulacak ortaklıkların da bu gelişime ivme kazandıracağını düşünüyoruz. Çinli yatırımcıların yurt dışında yatırımlarını teşvik eden hükümet politikaları kapsamında son birkaç yıldır Türkiye'de yatırım yapan Çinli şirket sayında artış yaşanmaktadır" dedi.

"ORTAK VİZE ÇALIŞMASINI MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ"

İki ülke arasındaki arasındaki bir diğer önemli konunun vize meselesini olduğunu söyleyen Muharrem Yılmaz, "Bu sorunları çözmek amacıyla Türk ve Çin hükümet yetkilileri arasında kurulan ortak vize çalışma grubunun faaliyetlerini memnuniyetle karşılamaktayız. İki ülke arasındaki işbirliğinin daha üst seviyeye ulaşması açısından görüşülmekte olan vize kolaylaştırma anlaşmasında sürecin hızlanmasını önemsediğimizi belirtmek isterim" diye konuştu.

Turizm alanında iki ülke arasında önemli fırsatlar olduğunu söyleyen Yılmaz, "Dünyanın 2'inci büyük ekonomisi konumundaki Çin'in içinden geçmekte olduğu yakın tarihinde yaşadığı en önemli ikinci reform sürecinin etkisiyle yabancı yatırımlara daha çok açıldığı bu dönemde Türk firmalarının Çin'de daha fazla iş ve yatırım yapması için önemli fırsatların mevcut olduğuna inanıyorum. Bu konferansın Çin'deki son gelişmelerin ışığında Çin'i daha iyi anlamak ve Çin'le iş yapmak konusunda Türk iş dünyası için güçlü bir temel oluşturmasını temenni ediyor, ülkemizin Çin ile ikili ekonomik ilişkilerinin gelişmesine olumlu katkılar sağlayacağına inanıyorum" dedi.

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim