• BIST 9645.02
  • Altın 2410.846
  • Dolar 32.5611
  • Euro 34.7004
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 21 °C

Çin’e İşlenmiş Doğaltaş Satılacak

Çin’e İşlenmiş Doğaltaş Satılacak
Türkiye'nin ihracatta yıldız sektörleri arasında yer alan doğaltaş sektörü, ihracatta en büyük pazarı olmakla birlikte son dönemde ciddi bir durgunluk...

Türkiye'nin ihracatta yıldız sektörleri arasında yer alan doğaltaş sektörü, ihracatta en büyük pazarı olmakla birlikte son dönemde ciddi bir durgunluk yaşayan Çin'de 160 firma ile tanıtım yapıyor.

Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'nda Türkiye Milli Katılım Organizasyonu'nu Ege İhracatçı Birlikleri gerçekleştiriyor. Milli Katılım Organizasyonu ile 79 Türk firması fuara katılırken, bireysel katılan Türk firmaları ile birlikte Türkiye'den 160 firma dünyanın en büyük doğaltaş ve teknolojileri fuarında Çin ve Uzakdoğu başta olmak üzere tüm dünyaya ihracatlarını arttırma çabası içinde olacak.

Çin'de inşaat sektöründe durgunluğun devam ettiği bir süreçte Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'na katılacaklarını anlatan Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, Çin'de 2016 yılının son çeyreğinde bir hareketlenme beklediklerini söyledi. "Çin'de inşaat sektöründe frene basma devam ediyor" diyen Kaya, "Ama bir taraftan da doğaltaş stokları bitiyor. Çin'de 40 gün süren yeni yıl tatili de sona eriyor. Çin'de hükümetin ekonomik politikaları durgunlukta etkili. Çok büyük bir beklenti ile gitmiyoruz. Ancak en büyük pazarımızda müşterilerimizle ilişkilerimizi güçlü tutma adına gidiyoruz" şeklinde konuştu.

XİAMEN SADECE BLOK MERMER SATIŞ NOKTASI DEĞİL

Türkiye'nin Çin'e doğaltaş ihracatında blok mermer satışının ağırlıklı olduğunu hatırlatan EMİB Başkanı Mevlüt Kaya şöyle devam etti: "Xiamen sadece blok mermer satış noktası değil. İşlenmiş ürün almak için dünyanın 4 bir tarafından alıcılar Xiamen Fuarı'na geliyor. Blok alımlarındaki yavaşlamaya rağmen işlenmiş ürün ihracat potansiyeli bizim için çok önemli. Malezya, Singapur, Meksika, Avusturalya, Kore, ABD'den talepler arttı. Xiamen Fuarı'na dünyanın her tarafından alıcılar geliyor. İşlenmiş ürün ihraç eden firmalarımızın ticari bağlantılarla döneceğini umuyoruz. Projelere bitmiş ürün satılacak."

MADENCİLİK SEKTÖRÜNÜN ÇİN GURURU

Türkiye'nin Çin'e yaptığı ihracatta madencilik sektörü büyük dilimi alıyor. Türkiye 2015 yılında Çin'e 1 milyar 403 milyon 485 bin dolarlık maden ürünleri ihracatı yaptı. Bu rakam Çin'e yaptığımız toplam ihracatımızın yüzde 52'sini oluşturuyor. Doğaltaş ihracatımız ise 727 milyon 517 bin dolar olarak kayıtlara geçti.

Zengin doğaltaş rezervlerine sahip Fujian eyaletinde yeralan Xiamen adası, Çin'in en önemli doğal taş üretim ve ticaret merkezi konumunda. 8 milyar dolara ulaşan Çin doğaltaş ticaretinin yüzde 60'ı, dünya doğaltaş ticaretinin ise yüzde 15'i Xiamen limanından gerçekleştiriliyor.

Çin’e İşlenmiş Doğaltaş Satılacak

Çin’e İşlenmiş Doğaltaş Satılacak

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim