• BIST 9676.05
  • Altın 2502.409
  • Dolar 32.5883
  • Euro 34.8536
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C

Çin’den füze yorumu: Sorun istişareyle çözülmeli

Çin’den füze yorumu: Sorun istişareyle çözülmeli
Çin, Türkiye’nin uzun menzilli hava savunma füze sistemi ihalesini iptal etmesiyle ilgili olarak, sorunun ilgili taraflarca istişare yoluyla çözülmesi gerektiğini açıkladı.

Pekin’de düzenlenen olağan basın toplantısında Dışişleri Bakanlığı Sözcülerinden Hong Lei, Cihan Haber Ajansı’nın (Cihan), Türkiye’nin, kendi füze savunma sistemini yapma gerekçesiyle Çin’in de içinde bulunduğu ihaleyi iptal ettiği şeklindeki sorusunu yanıtladı.

Cevabında Hong Lei, "Türkiye’nin ilgili durumundan haberimiz oldu. Bu sorunun, ilgili birimler ve işletmeler arasında istişare yoluyla çözülmesi gerekir." dedi.

Hong, Cihan’ın Pazartesi günkü basın toplantısında aynı konuyla ilgili sorusuna da "Şu an ilgili konuyu bilmiyoruz. Size sunacağımız bilgi ve yorum o konuda bulunmuyor." şeklinde cevap vermişti.

ÇİN MEDYASI: ÇİN BİRŞEY KAYBETMEDİ

Çin medyası da Batı medyasını kaynak gösterdiği haberlerinde, Türkiye’nin Çin’in de içinde yer aldığı füze ihalesini iptal ettiği haberlerine yer verdi. Çin medyası, Türkiye’nin iptal kararıyla ilgili olarak, ABD’nin baskısı ve bunun Antalya’daki G20 Zirvesi sırasında olmasına dikkat çekti. Çin medyasının yorumlarında ayrıca, füze ihalesinin uluslararası mücadeleye dönüştüğü ve bunun nedenin de füzenin etiketinde Çin markası yaması olduğu belirtildi. Yorumlarda, sonuç olarak Türkiye’nin, Çin malı füzeyi almasının hayal olduğuna dikkat çekildi.

Çin medyasında, Hu Leqi imzalı yorumda, Çin’in ihalenin iptaliyle bir şey kaybetmediği, hatta bu süreçte Çin füzesinin bedava reklam yaptığına işaret edildi. Yorumda ayrıca, hiçbir zaman uzun menzilli füze savunma sistemi geliştirmemiş bir ülkenin (Türkiye), kendi geliştireceği füze sistemiyle, Çin’in ihalede ortaya koyduğu "Hongqi 9" füze sistemi seviyesine ulaşmasının mümkün olup olmadığına dikkat çekildi. Bağımsız askeri yorumcu Hu, Türkiye’nin kendi füze savunma sistemini geliştirse bile bunun uzun zaman ve maliyetinin Çin’in teklifinden daha pahalıya mal olacağını ileri sürdü.

Çin, Türkiye’nin almayı düşündüğü ancak beş kez uzattığı hava savunma sistemi ihalesiyle ilgili olarak, net bir yorumda bulunmamıştı. 28 Şubat’ta aynı konuyla ilgili soruyu yanıtlayan sözcü Hong, Çin ile Türkiye arasındaki görüşmelerin normal bir ticari alışveriş olduğunu Türk tarafının kendi çıkarları doğrultusunda en uygun kararı vereceğine inandıklarını ifade etmişti.

Geçen yıl, Çin’in CPMIEC firmasının ürettiği Hongqi-9 (HQ-9 FD-2000) füze savunma sisteminin Türkiye’deki “uzun menzilli hava savunma füzesi” ihalesini kazandığı haberleri, Çin’de büyük bir zafer olarak görülmüş ve bunun ikili ilişkilere olumlu yansıyacağı yorumu yapılmıştı. Ancak, NATO ve Batı'nın baskısıyla Türkiye, geri adım atmış ve ihalenin süresini beş kez uzatmıştı. Bu durum da Çin’de hoşnutsuzluğa neden olmuş ve Türkiye’nin tutumu samimiyetsiz bulunmuştu. Türkiye’nin şartlarından biri olan ortak üretime tek ‘evet’ diyen Çinli şirket, ihalede 3,4 milyar dolarla en düşük teklifi vermişti.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim