• BIST 9079.97
  • Altın 2324.29
  • Dolar 32.3631
  • Euro 34.9427
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Çin’de temiz hava parayla satılıyor

Çin’de temiz hava parayla satılıyor
Çin'in doğusundaki bir restoranda temiz hava filtreleri yerleştirildiği için müşterilerden 1 yuan (50 kuruş) ücret alınıyor.

Çin'in doğusundaki bir restoranda temiz hava filtreleri yerleştirildiği için müşterilerden 1 yuan (50 kuruş) ücret alınıyor.

Çin medyasından Dongfang Weibao, Jiangsu portalı ve Halkın Günlüğü gazetesine göre, Jiangsu eyaletinin Zhangjiagang şehrindeki bir restoranın sahibi, sisli ve kirli hava nedeniyle birkaç adet hava temizleme filtresi aldı.

Filtrelerin maliyetini ise müşterilerine her faturada 1 yuan ( 50 kuruş) olarak yansıttı.

Bir müşterinin, durumu Tüketici Fiyatlandırma Birimine şikâyet etmesiyle birlikte olay duyuldu ve tartışma da başlamış oldu. Çin'in sosyal medyasında bazıları söz konusu ücretle ilgili olarak "temiz havaya değer" derken, bazıları ise ücret alınmasına karşı çıktı.

Olayın duyulmasının ardından yetkililer, ağırlığını ortaya koyarak söz konusu ücretin kaldırılması emrini verdi. Restorana filtrelerin koyulmasının güzel olduğunu ifade eden yetkililer, söz konusu ücretin ise yasal olmadığı ve restoran sahibine soruşturma açıldığını kaydetti.

ŞEHİRLERİN YÜZDE 80'İNİN HAVASI KİRLİ

Pekin'deki yoğun hava kirliliği nedeniyle 7 Kasım akşamı kırmızı alarm verilmişti. Alarm süresince anaokulu, ilk ve ortaokullarda eğitime ara verilmiş, tek-çift plaka uygulamasına gidilmiş, 2 binden fazla fabrikada üretim durdurulmuş ve 3 bin 500 inşaat alanında çalışmalar askıya alınmıştı. Pekin, kirli havadan dolayı maske takanların artmasıyla birlikte "maskeli şehir" görünümüne bürünmüştü. Pekin'deki hava kirliliği, havada metreküp başına düşen zararlı partikül oranını ölçen PM2,5 değeri 9 yüzü geçmişti. Dünya Sağlık Örgütü ise kabul edilen sağlıklı PM2,5 değeri ise 25.

Uzmanlar, hava kirliliğinin Çin'in hızlı kalkınma ve sanayileşmenin bir bedeli olduğunu söylüyor. Greenpeace'e göre, Çin'deki şehirlerin yüzde 80'inde hava kirliliği limitin üstünde. ABD standartlarına göre, Çin halkının yüzde 38'in soluduğu hava "sağlıksız".

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim