• BIST 9568.16
  • Altın 2479.016
  • Dolar 32.4892
  • Euro 34.5857
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 26 °C

Çin ve İngiltere’den Suriye çıkışı

Çin ve İngiltere’den Suriye çıkışı
Çin'i ziyaret eden İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, başkent Pekin'de mevkidaşı Wang Yi ile Çin Devlet Müşaviri Yang Jiechi ile görüştü.

Çin'i ziyaret eden İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, başkent Pekin'de mevkidaşı Wang Yi ile Çin Devlet Müşaviri Yang Jiechi ile görüştü. Hammond ile Wang'ın dün akşam gerçekleşen görüşmesinde, Suriye konusunun da yer aldığı ve iki ülkenin Suriye'deki siyasi çözümün teşviki konusunda ortak bildiri yayımladığı bildirildi.

Çin Dışişleri Bakanlığı'nın konuyla ilgili açıklamasında, iki bakanın da Suriye'deki kriz ve olumsuz etkilerinin devam etmesinden duyduğu derin endişe paylaşıldı. Çin ve İngiltere'nin Suriye'de siyasi bir çözüme ilişkin taahhütte bulundukları kaydedilen bildiride, Birleşmiş Milletler'in (BM) ana arabuluculuğunda Suriye'nin geleceğine Suriye halkının karar vereceğinin vurgulandığı ifade edildi. Açıklamada ayrıca, söz konusu bildiride Suriye'de ateşkesin sağlanması ve Suriye sorununun siyasi bir çözüme kavuşturulmasına yönelik Çin ve İngiltere'nin BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararına oy verdiği hatırlatıldı ve iki ülkenin Uluslararası Suriye Destek Grubu (ISSG) içinde aktif bir şekilde yer almaya devam edeceği vurgulandı. İki ülkenin ayrıca, 2012 Cenevre Bildirisi temelinde "Suriye halkını temel alan" bir siyasi geçişi temin edecek şekilde bölgedeki ülkelerle çalışmaların devam edeceği ifade edildi.

İki ülkenin terör tehdidiyle karşı karşıya olduğu ve BM Güvenlik Konseyi'nin tanıdığı tüm terör gruplarının yok edilmesinin ortak çıkar olduğu da dile getirildi.

Öte yandan İngiltere Dışişleri Bakanı, bugün Pekin'de eski Çin Dışişleri Bakanı da olan ve bakanlığın üstünde yetkiye sahip Devlet Müşaviri Yang Jiechi ile bir araya geldi.

Çin medyasına göre, Yang, Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in İngiltere'ye geçen yıl gerçekleştirdiği ziyaretle ikili ilişkilerin yeni bir döneme girdiğini hatırlattı ve iki ülkenin kapsamlı ortaklığı ilerletmede kararlı olduğunu söyledi. Hammond ise Xi'nin ziyaretin faydalarından bahsederek, Pekin yönetimi ile ortak çaba harcamaya hazır olduklarını belirtti.

İki günlük Çin ziyaretinde Hammond, Pekin'deki tarihi Cennet Tapınağı'nı da gezdi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim