• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C

Cilt Kanserinde Akıllı İlaç Dönemi

Cilt Kanserinde Akıllı İlaç Dönemi
Çağın korkulu rüyası kansere karşı tedavi yöntemlerinde umut veren yöntemler geliştiriliyor.

Çağın korkulu rüyası kansere karşı tedavi yöntemlerinde umut veren yöntemler geliştiriliyor. Onlardan biri de, cilt kanserinin bir türü olan melanom tedavisinde yaşanıyor. Acıbadem Adana Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Abalı, son yıllarda melanom kanserine karşı daha gelişkin ve tamamıyla hedefe yönelik, bağışıklık sistemini güçlendirici ilaçların kullanılmaya başlandığını belirterek, "Bu ilaçlar sayesinde kişinin hastalığını daha uzun süre kontrol altında tutmak ve geriletmek mümkün oluyor" dedi.

Prof. Dr. Hüseyin Abalı, cilt kanserinin kötü huylu hastalıklar arasında en sık görüleni olduğunu, son yıllarda 40 yaş üzeri kişilerde tüm cilt kanserlerinin görülme sıklığının yüzde 30'a yükseldiğini belirtti. Normalde vücudumuzda her gün kanser hücreleri oluştuğunu belirten Prof. Dr. Abalı, "Vücudumuzu sürekli denetleyerek tarayan bağışıklık sistemimiz bu kanser hücrelerini bulup yakalamakta ve yok etmektedir. Ancak bağışıklık sistemimiz zayıfladığında kanser hücreleri bu kontrol sisteminden kaçabilmektedir. Diğer taraftan kanser hücrelerini çok akıllı hücreler olarak da değerlendirebiliriz. Yani söz konusu kanser hücreleri bağışıklık sistemini uyuşturarak kontrol sisteminden kaçma yollarını kendileri de yaratabilmektedirler. Melanom hücreleri bir takım maddeler salgılayarak ya da çok yakındaki bağışıklık sistemi hücrelerini etkisizleştirerek vücudun kontrol sisteminden kaçabiliyorlar" diye konuştu.

KANSERE KARŞI YENİ SAVAŞÇI: İMMÜNOTERAPİ

Kanser hücrelerinin bağışıklık sistemini adeta uyku ilacı verir gibi uyuşturduklarını belirten Prof. Dr. Hüseyin Abalı, buna karşın bilim insanlarının uzun yıllardır yaptığı çalışmalarda umut veren gelişmeler yaşandığını vurguladı. Son yıllarda hizmete giren ilaçlarla bu uyuşturmanın ortadan kaldırılabildiğini söyleyen Prof. Dr. Abalı, "Bilim insanları kanser hücrelerine karşı doğal immün reaksiyonunu artırmaya çalışıyor. Bu metodun uygulandığı tedavi yöntemine immünoterapi deniliyor. Örneğin bu ilaçlar bağışıklık sistemi hücrelerinde adeta kahve etkisi yaratıyor ve hücrelerin kendilerine gelmesini sağlıyor, sonra da kanser hücrelerinin yok edilmesine yardımcı oluyor. Bu ilaçlar sayesinde kişinin hastalığını daha uzun süre kontrol altında tutmak ve geriletmek mümkün oluyor" ifadelerini kullandı.

ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIYOR

Cilt kanserinde erken tanı ve tedavinin son derece önemli olduğunu, hastanın yaşam süresini ve yaşam kalitesini artırdığını vurgulayan Prof. Dr. Hüseyin Abalı, melanomun ileri evrede tespit edildiğinde tedavisinin daha zor olduğunu söyledi. Geçmişte tek seçeneğin kemoterapi olduğunu ancak yapılan çalışmalarla bağışıklık sistemi üzerinde uygulanan tedavilerin bu hastalıkta işe yaradığının ortaya çıktığını belirten Prof. Dr. Abalı "Son yıllarda gelişkin ve daha hedefe yönelik, bağışıklık sistemini güçlendirici ilaçlar kullanılmaya başlandı" dedi.

Cilt kanserine bağlı ölümlerin çoğu melanom kanseri nedeniyle meydana gelirken, bu kanser türünün en önemli tedavisinin hastalığın henüz gelişmeden önlenmesi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Abalı, bunun için güneşten bilinçli bir şekilde yararlanılması gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Hüseyin Abalı "Yazın 10.00-16.00 saatleri arasında güneşlenmek yüksek risk faktörü. Bu saatler arasında doğrudan güneş ışınlarına maruz kalmamaya çalışın. Güneşe çıkarken de cilde en az 30 koruma faktörü içeren güneş kremlerinden sürülmeli ve güneş ışınlarını içeri geçirmeyecek kadar kalın kıyafetler giyilmeli" diye konuştu.

Cilt Kanserinde Akıllı İlaç Dönemi

Cilt Kanserinde Akıllı İlaç Dönemi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim