• BIST 9693.46
  • Altın 2508.814
  • Dolar 32.583
  • Euro 34.7706
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C

Cildinizi aşırı sıcaklardan koruyun

Cildinizi aşırı sıcaklardan koruyun
Aşırı sıcaklar ve güneşin zararlı ışınları, cilt sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Güneş yanıkları, terleme ile oluşan mantar enfeksiyonları ve alerjilere karşı sıcaktan koruyucu önlemler almak, sağlıklı bir cilt için büyük önem taşıyor.

Türk Dermatoloji Derneği Üyesi ve Memorial Kayseri Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Sema Karaoğlu, aşırı sıcaklarda cilt sağlığı ile ilgili önemli uyarılarda bulundu.

Yazın cilt ve vücut bakımına dikkat!

Aşırı sıcaklarda artan terleme, vücudun kıvrımlı bölgelerinde pişiklere, özellikle bebeklerde isiliklere, gövdede ve ayaklarda  mantar enfeksiyonlarına neden olabilmektedir. Bu nedenle sıcak havalarda sık duş almak, duştan sonra uygun nemlendiriciler kullanmak, açık renkli ve pamuklu- keten kumaşlardan oluşan giysileri tercih etmek cildin ısı ve nem dengesini korumak bakımından çok önemlidir. Yaz aylarında aknelerde de artış görülmektedir. Mutlaka uygun yıkama jelleri ile yüz, sabah ve akşam düzenli olarak yıkanmalı, uygun tonikler kullanılarak rahatlaması sağlanmalıdır.

Güneşin zararlı etkilerinden korunun

Güneş yanıkları ve alerjileri de aşırı sıcaklara bağlı olarak ortaya çıkan sorunlardır. Tatil boyunca sahil ve havuz kenarında güneşlenenlerin, aşırı sıcakta tarım ve toprak ile uğraşanların, ışık duyarlılığı yapan bazı ilaçları kullananların, bağ dokusu hastalığı olanların, akne rozasea hastası olan kişilerin kesinlikle güneş koruyucusu kullanmaları gerekmektedir.

Ayrıca kadınların ışık duyarlılığı yapabilecek makyaj malzemelerinden kaçınması da önemlidir. Sıcak yaz aylarında yüze mümkün olduğunca az makyaj yapılmalıdır. Aksi halde güneş yanıkları, lekeler ya da var olan hastalıklar alevlenebilmekte, güneşten etkilenen vücudun bazı alanlarında lekeler ortaya çıkmaktadır. ‘Melasma’ denilen ve özellikle yüzde görülen bu hastalığın tedavisi oldukça uzun bir süreci kapsamaktadır.

Duştan sonra vücut nemlendiricisi kullanılmalı

Sıcak havalarda sık duş alınmakta ve buna bağlı olarak kullanılan şampuan miktarı da artmaktadır. İçindeki kimyasallar nedeniyle aşırı miktarda kullanılan vücut şampuanları deride kuruluğa yol açabilir.

Bu nedenle her duş sonrası uygun bir vücut nemlendiricisi kullanılması gerekir. Aksi halde deride oluşan kuruluk ve kaşıntı sıyrıklara, terin etkisi de farklı deri enfeksiyonlarına yol açmaktadır.

Havuz enfeksiyonlarına karşı önem alınmalı

Tatilde deniz ve havuzdan yararlanmayı tercih edenler, zamanlarının büyük bir kısmını şemsiye altında geçirmelidir. Islak zemine çıplak ayakla basmamalı, bir başkasının terlik ve mayo gibi özel eşyası kullanılmamalıdır.

Ortak eşya ve elbiseler mantar enfeksiyonlarının çok kolay bulaşmasına yol açmaktadır. Özellikle diyabeti olan hastaların cilt ile ilgili uyarılara çok daha fazla dikkat etmeleri gerekmektedir. Çünkü diyabet hastaların yaraları daha zor ve uzun sürede iyileşmektedir.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim