• BIST 9079.97
  • Altın 2324.743
  • Dolar 32.3404
  • Euro 34.913
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Cihad paylaşımına hapis cezası

Cihad paylaşımına hapis cezası
Londra'nın 50 kilometre kuzeyinde kalan Luton'da yaşayan Runa Khan, sorgusu sırasında "Suriye'de terörü teşvik ettiğini" kabul etmişti. 35 yaşındaki kadın Facebook sayfasında intihar yeleği fotoğrafı paylaşmıştı.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Khan ayrıca Facebook'ta tanıştığı ve gizli polis olduğunu bilmediği birine, Suriye'ye kaçması için yol göstermiş ve detaylı bilgi vermişti. Kadının bu bilgileri geçen Cuma günü "terör" suçlamasıyla tutuklanan Muhammed Nahin Ahmet'ten öğrendiği ifade edildi. Polis mahkemeye, Khan'ın çocuklarının silah ve kılıç tutarken fotoğraflarını bulduğunu söyledi.

'BAŞKALARINI RADİKALLEŞTİRMEYE NİYETLİ'

Annenin telefonunda iki yaşındaki oğlunun başında türban, elinde oyuncak tüfek olan bir fotoğrafının bulunduğu öğrenildi. Diğer fotoğraflarda ise Suriye'de ellerinde silah ve el bombası tutan çocuklar bulunduğu belirtildi. Hakim Peter Birts, bu fotoğrafların "tek bir hakkaniyetli açıklamasının" bulunduğu, bunun da "Khan'ın başkalarını radikalleştirme niyeti olduğu" yorumunu yaptı. Khan'ın oğlunun bir gün cihatçı olmasını dileğini radikal bir internet sitesine de yazdığı belirtildi. 

BBC televizyonundaki Newsnight programına konuşan kadın, "Ben orada inancımı paylaşıyordum" demişti. İngiltere'nin yaşamak istediği en son yer olduğunu belirten Khan, kendisi gibi düşünenlerin bu ülkede yaşamak istemedikleri için hapse atıldığını söylemişti. Khan, cihatla "masum insanları öldürmeyi kast etmediğini" öne sürmüş ve sözlerine şöyle devam etmişti: 
"Bunu hep söyledim. Ben hiçbir zaman masum çocukların olduğu bir alışveriş merkezine gidip, kendimi patlatmaya inanmadım. İntihar bombacılığından bahsederken, bunun en korkulan savaş taktiği olduğunu ve yalnızca savaş alanında kullanılması gerektiğini belirttim."

'MÜCAHİT ÇOCUKLAR YETİŞTİRMEK'

Duruşmada ayrıca altı çocuk annesinin "Mücahit Çocuklar Yetiştirmek" adlı bir makale paylaştığı kaydedildi. Hakim Birts, makalenin "kadınları cihada katılmaya teşvik eden bir el kitabı" niteliğinde olduğunu söyledi. Londra Emniyeti'nin Terörle Mücadele Birimi Amiri Richard Walton, Khan'ın sosyal medyayı "terör eylemleri için araç olarak kullandığını" ifade etti. Walton, "Biz interneti teröristlerin barınamayacağı bir ortam haline getirmeye çalışıyoruz. Bugün verilen karar da bu çabayı destekliyor" şeklinde konuştu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim