• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 15 °C

Çiğ Süt Krizine Süt Üreticileri Birliği Başkanından Açıklama

Çiğ Süt Krizine Süt Üreticileri Birliği Başkanından Açıklama
Niğde Süt Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Demirkoparan, sanayicinin sütteki üretim fazlalığını bahane ederek, sütü ucuza almaya çalıştığını...

Niğde Süt Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Demirkoparan, sanayicinin sütteki üretim fazlalığını bahane ederek, sütü ucuza almaya çalıştığını söyledi.

Demirkoparan, Ulusal Süt Konseyi çiğ süt referans fiyatı 1 Temmuz 2014'ten bu yana litre başına 1 lira 15 kuruş olarak belirlediğini ifade ederek: "alınan karar gereği de 1 Temmuz 2016'ya kadar da aynı fiyat geçerli olacaktı. Çiğ süt üreticileri iki yıl çiğ süt fiyatının sabit olmasını eleştirirken bu yılın başında süt sanayicileri sabit olan referans fiyatı da aşağı çekmeye başladı" dedi.

Çiğ sütteki krizle ilgili yaptığı açıklamada Demirkoparan şunları kaydetti: " Son günlerde yaşadığımız sıkıntılardan biri olan süt Niğde'de olduğu gibi Türkiye'de de ilgilendirilen bir sorun haline geldi. Sık sık basında da takip ettiğimiz gibi sütteki arz fazlalığıdır. Ulusal Süt Konseyi çiğ süt referans fiyatı 1 Temmuz 2014'ten bu yana litre başına 1 lira 15 kuruş olarak belirledi. Son geldiğimiz noktada ise sanayici sütteki üretim fazlalığını bahane ederek Ocak 2016'dan itibaren sütün fiyatını 1 lira 7 kuruş, Şubat'ta farklı bölgelerden 1 TL süt alımları yaptı. Bizim için sütün arttığı ve mevsimsel bir artıştan dolayı kaos veya üretici için yıkım olarak gördüğümüz Mart ve yaz döneminde de 1 lira ve 90 kuruşa çekileceği konusunda söylendiler var.

2008 yılında da bu sıkıntıları yaşadık. 2008 yılında da geldiğimiz noktada da hayvancılığın bitmesi noktasında hayvan kesimi yapıldı. Maliyet fiyatı yüksek ürettiği sütün fiyatı düşük olunca üreticide elindeki hayvanı kestirme yoluna gidecek. Türkiye'nin tekrar büyükbaş hayvan açığı meydana gelecek. Bu anlamda yapılması gereken yurt dışından düve ithalatını belli dönemler halinde durdurulması işler arasında mevcut hayvan potansiyelinin korunması" dedi.

Mart ve yaz döneminde süt üreticisini büyük sıkıntıların beklediğini ifade eden Demirkoparan: "Baktığımız zaman bakanlığımızın okul sütü projesini hem süt içme alışkanlığının kazanılması anlamında hem de piyasadaki sütün tüketilmesi anlamanda da ciddi bir proje olarak görüyoruz. Bizim talebimizi okul sütü projesinin orta öğretimler içinde uygulanması gibi bir talebimiz oldu. Buda bir nebze piyasayı rahatlatacaktır" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim