• BIST 9079.97
  • Altın 2322.335
  • Dolar 32.3413
  • Euro 34.9435
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 18 °C

Çiftçilerin traktörleri, Yunan Parlamentosu önünde

Çiftçilerin traktörleri, Yunan Parlamentosu önünde
Yunanistan'ın başkenti Atina, daha önce eşine rastlanmayan bir çiftçi eylemine sahne oldu.

Yunanistan'ın başkenti Atina, daha önce eşine rastlanmayan bir çiftçi eylemine sahne oldu. Dört çeker traktörleriyle konvoy halinde Sintagma Meydanı'ndaki parlamento önünde toplanan eylemci gruba ülkenin dört bir yanından gelen 15 binden fazla çiftçi eşlik ediyor. Çiftçilerin öfkesi karşısında geri adım sinyali veren Çalışma Bakanı Yorgos Katrungalos, ortakları olduğunu belirttiği çiftçilerle her konuyu görüşmeye hazır olduklarını açıkladı.

DAHA ÖNCE GÖRÜLMEYEN TRAKTÖRLÜ EYLEM

Yunan hükümetinin kreditörlerin talebi doğrultusunda parlamentoya sevkettiği tarım sektörüne ek vergiler ve sosyal güvenlik yasasında değişiklikler ile sigorta primlerinde artışı öngören düzenlemelere tepkiler, başkent Atina'da devam ediyor. Sabah saatlerinde Girit'ten gelen binden fazla çiftçinin Tarım Bakanlığı önünde polis ile çatışmasının ardından bu defa akşam saatlerinde başkent Atina'nın kalbi Sintagma Meydanı'nda toplanan 15 bin civarındaki çiftçiye 17 traktörlük bir konvoy da eşlik etti. Renkli eylemi yakından izleyen polis, çiftçilere diğer meslek gruplarından katılımlarla birlikte sayının daha da artacağını açıkladı.

Yüzlerce kilometre yolculuğun ardından Atina'ya ulaşan traktörler, polisin eşlik ettiği konvoyla birlikte şehir meyanına giriş yaptı. Polis, meydana 17 traktörün girişine izin verdi. Traktörlerin protesto amaçlı siyah bayrak ve Yunan bayrakları ile süslendikleri görüldü.

DEV ATEŞ MEYDANI AYDINLATTI

Daha önce benzeri görülmeyen gösteriye dört çekerli traktörleriyle katılan çiftçiler Yunan müziği, slogan ve beraberlerinde getirdikleri kuru zeytin dallarından dev bir ateş yakarak seslerini duyurmaya çalıştı. Meçhul Asker anıtı yakınında yaktıkları dev ateşin havanın kararması ile birlikte meydanı aydınlattığı görüldü. Çİftçiler, sık sık hükümete yasal düzenlemeyi geri çekmesi konusunda uyarılarda bulundu. Bu arada traktörlerin ve müziğin gürültüsünün parlamento içinden duyulduğu bildirildi.

Sintagma Meydanı'nda onlarca çadır kuran çiftçiler, pazar akşamına kadar bekleyişlerini ve eylemlerini sürdürecek.

Sabah meydana gelen sert çatışmanın ardından Yunan polisi geniş güvenlik önlemi aldı. Havadan 2 polis helikopteri Atina merkezindeki caddelerden Sintagma Meydanı'na yürüyüşe geçen çiftçileri izledi. Merkezi caddeler trafiğe kapatıldı.

HÜKÜMETTEN GERİ ADIM SİNYALİ

1 aydan bu yana ülke genelinde yol kapatmalar sebebiyle iyice zorda kalan hükümetin çiftçiler, Atina çıkarmasının ardından masaya oturmaya hazırlanıyor. Başbakan Aleksis Çipras'ın çiftçilerle görüşmeye hazır olduğunu belirten Çalışma Bakanı Yorgos Katrungalus, yaptığı açıklamada çiftçilerin öfkesini dindirmeye çalıştı. Çalışma Bakanı, hükümetin çiftçileri ortağı olarak gördüğünü ve hafta başından itibaren sadece sosyal sigortalar konusunda değil diğer sorunlarına ilişkin de diyalog için görüşmeye ve uygun çözümler bulmaya davet etti.

AYLIK 93 EURO'LUK PRİM ARTIŞI

Katrungalos, çiftçilerin tepki gösterdiği düzenlemede yer alan sigorta primlerindeki artışa ilişkin şunları söyledi. Çiftçilerin yüzde 88'inin dahil olduğu en alt sigorta kademesinde prim artışlarının 2017'den itibaren aylık bazda yansıtılacağını anlatan Bakan, dönüşüm sürecinin sonunda ise aylık 93 Euro fazladan prim ödemesi yapılmasının öngörüldüğünü kaydetti. Çalışma Bakanı Katrungalus, tarım emeklisinin aylıklarının ise 384 Euro olmasının planlandığını söyledi.

Çiftçilerin traktörleri, Yunan Parlamentosu önünde

Çiftçilerin traktörleri, Yunan Parlamentosu önünde

Çiftçilerin traktörleri, Yunan Parlamentosu önünde

Çiftçilerin traktörleri, Yunan Parlamentosu önünde

Çiftçilerin traktörleri, Yunan Parlamentosu önünde

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim