• BIST 9043.44
  • Altın 2297.773
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.0684
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 26 °C

Çiftçi Yeni Yıla Zirai Don Nöbetiyle Girdi

Çiftçi Yeni Yıla Zirai Don Nöbetiyle Girdi
Mersin'in sahil ilçesi Erdemli'de çiftçiler, 2016 yılına zirai don nöbetiyle girdi.

Mersin'in sahil ilçesi Erdemli'de çiftçiler, 2016 yılına zirai don nöbetiyle girdi. Meteorolojinin 3 günlük zirai don uyarısıyla Erdemli ilçesinin önemli tarımsal üretim merkezlerinden Kumkuyu'da çiftçiler, geceyi seralarında geçirdi. Sıcaklığın akşam saatlerinden itibaren düşmesiyle birlikte seralara kurulan sobalar da birer birer yakıldı.

2 dönüm serasında yaklaşık 10 ton domatesinin bulunduğunu belirten çiftçi Mehmet Balcı, "Soğuk bitkileri her yönüyle etkiliyor. Sıcaklık eskiye düştüğünde bitkinin hayatı bitiyor, ölüyor. 1-2 derece bitkiyi korkutuyor, domatesler büyümüyor, kökü hastalanıyor. Bu sebeple mahsulleri dona vurdurmamak için sobaları mecburen yakıyoruz" dedi.

"GEÇİMİMİZ İÇİN NÖBET TUTMAK ZORUNDAYIZ"

Sıcaklığın seranın içinde 3,5-4 derece civarında olduğunu ifade eden Balcı, "2 dönüm seram var. İçine 6 tane soba kurdum. Bitkiler zarar görmesin diye tamamını yaktım. Sabaha kadar beklemek zorundayım, nöbet tutuyorum. Seranın içindeki sıcaklığı 5-6 derecede tutmam lazım ki, bitkilerim ölmesin. Derece sıfırı gösterdiğinde bitkinin hayat fonksiyonu bitiyor. Geçimimiz için bu domatesleri korumak zorundayız" diye konuştu.

"ÇİFTÇİNİN YILBAŞISI OLMAZ"

Serada nöbet tutan Abdullah Balcı da çabalarının sıcaklığı düşürmemek olduğunu belirterek, "Sıcaklık düşerse bitki ölür. Güzelim domatesler ziyan olur. Çiftçinin yılbaşısı olmaz. Bugün yılbaşı gecesi, biz burada soba yakıyoruz. Bitkileri öldürmemek için uğraşıyoruz. Sonuçta bu bizim geçim kaynağımız. İyi bakmamız lazım, bunlarla ekmek parası kazanıyoruz" şeklinde konuştu.

Yıllık 400 bin tonun üzerinde domates üretilen ilçede üretimin yaklaşık 15 bin dönümü seralarda gerçekleştiriliyor. Meteoroloji ise zirai donun hafta sonunda da süreceği yönünde çiftçileri uyarıyor.

Çiftçi Yeni Yıla Zirai Don Nöbetiyle Girdi

Çiftçi Yeni Yıla Zirai Don Nöbetiyle Girdi

Çiftçi Yeni Yıla Zirai Don Nöbetiyle Girdi

Çiftçi Yeni Yıla Zirai Don Nöbetiyle Girdi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim