• BIST 9079.97
  • Altın 2324.29
  • Dolar 32.3523
  • Euro 34.9406
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C

Çiçekli’de Yetişecek Hollanda’da Satılacak

Çiçekli’de Yetişecek Hollanda’da Satılacak
Süs bitkileri yetiştiriciliği adına deneme üretimi ve deneme pazarlaması çalışmalarının ardından Çiçekli Bölgesi'nde asıl üretim için soğan ekimi...

Süs bitkileri yetiştiriciliği adına deneme üretimi ve deneme pazarlaması çalışmalarının ardından Çiçekli Bölgesi'nde asıl üretim için soğan ekimi gerçekleştirildi.

Adana Büyükşehir Belediyesi, Çukurova Kalkınma Ajansı, Adana Ticaret Borsası, Çiçekli-Aflak Kırsal Kalkınma Kooperatifi, Hollanda Çiçek Borsası'nda faaliyet gösteren IQ Flowers, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Garden Quala'nın birlikte yürüttüğü, Süs Bitkileri Yetiştiriciliği ve Pazarlaması Projesi'nde fizibilite çalışmalarının ve deneme üretimlerinin ardından, asıl üretim için çiçek soğanı ekimine başlandı.

BAŞARILI OLURSAK ADANA KAZANACAK

Ekime başlanması nedeniyle düzenlenen törende konuşan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, deneme üretimlerinde ve ürün pazarlanmasıyla ilgili ilk faaliyetlerde oldukça mesafe alındığını belirtti. Başkan Hüseyin Sözlü, "Başarılıl olursak sadece bölgemiz için değil, inşallah Adana'nın tamamında tarımsal üretimde yeni bir yol, alternatif oluşturulacak, insanların rızkını temin etme noktasında önü açılacak, çocuklarımız yaşadıkları bölgeyi, gelecekteki hayat mücadelesinden dolayı terk etmek durumunda kalmayacak. Bu projemiz başarılı olursa inşallah burada sabahın erken saatlerinden itibaren traktörlerle birlikte emek harcayan insanların hareketliliği, cıvıl cıvıl sesleri yeniden yankılanacak" dedi.

TOPRAĞA EKİLEN SADECE SOĞAN DEĞİL, HEPİMİZİN UMUDU

Sarıçam'la ilgili genel bakış açısını da anlatan Başkan Hüseyin Sözlü, "Sarıçam Belediye Başkanımızla birlikte Sarıçam'ın köy algısını ortadan kaldırıp, ilçeyi Adana'nın en önemli parçalarından biri haline getirmek, bunu yaparken de Sarıçam'ı topyekun kalkındırmak için bir dizi çalışma gerçekleştiriyoruz. Bu çalışmaların Adanamızda yeni bir ufuk açması için Cenab-ı Allah'a dua ediyoruz. Çiçekli Köyü'nde çiçek yetiştiriciliği ile yeni fırsatlar oluşturmak istiyoruz. Yol, altyapı, temizlik gibi hizmetlerle anılır belediyecilik ama biz insanlarımızın refah toplumunun bir parçası olmasını arzu ediyoruz. Onların sırtının pek, başının dik olmasını, zenginleşmelerini istiyoruz. Bu zenginliği ancak üreterek yakalayabileceğimizi biliyoruz. Bu bölgenin çalışkan insanlarıyla böyle bir projeye soyunmanın doğru bir tercih olacağına inanarak yola koyulduk. Düşünün ki bir kooperatif kuruluyor ve kooperatifin ufku geniş. İhracatla, ithalatla işe soyunuyor. Biz bunun denemelerini yaptık. Deneme üretimleri yaparak ürettiğimiz çiçeğin yurt dışındaki borsalarda değerini gördük, ticari faaliyette toptan gönderirsek nasıl sonuç alacağımızın çalışmasını yaptık, Ar-Ge çalışmaları gerçekleştirdik. İnşallah hedefe ulaştığımızda sizlerin, köylülerimizin, Adana'nın Yörük-Türkmenleri'nin buradaki başarısı, hemşehrilerimizin kazancı olacaktır. Biz burada başarıyı yakalamak için kaynak aktarmaktan, para koymaktan çekinmedik. Toprağa ektiğimiz sadece tohum değil, hepimizin ümididir. Oradan ümitlerimiz yeşerecek. O yeşeren ümitler önce Deliçay Bölgesi'nde herkesin dikkatini çekecek ve dalga dalga Adana'ya yeni bir üretim modeli yayılacak. Adana'nın topyekun kalkınmasını çok arzu ediyorum. Burada bir model oluşturacağız ve para kazanıldığı görüldüğünde inşallah bu model yaygınlaşacak. Bu üretim yaygınlaştıkça birbirimize rakip olmaktan öte, o kolektif üretimin pazarlamasını da kolektif ruhla yapacağız. Pazarlanmasındaki, ulaşımdaki maliyet böylece düşecek ve kazancımız artacak. Bereketli topraklar Adana'ya, tarımsal üretimde bir hamle, bir kalkınma yakışır. İnşallah bizim de bunda tuzumuz olur. Bu projede emeği geçer herkese çok teşekkür ediyorum. Bölge halkının projeye sahip çıkması çok önemli. Rızkı veren elbette Cenab-ı Allah ve biz de buna vesile olabilirsek, milletimize hizmet etmenin mutluluğunu yaşayacağız. Adana'nın zenginliği ülkemizin ve milletimizin zenginliği olsun" diye konuştu.

SARIÇAM'IN TARİHİ VE TALİHİ DEĞİŞİYOR

Sarıçam Belediye Başkanı Bilal Uludağ ise, Başkan Hüseyin Sözlü'ye teşekkür etti ve şöyle devam etti: "Başkanımız "Bir şey değişecek her şey değişecek" demişti ve öyle de oluyor. Sarıçam'ın tarihini ve talihini birlikte değiştireceğiz demiştik. Köylerin, kırsalda yaşayanların yerinde mutlu olması, kalkınması için elimizden geleni yapacağız demişti Büyükşehir Belediye Başkanımız Hüseyin Sözlü Bey. İnşallah Çiçekli ve çevre mahalleler, adına yaraşır şekilde gerçek anlamda çiçeklenecek."

İLK ETAPTA 40 ÇİFTÇİ İLGİ GÖSTERDİ

Çiçekli Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Necdet Güllü de şunları söyledi: "İncelemelerimiz sonucu bölgemizde 40 adet çiftçinin çiçek yetiştiriciliği için istekli olduğu tespit edilmiştir. Her çiftçi belirlenen çiçek türleriyle ilgili 3 bin metrekare alanda ekim yapacak. Her 3 bin metrekare alan için ekim maliyeti 7-8 bin lira arasında değişiyor. Belirlenen alanlara dikilecek soğan ve tohumlar belediyemizin finansal desteğiyle Hollanda'dan ithal edilerek, çiftçilerimize dağıtılmış ve dikim aşamasına gelinmiştir.

Bu işlem Başkanımızın himayesinde teşvik edilmiştir. Hüseyin Sözlü Başkanıma yöremize gösterdiği ilgiden dolayı tekrar şükranlarımı sunar, saygılarımı belirtirim."

MEVCUT ÜRÜN DESENİNDE DEĞİŞİKLİK

Adana Büyükşehir Belediyesi Projeler Daire Başkanı Sinan Gül de, projenin temelini Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü Bey'in, bir Hollanda ziyaretinde attığını belirterek, şöyle konuştu: "Başkanımız, Karahacılı-Deliçay bölgesinde, arazi büyüklüklerinin kısıtlı olduğu yerlerde, birim alandan en yüksek verimi alabileceğimiz bu sektörün içine girip başarılı olacağımızı söyledi. Allah nasip ederse çiftçimizin mevcut ürün deseninde değişiklik yaparak, Hollanda Borsası'nda işlem gören ve borsada işlem görmesinin ardından 1 hafta sonra çiftçimizin kasasına paranın yatacağı bir projeyi bugün hayata geçiriyoruz. Bu projeyle çok sayıda kadınımız da, çiçek üretiminde emek harcayacak ve ekonomiye katkı koyacak."

Konuşmaların ardından bölgede çiçek soğanı dikimi gerçekleştirildi.

Çiçekli’de Yetişecek Hollanda’da Satılacak

Çiçekli’de Yetişecek Hollanda’da Satılacak

Çiçekli’de Yetişecek Hollanda’da Satılacak

Çiçekli’de Yetişecek Hollanda’da Satılacak

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim