• BIST 9079.97
  • Altın 2324.254
  • Dolar 32.3617
  • Euro 34.9456
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 14 °C

CHP'ye Kahire'de zor soru

CHP heyeti, Mısır'da "En son ne zaman iktidar olmuştunuz?" sorusuyla karşılaştı.
CHP, Mısır'da yaşanan olaylar sırasında gözaltına alınan ve tutuklanan Türk gazeteci Metin Turan için devrede. 
Kahire'de temaslarda bulunan Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu ve İstanbul Milletvekili Osman Korutürk, Turan'ın serbest bırakılması için görüştükleri başta hükümet yetkilileri olmak üzere tüm siyasi parti temsilcilerine Turan'ın serbest bırakılması talebini ilettiler. 
TRT adına görev yapan Turan, 16 Ağustos'ta tutuklanmıştı. 
 
CHP'YE ZOR SORU: EN SON NE ZAMAN İKTİDAR OLDUNUZ?
 
CHP heyeti, Kahire'de dün Dışişleri Bakanı Nebil Fehmi'nin dışında çok sayıda siyasi parti temsilcisi ile bir araya geldi. 
Heyet, görüşmelerde CHP'yi tanıtırken Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran parti olduğunu, bu hafta 90. kuruluş yıldönümünün kutlandığını anlattılar, "2015'teki genel seçimlerde iktidar olduğumuzda, Türkiye'nin başta Mısır'a yönelik dış politikası olmak üzere, tüm dış politikası değişecek" mesajı verdiler. 
 
Ancak CHP heyeti bu mesajları verirken, bir de "zor" soruyla karşılaştı;
Heyetin görüştüğü Özgür Mısırlılar Partisi lideri Ahmed Said, CHP'lilere "En son ne zaman iktidar olmuştunuz?" sorusunu sordu. 
 
Yanıt ise ilginçti; 
Faruk Loğoğlu, "En son epey uzun süre önce iktidardaydık. Ancak geçmişi bırakıp, geleceğe bakalım. 2015'te iktidarda olacağız" yanıtını verdi. Osman Korutürk ise, en son "Ecevit döneminde iktidarda olunduğunu" anlattı. Ecevit'in DSP'nin Genel Başkanı olmasına rağmen, CHP siyasi çizgisinin devamı bir parti olduğunu söyleyen Korutürk, Bülent Ecevit'in CHP'den kopmasının nedeninin de Türkiye'deki askeri darbe olduğunu vurguladı. 
 
"BURAYA TÜRK HÜKÜMETİNİ ŞİKAYETE GELMEDİK"
 
CHP heyetinin ilk günkü temaslarında görüştükleri tüm siyasi parti yetkilileri, Türkiye'de hükümetin Mısır'da yaşananları "askeri darbe" olarak nitelendirmesini eleştirdi. 
Loğoğlu ve Korutürk'ün görüştüğü, Mısır'ın CHP'si, Özgür Mısırlılar Partisi Lideri Ahmed Said, Halk Hareketi Lideri Hamdin Sabbahi, Mısır'daki olayları "ordunun desteklediği halk devrimi" ve "2011'te Mübarek rejimini deviren devriminin ikinci dalgası" olarak nitelendirdiler. Mısırlı siyasetçiler, özellikle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Mısır konusundaki açıklamalarına sert eleştiriler getirdiler. 
 
CHP'li Loğoğlu ise bu eleştirilere karşılık, "Biz buraya Türkiye'deki hükümeti şikayete gelmedik. Geliş amacımız, Türkiye ve Mısır ilişkilerini düzeltmek için ne gibi yollar bulabileceğimizi araştırmak" dedi. Loğoğlu, Kahire'deki temaslarına ilişkin tüm izlenimlerini ve aldıkları mesajları da, Ankara'ya dönüşte hükümete ileteceklerini vurguladı. 
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim