• BIST 9543.19
  • Altın 2488.081
  • Dolar 32.5206
  • Euro 34.8251
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C

CHP’nin Laiklik Duyarlılığı

CHP’nin Laiklik Duyarlılığı
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Başkanı Ayhan Barut, anayasanın değişmez ve değiştirilmesi teklif dahi edilemez ilkesi olan laikliğin, milli egemenlik...

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Başkanı Ayhan Barut, anayasanın değişmez ve değiştirilmesi teklif dahi edilemez ilkesi olan laikliğin, milli egemenlik ilkesinin temeli olduğunu söyledi.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın laiklik ilkesinin anayasadan çıkarılması yönündeki sözlerinin, AKP'nin demokrasiye, eşitliğe ve bir arada yaşama kültürüne nasıl baktığının bir göstergesi olduğunu vurgulayan Barut, "Laiklik ilkesini ortadan kaldırmaya yönelik her çaba aynı zamanda birlik ve bütünlüğümüzü yok etmeye yönelik bölücü bir girişimdir. Laiklik ilkesini kaldırmak, demokrasiyi yok etmek demektir. Buna asla izin vermeyeceğiz" dedi.

CHP LAİKLİĞE SAHİP ÇIKTI

CHP Adana İl Başkanı Ayhan Barut, Ahmet Albay Toplantı Salonu'nda ilçe başkanları, il yönetim kurulu üyeleri, kadın ve gençlik kollarıyla birlikte TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın laiklik ilkesini hedef alan sözleriyle ilgili basın açıklaması yaptı.

"YURTTAŞLARIN HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİNE MÜDAHALE GİRİŞİMİ"

Kahraman'ın laiklik ilkesinin anayasadan çıkartılması gerektiği yönündeki ifadesinin yalnızca kendi görüşleri olmadığını, aynı zamanda AKP'nin demokrasiye, eşitliğe ve bir arada yaşama kültürüne nasıl baktığının göstergesi olduğunu belirten Barut, Kahraman'ın sözleriyle amaçlanan hedefin, ülkede yaşayan bütün vatandaşların hak ve özgürlüklerine müdahale, yaşama biçimleri baskı girişimi olduğunu kaydetti.

"LAİKLİK MİLLİ EGEMENLİK İLKESİNİN TEMELİ"

Laiklik ilkesinin yalnızca din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması ve bu yolla din ve vicdan özgürlüğünün sağlanması olmadığının altını çizen Barut, laikliğin, milli egemenlik ilkesinin de temeli olduğunu ifade etti.

"MİLLİ EGEMENLİĞİ ORTADAN KALDIRMAYA YÖNELİK SUÇ GİRİŞİMİ"

Laiklik ilkesiyle milletin, zamanın değişen şartlarına göre kendi kaderini belirleyecek hukuk kurallarını kendi egemenlik gücüyle koyma hakkını eline aldığını dile getiren Barut, bu hakkın Meclis tarafından kullanılıp, hükümet tarafından uygulandığını ve yargı tarafından korunduğuna işaret etti.

Barut, "Anayasanın değişmez, değiştirilmesi teklif dahi edilemeyecek maddesi olan laiklik ilkesini kaldırmaya yönelik her teşebbüs, milli egemenliği kaldırmaya ve anayasayı zorla ilga etmeye yönelik bir suç girişimidir" diye konuştu.

"LAİKLİĞİ ORTADAN KALDIRMAK DEMOKRASİYİ YOK ETMEKTİR"

Çok partili hayatın, demokrasinin ve demokrasinin parçası olan bütün hakların temelinin laiklik ilkesi olduğu belirten İl Başkanı Ayhan Barut, "Laiklik ilkesini kaldırmak, demokrasiyi yok etmek demektir. Laiklik, aynı zamanda cinsiyet ayrımı gözetmeksizin hangi mezhepten, hangi inanıştan, hangi düşünceden olursa olsun, bütün vatandaşların eşit haklara sahip olmasının garantisidir. Laiklik ilkesi sayesinde bu ülkenin bütün vatandaşları kendi yetenek ve çalışmalarıyla bu ülkede her makama gelebilir, her işi yapabilir. Toplumsal barışımız, birlik ve bütünlüğümüz bu temel üzerine kuruludur. Laiklik ilkesini ortadan kaldırmaya yönelik her çaba aynı zamanda birlik ve bütünlüğümüzü yok etmeye yönelik bölücü bir girişimdir" şeklinde konuştu.

"LAİKLİK İLKESİNİN YOK EDİLMESİNİ ASLA İZİN VERMEYECEĞİZ"

CHP'nin, kurucu değerleri, milli egemenliği, demokrasiyi, toplumsal barışı, insan eşitliğini ve Türkiye'nin temeli olan laiklik ilkesini koruma iradesine sahip olduğunu vurgulayan Barut, şöyle devam etti:

"Laiklik ilkesinin yok edilmesine ya da laiklik ilkesinin sulandırılmasına asla müsaade etmeyeceğiz. Bilinmelidir ki, bu yolla Cumhuriyeti ve demokrasiyi yok ederek, gayri meşru bir baskı rejimi kurmaya çalışanlar asla amacına ulaşamayacaktır. Ülkemizin temel değerlerine yürekten inanmış milyonlarca vatandaşımız ve Cumhuriyet Halk Partisi, Cumhuriyetimizin temel değerlerine, demokrasiye, özgürlüklerimize ve toplumsal barışımıza yönelen her saldırganı hüsrana uğratacak güce sahiptir."

"OTURDUĞU MAKAM İSMAİL KAHRAMAN'A BÜYÜK GELMEKTEDİR"

TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın yaptığı açıklamalarla milli egemenliğin, demokrasinin ve Cumhuriyet değerlerinin sembolü olan Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni temsil etme yeteneğini kaybettiğini kaydeden Barut, "Oturduğu yüksek makam kendisine büyük gelmektedir. Görevi bir an önce bırakmalı ve istifa etmelidir. CHP, çağdaş uygarlık seviyesinin bile üstüne çıkma hedefiyle özgürlükçü demokrasiyi kurmak için çalışmalarını büyük bir azim ve kararlılıkla sürdürmektedir. Bu ülkede demokrasiyi yok etmek ve bir baskı rejimi kurmak isteyenler mutlaka yenilecek, Türkiye tarihi yolculuğuna devam edecektir" ifadelerini kullandı.

CHP’nin Laiklik Duyarlılığı

CHP’nin Laiklik Duyarlılığı

CHP’nin Laiklik Duyarlılığı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim