• BIST 8718.11
  • Altın 2244.727
  • Dolar 32.3302
  • Euro 35.1556
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C

CHP’nin kurmayları üzüm mitingi için Manisa’da

CHP’nin kurmayları üzüm mitingi için Manisa’da
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da katılacağı üzüm mitingi öncesi CHP'nin önemli isimleri Manisa'ya geldi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da katılacağı üzüm mitingi öncesi CHP'nin önemli isimleri Manisa'ya geldi. CHP Manisa İl Binasında basın toplantısı düzenleyen kurmaylar, mitingin CHP'nin değil üreticinin mitingi olduğunu vurgulayarak, çiftçinin sorununa sahip çıkıp mitinge katılmasının önemli olduğunun altını çizdi.

CHP fındık mitinginin ardından üzüm mitingine hazırlanıyor. 28 Eylül Perşembe günü CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da katılacağı ve Manisa'nın Alaşehir ilçesinde gerçekleştirilecek olan üzüm çalıştayı ve mitingi öncesi partinin önemli isimleri Manisa'ya gelerek parti binasında bir basın toplantısı düzenledi. CHP Manisa İl Başkanı Halil Tokul'un ev sahipliğinde ve çok sayıda partilinin de katıldığı basın açıklamasına CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Genel Başkanlık Tarım Başdanışmanı Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, CHP Manisa Milletvekilleri Mazlum Nurlu, Tur Yıldız Biçer katıldı. Düzenlenen basın toplantısında fındık mitingi sonrası elde edilen başarının ardından üzüm üreticilerinin de mitinge sahip çıkmaları çağrısında bulunuldu.

"Çiftçinin borçlarını ödeyememesi sorunları da getiriyor"

Üzüm mitingi ve çalıştayı hazırlıkları için Manisa'ya geldiklerini belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, "Maliyeti 3,5 lira olmasına rağmen şu anda üzümün taban fiyatı 4 lira olarak açıklandı. Maliyeti 3,5 lira olan üzümün taban fiyatının 4 lira olması demek, çiftçinin borçlarını ödeyememesi, evlerine ekmek götürememesi, çocuklarını okula gönderememesi, çocuklarını evlendirememesi gibi bir dizi sorunu da beraberinde getiriyor. Bunların temelinde birçok sosyal sorun ortaya çıkıyor. Onun için biz Manisa'dayız, onun için Manisa'da bu sorunlara değineceğiz. Perşembe günü Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu Manisa'ya gelecek. Alaşehir'de ana konumuz yine üzüm olmak üzere bir tarım çalıştayı yapacağız. Tarım bileşenleriyle, çiftçilerle bir tarım çalıştayı yapacağız ve öğleden sonra da yine Alaşehir'de bütün çiftçilerimizle birlikte bir büyük miting yapacağız. Perşembe günü bu konuların tamamını Manisa'da, Alaşehir'de yapmak üzere Genel Başkanımızla birlikte burada olacağız. Herkesi buna davet ediyorum" dedi.

"Başka ülkelerin çiftçilerini zengin edemeyiz"

CHP'nin Genel Başkanlık Tarım Başdanışmanı Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu ise şunları söyledi:

"Cumhuriyet Halk Partisi sürekli olarak Cumhuriyetin kuruluş ayarlarına dönülmesi gerektiğini söylüyor. Cumhuriyetin kuruluş ayarlarında ne var? TARİŞ var. TARİŞ bir tarım satış kooperatifi birliği. Yani Türkiye Cumhuriyeti'nin önemli üzüm üreticisi olan bölgelerinden birinde üretici mağdur olmasın diye Mustafa Kemal Atatürk bir tarım satış kooperatifi birliği kurduruyor ve bir numaralı ortağı oluyor. Bu çok önemli bir konudur. Fındıkta da FİSKOBİRLİK, çayda ÇAYKUR var. Bütün ürünlerde devletin piyasa yapıcı kurumlarını görüyoruz. Ama bu kurumları AKP iktidarı işletmiyor, bilerek üreten bir Türkiye'nin önünü tıkıyor ve Türkiye Cumhuriyeti'ni o her 5 kişiden birinin çiftçi olduğu o ülkeyi ithal ürünler cenneti haline çevirdi. Türkiye şu anda 10-12 milyar dolar arası kendi çiftçisine ödeyeceği parayı başka ülkelerin çiftçilerine ödüyor. Yani üzüm gibi çok önemli bir ihracat ürünümüz, 90 bin ailenin geçimini sağladığı bir ürün, yılda 500 milyon dolar para kazandığımız bir üründe üretici borçlu. Manisa'daki tarlaların yüzde 60'ı şu anda ipotekli. Atatürk'ün "Efendi" dediği çiftçi nasıl efendi olarak gezinebilsin, nasıl sokaklarda yürüyebilsin, nasıl çocuğunu çiftçi yapabilsin, traktörüne mazotu nasıl alabilsin? AKP'nin politikaları günübirliktir. AKP üreten bir Türkiye istemiyor. AKP günü kurtaran bir Türkiye istiyor. Cumhuriyet Halk Partisi üreten bir Türkiye istiyor, hakça bölüşen bir ülke istiyor. Cumhuriyet Halk Partisinin politikaları akılcıdır, bilime dayalıdır, üretim planlamasına dayalıdır. Türkiye'nin 50 milyon dönüm arazisi boşken biz başka ülkelerin çiftçilerini zengin edemeyiz."

"Çiftçiler kendi sorunlarına sahip çıksın"

Üzüm mitingi için üretimin en yoğun olduğu Salihli, Alaşehir ve Sarıgöl bölgesinin seçildiğini kaydeden CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel ise "Hayatın tamamen üzüme bağlı olduğu 3 ilçemizin coğrafi merkezi olan Alaşehir'de gerçekleştiriyoruz. Gayretimiz bir siyasi miting, bir kalabalık siyasi miting yapmak değil, sorunun gerçek sahibi çiftçinin kendi sorununa sahip çıktığı, dile getirdiği, Türkiye ve dünyaya evindeki, mutfağındaki, cüzdanındaki yangını ifade edebildiği bir süreç. Manisa'da bugün işsizim diye şikayet eden bilsin ki çiftçinin sorunu kendi sorunudur. Bugün işsizlik sorunu çiftçinin parasızlığından kaynaklanır. Bugün Manisa'da "Eski işlerimizi bulamıyorum" diyen esnaf, kahvede çay satamayan kahveci, simidini az satan simitçi dahi aslında çiftçide para olmamasından şikayet etmektedir. Çünkü bu ova beyaz altını yani pamuğu kaybetmeden önce köylerde 3 gün 3 gece yapılan düğünler, pamuk kaybedilip yerine alternatif ve para getirmeyen ürünlere dönüldüğü günden beri küçük düğün salonlarında kan ter içinde 2-2,5 saat içinde kuru pasta limonatayla yapılmaktadır. Bu yüzden biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak sorunun gerçek sahiplerinin sorunlarına sahip çıkmaya, kahvelerde dile getirdikleri isyanı, tarlalarda dile getirdikleri isyanı ve çöküşü Alaşehir'deki büyük çiftçi mitinginde, üzüm mitinginde haykırmaya davet ediyoruz. Gittiğim her yerde büyük bir sahip çıkış ve büyük bir direniş olduğunu görüyorum. Fındık mitingi öncesinde de bir yürüyüş yaptık o karar alındığında. Fındık üreticisinin çok sayıda sorunu vardı. O karar alındıktan sonra yaraya merhem olmayacak ama "Yetmez ama evet" denilebilecek bir dizi tedbir açıkladı Tarım Bakanı. Miting sırasında ve sonrasında yaptıkları açıklamalar ve müdahalelerle şu anda bütün Karadeniz şunu konuşuyor: "30 yıllık sorunlarımız var, 10 yıldır yanıyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi ile 3 gün yürüdük, sesimizi duymayan kalmadı ve bir anda fiyatlara da olumlu yansıdı. Bir olan 5'e çıktı, 2 olan 7'ye çıktı, iadeler azaldı. Malımızı veriyoruz. 1,5 lira fiyata yansıdı." Karadeniz gibi Adalet ve Kalkınma Partisi'ne yüzde 60'ın üzerinde destek vermiş bir bölge kalkıp da yürüyünce siyaset buna duyarsız kalmıyor. Bugün Manisa'da da hangi partiye oy verirse versin bütün çiftçilerin kendi sorununa sahip çıktıklarında, yarınlarının bugünden ve dünden daha iyi olduklarını göreceklerine yürekten inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Mitingin aslında CHP'nin değil, köylülerin mitingi olduğunun altını çizen CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu ise şunları söyledi:

"Miting aslında köylülerin mitingi. Onun için buradan bütün köylü kardeşlerimize, komşu ilimizde Güney'den Sarıgöl'den başlayarak, Sarıgöllü, Alaşehirli, Turgutlulu, Salihlili bütün üretici arkadaşlarımı bu mitinge katılmaya davet etmek hepimizin görevi. Sonuçları tıplı Karadeniz'de fındıkta olduğu gibi daha çok hak elde edecekleri bir şekle büründürmemiz lazım. Sonuç almaya yönelik bir iş yapacaksak elbette herkesi bu mitinge, bu yürüyüşe, bu çalıştaya katılmaları için çaba göstermemiz lazım."

Üreticilerin parti ayrımı yapmadan sorunlarına sahip çıkması gerektiğini kaydeden CHP'nin çiftçi ve avukat olan Manisa Milletvekili Mazlum Nurlu, "Bu sorun hepimizin. Eğer çiftçiler parti ayırımı gözetmeksizin birbirlerini tutarsa, sorunlarına sahip çıkarsa bu sorunu ancak böyle çözebiliriz. Dert bellidir, dermanı da perşembe günü Sayın Genel Başkanımız Alaşehir Cumhuriyet Meydanı'nda tüm Manisa, tüm Türkiye kamuoyuyla paylaşacak. Bütün üreticileri Alaşehir'e sorunlarına sahip çıkmaya davet ediyorum" dedi.

Tur Yıldız Biçer de bütün üreticileri örgütlenmeye, kendi birlikleri olan TARİŞ'e sahip çıkmaya ve perşembe günü gerçekleştirilecek olan mitinge davet etti.

CHP’nin kurmayları üzüm mitingi için Manisa’da

CHP’nin kurmayları üzüm mitingi için Manisa’da

CHP’nin kurmayları üzüm mitingi için Manisa’da

CHP’nin kurmayları üzüm mitingi için Manisa’da

CHP’nin kurmayları üzüm mitingi için Manisa’da

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim