• BIST 9079.97
  • Altın 2310.66
  • Dolar 32.3382
  • Euro 35.0737
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 21 °C

CHP'nin Genel Başkanı kim olacak?

CHP'nin Genel Başkanı kim olacak?
CHP 18. Olağanüstü Kurultay’ı Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile Yalova Milletvekili Muharrem İnce’nin genel başkanlık yarışı bugün başlıyor. CHP'nin Genle Başkanı Kılçdaroğlu mu yoksa ince mi olacak?

CHP’de bugün başlayacak ve iki gün sürecek 18. Olağanüstü Kurultay’ı Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile Yalova Milletvekili Muharrem İnce’nin genel başkanlık yarışına sahne olacak.

Kulislerde Kılıçdaroğlu’nun seçilmesine kesin gözüyle bakılırken, asıl savaşın Parti Meclisi (PM) için olacağı, Kılıçdaroğlu ve İnce’nin anahtar listeleri dışında, başını eski bakanlar Ercan Karakaş ve Fikri Sağlar’ın çektiği ve kendilerini Sol Kanat Hareketi olarak tanımlayan bir grubun da liste çıkarması bekleniyor.

ATO Congresium’da saat 09.00’da “Birlik ve Kardeşlik” temasıyla başlayacak kurultayı yaklaşık 10 bin seyirci izleyebilecek. Soma’da ve Uludere’de yaşamını yitirenlerin aileleri, Balyoz Davası kapsamında tutuklu bulunduğu Mamak Askeri cezaevi’nde hayatını kaybeden Deniz Kurmay Albay Murat Özenalp’in eşi Sema Özenalp, Gezi sürecinde yaşamını yitiren Berkin Elvan, Ali İsmail Korkmaz ve Ethem Sarısülük’ün aileleri onur konuğu olarak kurultaya davet edilecek. Kurultayda; İnce ile Kılıçdaroğlu yan yana oturacak.

Kılıçdaroğlu, bugünkü konuşmasında Kürt sorunu başta olmak üzere Türkiye’nin kronik sorunlarına ilişkin görüşlerini anlatacak. Kılıçdaroğlu, 2015 vizyonu adı vereceği konuşmasını “eşitlik”, “özgürlük” ve “adalet” ilkeleri üzerine inşa edecek. Kılıçdaroğlu’nun anadilde eğitim konusunda da sürpriz bir açılım yapabileceği kulislere yansıdı.

İnce’den iktidar vurgusu

Diğer genel başkan adayı İnce’nin ise, CHP’nin iktidar vizyonundan uzaklaştığını, Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlığı sürdürmesi durumunda 2015 seçimlerinde iktidar olunamayacağını anlatması öngörülüyor. Öte yandan İnce’nin adaylığı için, “Tepeden tırnağa cesaret, her şey Türkiye’yi sevmekten ibaret” sloganı belirlendi

Kurultayda asıl yarış yarın PM için yaşanacak. 60 üyeli PM’nin 8 üyesi Kılıçdaroğlu’nun önereceği 12 kişilik bir liste üzerinden seçilecek. Bu 8 üye Bilim, Yönetim ve Kültür Platformu’nu temsil edecek. Diğer 52 üye için ise çarşaf liste uygulamasıyla tüm CHP üyelerine açık olan bir yarış yaşanacak. Kulislerde Kılıçdaroğlu’nun ve İnce’nin anahtar listeleri dışında, kendilerini Sol Kanat Hareketi olarak tanımlayan bir grubun da anahtar liste çıkaracağı ifade ediliyor.

Anahtar listeler

Kılıçdaroğlu’nun mevcut MYK’sında yer alan Gürsel Tekin, erdoğan toprak, Veli Ağbaba, Şafak Pavey, Burhan Şenatalar ve Sencer Ayata’yı anahtar listesine almasına kesin gözüyle bakılıyor. Bunun dışında Mehmet Bekaroğlu, Koray Çalışkan, Zeynep Altıok Akatlı, eski Bağdat Büyükelçisi Murat Özçelik, Cenk Sidar, milletvekilleri Özgür Özel, Aykan Erdemir ve aykut erdoğdu’nun isimleri anahtar liste için geçiyor.

İnce’nin listesinde milletvekilleri Dilek Akagün Yılmaz, Şevki Kulkuloğlu, Tanju Özcan, Ümit Özgümüş ile bazı eski milletvekillerinin yer alması bekleniyor. Kendilerini Sol Kanat Hareketi olarak tanımlayan grubun olası listesinde de eski bakanlar Ercan Karakaş, Fikri Sağlar, Murat Karayalçın, eski milletvekilleri Kenan Sönmez, Özkan Kaplan ve gazeteci Necdet Saraç’ın olabileceği değerlendiriliyor.

Kurultayda Yüksek Disiplin Kurulu da değişecek. Kurultayda ayrıca, tüzükte de bazı maddelerde değişikliğe gidilecek.


Osman Kaptan ezber bozdu

İlk sıradan CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal’la birlikte Genel Başkan adayı Muharrem İnce’ye oy verecek isimler listesine yazılan Antalya Milletvekili Kaptan, Kılıçdaroğlu’nun kongrede aday olarak gösterilmesi için açılan imza listesine 116’ncı sıradan imza attı.

KAYNAK:MİLLİYET

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim