• BIST 9524.59
  • Altın 2488.041
  • Dolar 32.4983
  • Euro 34.7526
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 23 °C

CHP'nin AK Parti'nin Dokunulmazlık Teklifine 'Evet' Demesinin 3 Nedeni

CHP'nin AK Parti'nin Dokunulmazlık Teklifine 'Evet' Demesinin 3 Nedeni
CHP'nin dokunulmazlıklar konusunda AK Parti'nin teklifine "Evet" demesinin gerekçeleri şöyle sıralandı: İlkesel duruş, 'HDP'yi koruyor' algısı yaratmamak, AK Parti'yi sıkıştırmak.

AK Parti'nin dokunulmazlıklar konusundaki Anayasa değişikliğine "Evet" oyu kullanma kararı, siyasetin rotasını değiştirdi. AK Parti CHP'nin tavrından memnuniyetini dile getirirken, MHP'den de destek açıklaması geldi. Teklife şiddetle karşı çıkan HDP ise gelişmeleri "Darbe girişimi" ve "Başkanlık sistemine geçişin önünü açacak gelişme" olarak nitelendirdi.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun, dokunulmazlıklar konusunda AK Parti'nin TBMM'ye sunduğu Anayasa değişikliği teklifine "Evet" oyu kullanacaklarını açıklaması, kulisleri hareketlendirdi.

CHP'de "Evet" oyu kararının gerekçeleri şöyle sıralanıyor:

1- İLKESEL DURUŞ

AK Parti'nin teklifine "Evet" denilerek, 15 yıldır dile getirilen "Dokunulmazlıklar kürsü dokunulmazlığıyla sınırlandırılsın" ilkesine sahip çıkılacak.

2- YANLIŞ ALGIYI YIKMAK

AK Parti'nin özellikle son dönemde kullandığı, "CHP, HDP'lileri koruyor, teröre destek veriyor" algısının önüne geçilecek.

3- FİRE FATURASI

"Hodri meydan" diyerek, Anayasa değişikliğinin gizli oylaması sırasında olası firelerin faturasının AK Parti'ye kesilmesinin önü açılacak. AK Parti'nin samimi olmadığı deşifre edilecek. CHP, komisyon ve genel kurul aşamasında bakanların da dokunulmazlıklarının kaldırılması konusunda verilecek önergeler için kamuoyunun desteğini arkasına almaya çalışacak.

ÖZGÜR ÖZEL: TUTARLI POLİTİKALARIMIZIN İSPATI

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, dokunulmazlıklar konusunda "Evet" oyu kullanmalarının tutarlı politikalarının ispatı olduğunu öne sürerek, "Ortaya koyduğumuz tavırla, AK Parti'nin ezberinin bozulduğunu görüyoruz. Şimdi onlar düşünsünler. Bir Başbakan, 'Hodri meydan' çekecekse önce kendisi ve bakanları için çekmeli. Bakan yapamadıkları üzerinden bunu yapmamalı. Başbakan ve bakanların dokunulmazlığı da mutlaka kaldırılmalı. Başbakan ve bakanlar meydandan kaçıyorlar. Biz bakan ve Başbakan'ın dokunulmazlığının kaldırılması için komisyon ve genel kurul aşamasında önerge vereceğiz" dedi.

LEVENT GÖK: İÇTÜZÜĞE VE ANAYASA'YA AYKIRI ANCAK BİZİM DOKUNULMAZLIKLARIN KALDIRILMASIYLA İLGİLİ ÇEKİNCEMİZ YOK

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök ise "İktidar partisinin dokunulmazlıklarla ilgili teklifinin içtüzüğe ve Anayasa'ya aykırı olduğu ortadadır. Geçici yapılan bu düzenleme kişilere savunma hakkı vermiyor. Buna rağmen bizim dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda çekincemiz bulunmuyor. Yetersiz bulmamıza rağmen 'Evet' diyeceğiz. O yüzden Başbakan'ın 'Hodri meydanı'na 'Hodri meydan' diyerek karşılık veriyoruz" ifadesini kullandı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim