• BIST 9548.09
  • Altın 2494.418
  • Dolar 32.4867
  • Euro 34.537
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 22 °C

CHP'li Yarkadaş, Saray'ın maliyetini sordu, Bakan Ağbal duble yolu anlattı

CHP'li Yarkadaş, Saray'ın maliyetini sordu, Bakan Ağbal duble yolu anlattı
CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, TBMM Genel Kurulu'nda Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın maliyetini sordu.

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, TBMM Genel Kurulu'nda Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın maliyetini sordu. Bakan Ağbal, soruya cevap vermek yerine "duble yol" projesini anlattı. Yarkadaş'ın sorusuna Ağbal, "Sayın Yarkadaş'ın sorduğu soruyla ilgili olarak da şunu ifade etmek isterim ki özellikle bütçenin imkânlarının vatandaşa dönük bir mahiyete dönüştüğü bu dönemde gerçekten milletten aldığımız vergiyi milletin hizmetine sunduk. Daha önce ne duble yol yapılabiliyor idi, ne bölünmüş yol yapılabiliyor idi, ne de otoyollar bu kadar evsafa kavuşmamıştı." cevabını verdi.

TBMM'de süren bütçe görüşmeleri ilginç bir tartışmaya sahne oldu. CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş ile AKP'li Maliye Bakanı Naci Ağbal arasında "Kaçak Saray'ın maliyeti" yüzünden tartışma çıktı.

CHP İstanbul Milletvekili Yarkadaş, genel kurul sırasında söz alarak, Maliye Bakanı Naci Ağbal'a şunu söyledi: "'Sayın Bakan, temmuz ayında 4982 sayılı Bilgi Edinme Kanunu'nun 4, 5, 11 ve 12'nci maddeleri uyarınca Anayasa'nın 74'üncü maddesi gereği Maliye Bakanlığına sarayın maliyetini sordum. Bakanlığınız sarayın maliyetini açıklamak yerine gönderdiği bilgi notunda "Cevabı, Bilgi Edinme Kurulu ile Cumhurbaşkanlığından öğrenin" demektedir. Ancak elimde gördüğünüz belgelerden de anlaşılacağı üzere her iki kurum da bu soruya yanıt vermemekte ve topu sürekli başka kurumlara atmaktadır.''

''Sayın Bakan, Kaçak Saray'ın maliyeti nedir?" diyen Yarkadaş, sözlerine şöyle devam etti: "Örtülü ödeneklere ne kadar bütçe ayrılmıştır? "Aktroll" adı verilen herkesin onuruna, şerefine, haysiyetine alçakça, namussuzca, haince saldıran çetenin giderleri örtülü ödenekten mi karşılanmaktadır?'"

Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın, CHP'li Barış Yarkadaş'ın sorusuna cevap verirken, sarayın maliyetini söylemekten kaçınması dikkat çekti. Ağbal şöyle konuştu: "Biliyorsunuz, AK Parti hükümetleri… Sayın Yarkadaş'ın sorduğu soruyla ilgili olarak da şunu ifade etmek isterim ki özellikle bütçenin imkânlarının vatandaşa dönük bir mahiyete dönüştüğü bu dönemde gerçekten milletten aldığımız vergiyi milletin hizmetine sunduk. Daha önce ne duble yol yapılabiliyor idi, ne bölünmüş yol yapılabiliyor idi, ne de otoyollar bu kadar evsafa kavuşmamıştı. Dolayısıyla hem Hükûmet olarak her türlü kamu yatırımında, her türlü harcamada mutlaka ve mutlaka hukuka uygundur, mutlaka bütçe disiplinine uygun olarak yerine getirilmiştir.''

Bakan Ağbal'ın bu sözleri üzerine Yarkadaş bulunduğu sıradan "Sayın Bakan, soruya cevap vermiyorsunuz, aynı şeyi devam ettiriyorsunuz. Yapmayın.'" diye bağırdı.

SARAY'IN HIŞMINA UĞRAMAKTAN KORKUYOR

Bakan Ağbal'ın başka bir konuya geçmeye çalışması üzerine Yarkadaş, sorusunu yüksek sesle yineledi. Yarkadaş, "'Kaçak Saray'ın maliyeti ne kadardır, örtülü ödeneğe kaç para harcadınız, AK trollerin giderlerini örtülü ödenekten mi harcadınız? Bunların cevabını istiyoruz.'" dedi.

Bakan bu sırada, kent arazileri ve yeşil alanlara ilişkin bir soruyu yanıtlamaya çalıştı. Yarkadaş ise ayağa kalkarak tekrar aynı soruyu yineledi: "Sayın Bakan, örtülü ödenekten ne kadar harcadınız? Kaçak Saray'ın maliyeti nedir?'" Bu sırada AKP milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi'ye dönerek "'Sayın Başkan, bir müdahale edin, bu böyle olmaz'" dedi.

Meclis görüşmelerinin tamamlanmasının ardından gazetecilerin konuya ilişkin sorularını cevaplayan Yarkadaş, "Maliye Bakanı, Cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan Recep Tayyip Erdoğan'ın hışmına uğramamak için, Kaçak Saray'ın maliyetini açıklayamıyor. Ben ona Saray'ın maliyetini ve örtülü ödeneğin tutarını soruyorum, o bana duble yol hikayesi anlatıyor. Seçmene hesap vermekten kaçan bir hükümet, demokrasinin en temel kurallarından biri olan şeffaflık ve denetlenebilirlik ilkesini ayaklar altına alıyor'" ifadesini kullandı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim