• BIST 9460.69
  • Altın 2495.18
  • Dolar 32.592
  • Euro 34.7956
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 22 °C

CHP'li vekillerden 'Maraş Olayları Yürüyüşü' yasağına tepki

CHP'li vekillerden 'Maraş Olayları Yürüyüşü' yasağına tepki
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri, Kahramanmaraş Valiliği'nin Maraş Olayları'nın 37. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenecek basın açıklaması...

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri, Kahramanmaraş Valiliği'nin Maraş Olayları'nın 37. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenecek basın açıklaması ve yürüyüş yasağına tepki gösterdi. Erenler Kültür ve Dayanışma Derneği önünde toplanan CHP Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen ve CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Gökdağ gazetecilere yaptığı açıklamada, engellemeyle karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

Maraş Olayları'nın 37. yıl dönümü dolayısıyla Eren Kültür ve Yardımlaşma Derneği önünde toplanan bir grup, cemevi inşaatının bulunduğu alana yürüyüp, basın açıklaması yapmak istedi. Polis, barikatlarla kapattığı dernek binası ve çevresine sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve milletvekilleri haricinde kimseyi almadı. Basın açıklamasının dernek binası önünde yapılmasını isteyen polis, CHP'li milletvekillerinin izin talebine olumsuz yanıt verdi. Bunu üzerine gazetecilere açıklamada bulunan CHP Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen, devletin ve hükümetin valisi tarafından bir engellemeyle karşı karşıya olduklarını ifade etti.

Vali ve belediye başkanının da katıldığı, yasakların olmadığı bir anma programı arzu ettiklerini dile getiren Türkmen şöyle konuştu: "37 yıl önce Maraş'ta bir katliam olmuş. Bu katliamda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan analarımız, bacılarımız, ağabeylerimiz, çocuklarımız can verdiler. Bugün gönül isterdi ki burada bir yasak olmasın. Türkiye Cumhuriyeti valisi, buraya insanların acılarını yaşamak üzere, acılarını bir kez daha dile getirmek, paylaşmak üzere buraya gelen insanları devletin polisi engellemesin, sayın valimiz de, belediye başkanımız da burada olsun. Ve burada bizler el ele, kol kola acılarımızı paylaşalım ve bir daha bu acılar yaşanmasın diye haykıralım. Ama ne yazık ki burada devletin, hükümetin valisi tarafından bir engellemeyle karşı karşıyayız. Bu engeli yapanlar, Sivas'a, Çorum'a, Suruç'a, Ankara katliamına engel olmalıydı. Orada engel olmayanlar, bu toplumun en barışçıl kesimi olan Alevilerin acısını yaşamaya bile tahammül edemiyorsa biz burada şunu anlıyoruz; hükümet ve yetkilileri ne yazık ki muhalefet diye karşılarında gördükleri insanların en ufak bir şekilde bile bir araya gelmesine, barışçıl nedenlerle bile olsa bir araya gelmesine tahammül edemiyor. Biz burada bugün Maraş katliamında kaybettiğimiz canları anacağız ve Maraş katliamında yakınlarını kaybedenlerin yanında olacağız, acılarını paylaşacağız. Ama istiyoruz ki aklıselim davranılsın, sayın valimiz de buraya gelsin ve bizimle birlikte bu acıların paylaşılmasına ortak olsun. Dileğimiz budur."

CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Gökdağ ise olaylarda yaşamını yitirenleri anmanın insani bir hak olduğunu ifade etti. Şehir dışından anma programına gelenlerin intikam duygusuyla hareket etmediğini belirten Gökdağ şunları kaydetti: "Kahramanmaraş'ta 100'den fazla canımızı yitirdiğimiz tarihin en vahşi katliamı yaşanmıştır. 1978'de gerçekleşen bu katliamda yaşamını yitirenleri anmak insani bir hak olduğu gibi bundan sonra bu tür olayların yaşanmaması adına demokratik bir davranıştır. Bugün burada bu anma etkinliğine izin verilmemesini anlamakta zorluk çekiyoruz. Kahramanmaraş'ta bu olay yaşanmıştır. Bu bütün insanlık adına utanç verici bir manzaradır ve içinde insani kırıntının olduğu herkesin bu olayı kınaması gerekir, buna da izin verilmelidir. Buraya gelen arkadaşlarımız bir intikam duygusuyla gelmiyor. Buraya gelen arkadaşlarımız yaşamını yitirenleri anmaya ve bir daha böyle olayların yaşanmamasını hatırlatmak için, barış için, kardeşlik için buradalar. O nedenle izin verilmemesini gerçekten anlamakta zorluk çekiyoruz. Eğer bu izin bir engelleme, Maraş katliamını unutturmaya yönelik ise herkes bilsin ki Maraş katliamı insanlığın vicdanında kanayan bir yaradır, unutmayacağız, unutturmayacağız. Bir daha yaşanmaması adına yapacağız bunu. Maraş aydınlansaydı Sivas olmazdı, Sivas aydınlasaydı Çorum olmazdı. Her kapatılan, her üstü örtülen olay başka bir olayın tetikçisi oluyor. Bunun önüne geçmek için, bu tür tarihe mal olmuş acı olayları, acılarımızı ortaklaştıracağız, lanetleyeceğiz ve bir daha olmaması için elimizden gelen çabayı hep birlikte göstereceğiz. Ben bir kez daha yaşamını yitirenlere rahmet ve bu tür olayların yaşanmamasını diliyorum."

Açıklamaya, HDP İstanbul Milletvekili Erdal Ataş ve Adıyaman Milletvekili Behçet yıldırım ile yurt içinden ve yurt dışından birçok alevi dernek temsilcileri katıldı.

Öte yandan, il dışından gelerek Kahramanmaraş'taki anma programına katılmak isteyenler, Narlı, Adana ve Kayseri girişlerinde oluşturulan arama noktalarından geri çevriliyor.

CHP'li vekillerden 'Maraş Olayları Yürüyüşü' yasağına tepki

CHP'li vekillerden 'Maraş Olayları Yürüyüşü' yasağına tepki

CHP'li vekillerden 'Maraş Olayları Yürüyüşü' yasağına tepki

CHP'li vekillerden 'Maraş Olayları Yürüyüşü' yasağına tepki

CHP'li vekillerden 'Maraş Olayları Yürüyüşü' yasağına tepki

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim