• BIST 9079.97
  • Altın 2307.862
  • Dolar 32.3216
  • Euro 35.03
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 19 °C

CHP'li vekilden uyarı: Otoparklara para ödemeyin!

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal artık vatandaşların otopark ücreti ödememesi gerektiğini söyledi.
Mahmut Tanal “Ankara ve İstanbul büyükşehir belediyelerinin, cadde ve sokakları otopark olarak kullanmasının, hukuka aykırı olduğunu tescil ettik. Vatandaşların bundan sonra ücret ödememesi gerekiyor” dedi.
 
CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Ankara ve İstanbul büyükşehir belediyelerinin, cadde ve sokakları otopark olarak kullanmasının, hukuka aykırı olduğunu tescil ettiklerini belirterek, vatandaşların bundan sonra ücret ödememesi gerektiğini söyledi. Tanal, sokak ve cadde üzerlerinde park eden araçlardan alınan otopark ücretlerine ilişkin TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik olduğu gibi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yan kuruluşu İSPARK’ın cadde ve sokakları otopark olarak kullandığına dair iptal davası açtığını anımsatan Tanal, İstanbul İdare Mahkemesi’nin, İstanbul’da oturmadığı ve milletvekili olması nedeniyle davayı reddettiğini anlattı.
 
DANIŞTAY’DA TEMYİZ EDİLDİ
 
Tanal, milletvekili seçilmesinin, ikametgahının İstanbul’da olmadığı anlamına gelmeyeceğini ifade ederek, ikametgah belgesini mahkemeye ilettiğini, Danıştay’a temyiz ettiğini kaydetti. Tanal, Danıştay’ın, ikametgah ibraz etmesiyle, mahkemenin kararını bozduğunu vurgulayarak, bugün İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin cadde ve sokakları amaç dışı kullandığını söyledi.
 
İmar Kanunu’nun 37. maddesine göre, yapı kullanma izni verildiğinde o bina içinde otopark alanı tahsis edilmesi gerektiğine işaret eden Tanal, eğer otoparkla igili alan tahsis edilmemişse yapı kullanma izni verilmediğini belirtti. Tanal, yasaya göre, eğer bina kendi içinde otopark yeri ayıramıyorsa, her araç için 20 metrekarelik otopark tahsis edilemiyorsa otopark parasının belediye hesabına yatırılarak, yapı ruhsat izni verildiğini anlattı. Tanal, büyükşehir belediyesinin bulunduğu sınırlar içinde ilçe belediyelerinin, topladığı paraları büyükşehir belediyesi hesabına yatırdığını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
ÜCRETSİZ OTOPARK ZORUNLULUĞU
 
“Büyükşehir belediye başkanlıkları, Otopark Yönetmeliği uyarınca, her ilçe belediyesinin hesabına, faizli olarak hesap açtırması, halkın yararlanacağı ücretsiz bölge otopark yapılması lazım. Ancak büyükşehir belediyelerinin hiçbirinin, topladıkları bu paraları, otopark amacıyla kullanmadığı, çarçur ettiği, amaç dışı kullandığı, vatandaşlara ücretsiz yararlanacağı bölge otoparkı yapmadığı anlaşılmaktadır. Bölge otoparkları yapmayınca yol amaçlı tahsis edilen yollar, caddeler daraltılarak otopark olarak kullanılmaya başlandı. Vatandaş, oralara park edecek ama ücretini ödemeyecek. Bu işlem, bu uygulamanın hukuka aykırı olduğunun mahkeme kararıyla tescilidir. Mahkeme kararları anayasa uyarınca tüm idareleri bağlar. Bu idare kararlarını yerine getirmeyen belediyeler suç işlemiş olur. Vatandaşın tazminat davası açma hakkı var.
 
UYGULAMA HUKUKA AYKIRI
 
Ankara ve İstanbul büyükşehir belediyelerinin, cadde ve sokakları otopark olarak kullanmasının hukuka aykırı olduğunu tescil ettik. Vatandaşların bundan sonra ücret ödememelerini, uygulamaya yönelik olarak belediyeler hakkında suç duyurusunda bulunmalarını, hem de tazminat davası açma hakkı doğduğunu ikinci bir kararla tescil ettik. Nasıl vatandaş kanuna uyuyorsa, belediyeleri, bakanları, idareyi, kamu görevlilerini hukuka uygun hareket etmeye ve mahkeme kararına uymaya davet ediyorum. Uymayan kamu görevlileri hakkında vatandaşın suç duyurusunda bulunmasını talep ediyorum.”
 
AMAÇ DIŞI KULLANILAMAZ
 
Tanal, otopark parasının amaç dışında kullanılamayacağına işaret ederek, amaç dışı kullanılması halinde Cumhuriyet savcılarının, resen hareket etmesi, büyükşehir belediye başkanları hakkında suç duyurusunda bulunması, soruşturma açması gerektiğini savundu.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim