• BIST 9809.62
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 24 °C

CHP'li vekil Özgür Özel'den ağlatan konuşma

CHP'li vekil Özgür Özel'den ağlatan konuşma
Meclis Genel Kurulu’nda, Soma'da meydana gelen maden kazasıyla ilgili 11 adet Meclis araştırması önergelerinin görüşmesi yapıldı.

Meclis Genel Kurulu’nda kürsüye siyah baretle çıkan CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel; yaptığı konuşmada bir madencinin annesine “Bana hadi deme anne” diye bağırdığını belirterek bu durumun nedenini şöyle açıkladı:

Soma madenci evinde 'hadi' kelimesi yasaktır. Madenci 10 saat boyunca hadi daha çok kömür çıkar denilmekten bıkmıştır”

"BU BARET KARA RENGE BOYANDIYSA..."

Siyah bareti gösteren Özel, “Soma’da parlamenter sistemimizde göçük altında kaldı. Bizlerde denetim görevimizi yapamadık. Bundan sadece 22 gün önce elimde sarı bir baret ile burada konuşuyordum. Ancak 22 gün sonra bu baret kara renge boyandıysa bunda bu Meclis sorumludur, denetim görevini yerine getirmeyen bu Meclis sorumludur, hükümet sorumludur, bakanlar sorumludur” diye konuştu.

Özgür Özel sözlerini "Keşke Erdoğan'ın fıtratında vicdan olsaydı" ifadeleriyle bitirdi.

MHP'Lİ ORAL: ÖN RAPORLAR CİDDİ İHMAL VAR DİYOR

MHP Manisa Milletvekili Sümer Oral, “Farklı uzmanların vermiş bulundukları bilgiler ve adli makamlarca oluşturulan bilirkişilerce hazırlanan ön raporlar, felaketin kaynağında ciddi ihmal ve kusurların yattığı izlenimini kuvvetlendiriyor” dedi.

Meclis Genel Kurulu’nda, Soma'da meydana gelen maden kazasıyla ilgili 11 adet Meclis araştırması önergelerinin görüşmesi yapılıyor.

Oral, “Farklı uzmanların vermiş bulundukları bilgiler ve adli makamlarca oluşturulan bilirkişilerce hazırlanan ön raporlar, felaketin kaynağında ciddi ihmal ve kusurların yattığı izlenimini kuvvetlendiriyor.Buradaki ihmal ve kusur sadece olayın yaşandığı işletme boyutunda da kalmamalıdır. Kafalarda yer alan tüm soru ve şüpheler mutlaka açıklığa kavuşturulmalıdır” dedi.

ERDOĞDU: İŞÇİLER DAYIBAŞLARI TARAFINDAN EZİLMİŞTİR

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, Soma’da yaşanan maden faciasına ilişkin, “Bu şirkette vergi incelemesi, kara para incelemesi yapılmalı. Bu işlemlerden bu şirketin hesaplarından hangi siyasetçilere hangi bürokratlara transferler yapıldığı bu şirketin vergi düşürmek için naylon fatura kullanıp kullanmadığı araştırma komisyonu tarafından uzmanlar tarafından incelenmelidir” dedi.

Meclis Genel Kurulu’nda, Soma'da meydana gelen maden kazasıyla ilgili 11 adet Meclis araştırması önergelerinin görüşmesi yapılıyor.

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, Soma’daki bu maden ve diğer madenlerin 2005 yılında "verimsiz" diye kapatıldıktan sonra özel şirketlere rödovans adı verilen bir tip kiralama usulü ile verildiğini belirterek, “Devlet bir köşe başındaki dükkanını bile kiralarken ihale yapar. Devlete ait milyarlarca dolar değerindeki bu madenler ihale yapılmaksızın doğrudan sözleşme ile işletmecilere verildi” dedi.

“İŞÇİLER SÜRÜLMÜŞTÜR...”

Sayıştay raporlarına işaret eden Erdoğdu, “Sayışta raporu, Soma’da sözleşme ile ilgili ne diyor. Sözleşme kapsamında 2012 yılı içerisinde 1.5 milyon ton program üretime karşılık 3 milyon 816 bin ton kömür üretimi gerçekleştirilmiştir. İki katından fazla Soma Anonim Şirketinde kömür üretimi gerçekleştirilmiştir. İşçiler kırbaçlanmıştır daha fazla üretim yapmak maksadıyla, işçiler sürülmüştür dayıbaşları tarafından ezilmiştir. İşte bu aşırı üretimin sebebidir. Bu şirket üretim maliyetlerini düşürmek için ne yapması gerekmektedir, işçi ücretlerini düşürmüştür, işçiler fazla çalıştırılmıştır, iş güvenliği önlemleri alınmamıştır” diye konuştu.

Bu şirkette vergi incelemesi, kara para incelemesi yapılmasını isteyen Erdoğdu, “Bu işlemlerden bu şirketin hesaplarından hangi siyasetçilere hangi bürokratlara transferler yapıldığı bu şirketin vergi düşürmek için naylon fatura kullanıp kullanmadığı araştırma komisyonu tarafından uzmanlar tarafından incelenmelidir” dedi.

HDP'Lİ KAPLAN: ELİNİZİ VİCDANINIZA KOYUN

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Soma’da yaşanan maden faciasına değinerek, “Biz 301 ölü karşısında hükümetin yapmadığını yapmak istiyoruz, özür diliyoruz, eğiliyoruz önünüzde, bu utanç bu Meclis’e yeter, böyle kaçamak yollara saparak adalet gerçekleşmez, ben özür diliyorum, özür diliyorum” dedi.

Meclis Genel Kurulu’nda, Soma'da meydana gelen maden kazasıyla ilgili 11 adet Meclis araştırması önergelerinin görüşmesi yapılıyor.

“PASLANMIŞ VİCDANLARINIZI YOKLAYIN”

“Elinizi vicdanınıza koyun” diye seslenen Kaplan, şöyle devam etti:

“Bunca yaşanan karşısında insani, hukuki, vicdani sorumluluğu onlar, siyasi sorumluluğu olanlar, hesap vermesi gerekenler, kasti olanlar ve 301 ölüme sebep olanlar, ister işletme sahibi olsun ister müdürleri olsun ister siyasiler olsun ister bakanları olsun bu kürsüde Allah aşkına paslanmış vicdanlarınızı yoklayın. Böyle bir felaket karşısında bu hükümetin başı bu kürsüye gelip ‘ey halkım özür diliyorum, bu korkunç bir felaket, bunun gereğini neyse yapacağım, yapacağız’ veya bakanları veya bir memuru bir tanesi çıkıp bu felaket karşısında erdemli davranacağım bu acılara dayanamıyorum benim de sorumluluğum istifa ediyorum ve özür diliyorum deme cesaretini ve yürekliliğini kendinde bulamıyor mu? Kimi kandırıyorsunuz, neyin araştırmasını kuracaksınız.”

ÖZÜR DİLEDİ

Kürsüde özür dileyen Kaplan, “Biz 301 ölü karşısında hükümetin yapmadığını yapmak istiyoruz, özür diliyoruz, eğiliyoruz önünüzde, bu utanç bu Meclis’e yeter, böyle kaçamak yollara saparak adalet gerçekleşmez, ben özür diliyorum, özür diliyorum” diye konuştu.

 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim