• BIST 9079.97
  • Altın 2324.068
  • Dolar 32.3623
  • Euro 34.9104
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C

CHP’li Özel’den Soma Davası Açıklaması

CHP’li Özel’den Soma Davası Açıklaması
Soma'da, 301 kişinin yaşamını yitirdiği faciaya ilişkin Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın 6'ncı duruşması, 16 Şubat günü görülecek.

Soma'da, 301 kişinin yaşamını yitirdiği faciaya ilişkin Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın 6'ncı duruşması, 16 Şubat günü görülecek.

Soma davasında birçok madencinin "Tazminatımız ödenmedi, fişlendik, hiçbir yerde çalışamıyoruz, Soma A.Ş. sandığımızdan güçlüymüş" diyerek tanıklıktan çekildiğini belirten CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, "Her şey şirket lehine ilerliyor" dedi.

Faciayı başından beri en yakından takip eden isim olan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, duruşmanın geldiği aşamayı şöyle anlattı:

"Son duruşmada iki tutuklu tahliye oldu. Çok uzun süre sonra ilk kez ailelerden bayılanlar, sinir krizi geçirenler oldu. Davanın ilk duruşmasında 4 kilometrelik bir insan korteji oluştu. 10 bin kişi dışarıda bekliyordu. Duruşma salonu, "Unutursak kalbimiz kurusun', "Soma için adalet istiyoruz" sloganlarıyla inliyordu. Son karar gününde salonda sadece 100 kişi vardı. Birçok aile, eş, parasızlık ve imkansızlıktan artık gelmiyordu. Son duruşmada sanık avukatları ağlayan bir şehit eşi ve annesinin, "Duygu sömürüsü yapma yoluyla mahkemeyi etkilediğini ileri sürecek kadar ileri gitti. Geçen sürede psikolojik atmosfer ailelerin aleyhine ve tutuklu sanıkların lehine gelişti. Hakim de tepki gösterdi. Kamuoyu ilgisinin en az olduğu noktada hakimin tavrı değişmişti. Aileler, "Bu salıverilmeler devam edecek, suçlu yine gariban olacak, bizimkiler öldüğüyle kalacak" noktasına gelmiş durumda."

BÜYÜK BİR YILGINLIK VAR

Özel, çok sayıda kişinin tanıklıktan çekildiğini, şikayetçi olmaktan vazgeçtiğini belirterek şunları söyledi:

"Parasızlık içinde olanların, Soma A.Ş. ile gayriresmi yolla sorunu çözdükleri iddia ediliyor. Kazada yaralanan veya kaza sırasında madende bulunan çok sayıda madenci tanıklıktan çekildi. Olay günü madenden yaralı kurtulan madenciler, "İşimizden, aşımızdan olduk, tazminatımız ödenmedi, fişlendik, hiçbir yerde çalışamıyoruz, Soma A.Ş. sandığımızdan güçlüymüş" diyor. 10 binlerin slogan attığı bir yerden salonun üçte birinin dolu olduğu bir yere döndü. Büyük bir yılgınlık var."

İŞÇİLERİ FİŞLEDİLER

Birçok dernek ve kuruluşun müdahillik talebinde bulunduğunu kaydeden Özel, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kanunlarımıza göre doğrudan mağduru temsil etme yetkisi bulunan sendika müdahillik talebinde dahi bulunmadı. Ne Türk-İş ne Maden-İş'ten bir yetkili mahkemeye gelmiyor. Bunlar, ölen işçilerin aidatlarıyla maaş alan insanlar. En büyük hayal kırıklığı bu. Burada işçiyi temsil yetkisini kullanmadılar ama firma ile işçiler adına anlaştılar. Sendika ile şirket bir araya geldi, bu direnişin önünde olan işçileri fişledi, analarından doğduklarına pişman ettiler. Kazanın olduğu gün istifa eden sendikanın Soma Şubesi Başkanı şimdi Maden-İş'in genel sekreteri oldu."

KEŞİF ŞİRKET LEHİNE

Soma'nın sahipsiz olduğunu anlatan Özel, sözlerine şöyle devam etti: "Şirket, oyunu kuralına göre oynuyor, savunmayı bıraktı, hücuma geçti. Geçen günlerde madende yapılan keşfin amacı davanın seyrini Soma A.Ş. lehine değiştirmekti. Her şey şirket lehine ilerliyor, psikolojik hava, kamuoyu ilgisi. Yargılama biraz daha uzadıkça, ölenler öldüğüyle kalmayacak, suçlu çıkacak. Aileler, bu tahliyelerin süreceğini, birkaç celse içinde tutuklu kimsenin kalmayacağını düşünüyor. Bu konudaki kaygılarının yersiz olmadığını düşünüyorum."

GERMİNAL'İN 2016 VERSİYONU

Meclisteki 4 siyasi partinin bir daha olmaması için gerekli dersin çıkarıldığına dair söz verdiğini hatırlatan Özel, "Zaman geçtiğinde bu ilginin tamamen yok olduğu görülüyor. İşsizlik ve açlıkla terbiye edilen madenciler artık farklı düşünüyor. Tazminatların ödenmemesi tesadüf değil. Tazminatın ödenmemesinin hiçbir gerekçesi yok. 2 bin 200 işçi perişan. Bu durum, direnme gücünü kırıyor. Madenciler ve aileleri, "Biz iktidara, şirkete ve sendikaya karşı direnç gösterdik, doğruları söyledik, cezası olarak işsiziz, açız, devlet bizi cezalandırıyor" diye düşünüyor. Hepimizin okuduğu Germinal'in 2016 versiyonunu satır satır yaşıyoruz" dedi.

'SORUMLULAR HESAP SORACAK NOKTADA'

Soma'da yaşananların sorumlularının, mağdurlardan hesap soracak ve zulmedecek bir noktaya geldiğini anlatan Özel, şunları söyledi:

"Şirketin avukatları savunmayı bıraktı, saldırıya geçti. Soma'da bir teyze, "Vay anam vay, bu devlet dediğin şey, Soma A.Ş. dediğin şey ne güçlüymüş, biz bunlarla baş edemezmişiz, boşuna gelmişiz" diyor. Devlet Soma'nın hesabını sormuyor ama bir sonraki faciada oluşacak mağdurların ailelerine, o şehre şimdiden ayar veriyor. "Benim karşımda durmaya kalkma, o gün bir şey yapmam ama günü geldiğinde doğduğuna pişman ederim" diyor. Siyaset, sendika ve sermaye üçgeninin facia sonrası işbirliği insanın aklını oynatacak bir noktaya gelmiş durumda. Bu yaşananları bilenlerin yeniden Soma'ya sahip çıkmaları lazım. Salı günü çok önemlidir."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim