• BIST 9800.22
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 23 °C

CHP'li Özel: Facianın yaşandığı madendeki sorunlar İmbat'ta da yaşanıyor

CHP'li Özel: Facianın yaşandığı madendeki sorunlar İmbat'ta da yaşanıyor
CHP Grup Başkan Vekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, facia meydana gelen Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait Eynez maden ocağının yanıbaşındaki...

CHP Grup Başkan Vekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, facia meydana gelen Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait Eynez maden ocağının yanıbaşındaki İmbat Madencilik'te de aynı sıkıntıların yaşandığını söyledi. Son günlerde işçi çıkarmaların hızlandığı madende, işçilerin adeta kara listeye alındığını öne süren Özel, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın acilen müfettiş görevlendirmesi gerektiğini belirterek, "Türkiye'yi duyarlı ve dikkatli olmaya davet ediyoruz." dedi.

Grup Başkan Vekili Özel, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden Soma davasının beşinci duruşması beşinci celsesinin öğleden sonraki bölümüne katıldı. Burada gazetecilere yaptığı açıklamada, facia yaşanan madenin hemen yanında bulunan İmbat Madencilik'teki sıkıntılara değindi. Özel, "Bu maden ocağının hemen yanıbaşında yan yana çalışıyorlar. Burada İmbat maden ocağı var. İmbat maden ocağı da bu facia yaşandıktan sonraki süreçte pek çok gündeme gelmişti. Benzer risklerin bulunduğu bir maden ocağıdır. Soma, madenlerinin İmbat'tan daha güvenli olduğunu söylüyordu, hattâ sayın bakan, burası için, "Türkiye'nin en güvenilir madeni" demişti. En güvenlisi buysa yanıbaşında ne oluyor diyorduk. Zaman zaman yangınlar, zaman zaman patlamalar, iş güvenliğiyle ilgili sıkıntılar varken İmbat'ta şikayetler yükselmeye başladı. Son günlerde şunu gördük, İmbat da işten çıkarmalar başlattı. Bir kara liste olduğu anlaşılıyor. Bu kara listenin yapılmasında devrin Soma kaymakamının, Manisa Valiliği'nin, Soma'daki jandarmanın, Soma'daki emniyetin de parmağı var, çünkü polis kameralarından bakmışlar, hakkını arayan, Soma'da hak arama yürüyüşlerine katılan, eylem yapan madencileri kara listeye almışlar. Onları teker teker işten çıkarıyorlar. Ayrıca madencilere verilen iki gün hafta tatilini ellerinden almak için çeşitli yöntemler geliştirmişler. Maaşlar alınırken bir bakıldı ki 29 Ekim günü çalışmayanlardan yevmiye kesintisi var. 29 Ekim resmi tatil, çalıştırman için özel izin alman lazım. İki kat yevmiye lazım. Bunu yapmamış. 29 Ekim günü işe gelmemiş olandan da para kesiyor." şeklinde konuştu.

Hastaneye gitmiş, elinde devlet raporu olan kişilerin yevmiyelerinin kesildiğini söyleyen CH Milletvekili Özel, "İmbat'ın içerisindeki sorunları dile getirenleri, İmbat'ta bu maaş kesintilerine karşı çıkanları, hak arayanları, "Ya, benim alnımın terini neden çalıyorsun?" diyenleri işten atıyorlar. İmbat'ta her geçen gün artmakta olan tehlikeye, İmbat'ta her geçen gün ihmal edilen iş güvenliğine ve işçi haklarına karşı bütün Türkiye'yi dikkatli ve duyarlı olmaya davet ediyoruz. Facianın yanıbaşındaki maden ocağında işçi kardeşlerimiz, madenci kardeşlerimiz eziliyorlar. Emekleri sömürülüyor. Paraları kesiliyor, işlerinden ediliyorlar ve Soma'da ne hata yapıldıysa İmbat'ta da o hatalar yapılmaya başlanıyor. Facia olduktan sonra, "Özgür Özel bunu söylemişti, CHP muhalefet partisi milletvekilleri konuyu gündeme getirmişti" demenin kıymeti yok. Bugünden itibaren Çalışma Bakanlığı Soma'daki madenlere, özellikle facianın yanıbaşındaki İmbat Madencilik'e müfettiş görevlendirilmelidir. Orada son bir ayda işten çıkarılan işçileri teker teker dinlemelidir." dedi.

CHP'li Özel: Facianın yaşandığı madendeki sorunlar İmbat'ta da yaşanıyor

CHP'li Özel: Facianın yaşandığı madendeki sorunlar İmbat'ta da yaşanıyor

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim