• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 20 °C

CHP'li Köksal, çocuk gelinler için Meclis'e araştırma önergesi verdi

CHP'li Köksal, çocuk gelinler için Meclis'e araştırma önergesi verdi
CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, erken yaşta evlendirilen kız çocuklarının durumlarının araştırılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne...

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, erken yaşta evlendirilen kız çocuklarının durumlarının araştırılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) önerge verdi.

Erken yaşta evlendirilen kız çocuklarının sayısında ciddi artış olduğuna dikkat çeken Köksal, önergesinde, "Türkiye'deki en önemli toplumsal sorunlardan bir tanesi çocuk yaştaki evliliklerdir. Ülkemizde ne yazık ki hala, arkadaşlarıyla oyun oynayacak yaşlardaki kız çocukları, babası hatta dedesi yaştaki adamlarla evlendirilmekte. Pek çok kez, bu çocuklar, yaşlı adamların ikinci eşi veya üçüncü eşi olmaktadırlar." ifadelerine yer verdi.

"ÜÇ FARKLI KANUN, ÜÇ FARKLI DÜZENLEME"

Kız çocuklarının küçük yaşta evlenmesiyle ilgili farklı kanunlarda, farklı düzenlemeler olduğunu ifade eden CHP'li vekil, Türk Medeni Kanunu çerçevesinde kanunun öngördüğü evlenme yaşından daha küçük yaşta evlenen kıza "çocuk gelin" demenin mümkün olduğunu ifade etti. Türk hukuk sisteminde, çocuk gelin kavramının tarifinin, kanuna göre değiştiğini ifade eden Köksal, Türk Medeni Kanunu'na göre 17 yaşını doldurmamış kızlar, Çocuk Koruma Kanunu'na göre 18 yaşını doldurmamış kızlar, Türk Ceza Kanunu'na göre ise 15 yaşını doldurmamış kızların çocuk gelin sayıldığını kaydetti. CHP Afyonkarahisar Milletvekili, kanunlar arasındaki uyumsuzluk yüzünden özellikle kırsal kesimdeki ailelerin, kız çocuklarını erken yaşta evlendirmelerine karşı verilen tüm mücadelelerin sonuçsuz kaldığını belirtti.

"KIZLAR KENDİ KARARLARINI VEREMİYOR"

Küçük yaştaki kızların evlenip evlenmemeye kendilerinin karar vermediğine dikkat çeken Burcu Köksal, şunları dile getirdi: "Kızın kendini korumayacak yaşta ve eğitimden koparılarak, evlendirilmesi durumunda, evlilik sonrasında eşi tarafından şiddete maruz kalabileceği ihtimali düşünülmemekte, kız çocuğu, ailesi tarafından kocaya bağımlı bir hayata hapsedilmektedir. Aile içi şiddet, eğitim seviyesinin düşük oluşu, geçimsizlik, baskı, çocuk sevgisinin yokluğu, küçük yaşlarda anne veya babadan birinin kaybedilmesi ve üvey anne veya babaya sahip olunması çocuklarda evlenme sonucunda bu durumdan kurtulacağı inancını geliştirmekte ve erken yaşta evliliklere yol açmaktadır."

Küçük yaşta evliliğin pek çok soruna yol açtığını aktaran CHP'li vekil, evliliklerin başlangıcında ilk, sonraki dönemlerinde ise diğer çocuklar olduğunu, bunun da erken yıpranma ve yaşlanmalara yol açtığını vurguladı. Burcu Köksal, açıklamalarını şöyle tamamladı: "Adeta kaderine küsüyor, ruhsal ve bedensel gelişmeleri olumsuz etkileniyor. Çoğu kez imam nikahı ile evlenerek ikinci hatta üçüncü eş oluyor, eğitim ve öğretimi yarıda kalıyor. Kendisi çocuk olduğu halde çocuk büyütme yükümlülüğünü üstleniyor. Psikolojisi bozuluyor. Erken evlilik aile içinde şiddete muhatap olma riskini artırıyor."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim