• BIST 9693.46
  • Altın 2507.469
  • Dolar 32.5758
  • Euro 34.7748
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 20 °C

CHP’li İlgezdi, tekstil atölyelerini Meclis'e taşıdı

CHP’li İlgezdi, tekstil atölyelerini Meclis'e taşıdı
CHP Parti Meclisi üyesi Gamze Akkuş İlgezdi, kadın işçilerin tekstil atölyelerinde sağlıksız çalıştığını iddia ederek Meclis gündemine taşıdı.

CHP Parti Meclisi üyesi Gamze Akkuş İlgezdi, kadın işçilerin tekstil atölyelerinde sağlıksız çalıştığını iddia ederek Meclis gündemine taşıdı.

CHP Parti Meclisi üyesi Gamze Akkuş İlgezdi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle hazırladığı soru önergesini TBMM Başkanlığı'na sundu. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle CHP Sancaktepe İlçe örgütüyle birlikte Samandıra'da bulunan tekstil atölyelerini ziyaret eden Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, kadın emekçilerin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı. Tekstil ve hazır giyim sektörünün, yeni istihdam olanakları yaratılması bakımından Türkiye'de önemli bir rol üstlendiğini kaydeden Gamze İlgezdi, erkeklerden daha uygun işçiler olarak görülmeleri nedeniyle sektörün iş yükünün büyük oranda kadın emekçilerin omuzlarına yüklendiğini ifade etti.

CHP Parti Meclisi üyesi Gamze Akkuş İlgezdi, Çalışma ve Sosyal güvenlik Bakanı Süleyman Soylu'nun cevaplaması talebiyle şu soruları sordu:

"Türkiye'de kayıtlı kaç tekstil firması ve/veya atölyesi vardır? Buralarda çalışan işçi sayısı nedir? Bu emekçilerimizin kaçı kadındır?

Türkiye'de 2002-2016 yılları arasında tespit edilen kayıt dışı tekstil atölyesi ve firma sayısı nedir? Bu firmalarda çalışan işçi sayısı nedir? Bu emekçilerimizin kaçı kadındır?

AKP iktidarı döneminde kayıt dışı çalıştırılan atölyelerde meydana gelen iş kazası sayısı nedir? Bu kazalar neticesinde hayatını kaybeden emekçi sayısı nedir? Bu emekçilerin kaçı kadın, kaçı erkektir?

Tekstil atölyelerinde insan sağlığını ve hayatını tehlikeye düşürdüğü tespit edilen güvenlik açıkları nelerdir? Bugüne kadar bakanlığınız tarafından denetlenen atölye sayısı nedir?

Birçok atölyede yangın söndürme tüpü olmadığı gibi yangın söndürme sistemlerinin varlığı da kuşkuludur. Bu bakımdan bugüne kadar kaç tekstil ve hazır giyim atölyesinde yangın sonucu hasar oluşmuştur? Bu olaylar neticesinde kaç emekçi hayatını kaybetmiştir?

Tekstil sektöründe çalıştığı tespit edilen çocuk işçi sayısı nedir? Bu çocukların cinsiyetlerine göre dağılımı nedir?

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) standartları doğrultusunda kayıt dışı çalışmanın ortadan kaldırılması konusunda Bakanlığınızca hangi çalışmalar yürütülmektedir?

Tatmin edici ve düzenli maaş ödenmesi, çalışma sürelerinin yasal sınıra çekilmesi, fazla mesainin sınırlandırılması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için hangi adımlar atılmıştır?

Sektörde çalışan kadın emekçilerimize çocuk bakım desteği sağlanmakta mıdır? Bu işçilerimize yönelik ücretsiz kreş hizmeti verilmesi düşünülmekte midir?

Sektörde çalışan kadın işçileri desteklemek adına, kadınları sosyal ve ekonomik hakları konusunda bilinçlendirmek üzere Bakanlığınızca yürütülen bir eğitim programı var mıdır?"

Cihan

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim