• BIST 8718.11
  • Altın 2247.714
  • Dolar 32.332
  • Euro 35.1694
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C

CHP'li Haluk Koç'tan ikinci tur stratejisi

CHP'li Haluk Koç'tan ikinci tur stratejisi
Parti sözcüsü Haluk Koç, CHP'nin ikinci tur koalisyon stratejisini açıkladı. Yargı bağımsızlığı, emekli ikramiyesi, asgari ücretin yükseltilmesi gibi maddelerin takvime bağlanacağını söyleyen Koç, "İlk 100 günde atılacak adımlar protokole yazılacak" dedi.

 Koalisyon temaslarında CHP’nin AKP’yle ‘irtibat ismi’ olarak belirlenen parti sözcüsü Haluk Koç, AKP’li Ömer Çelik’le birlikte diplomasi trafiğini yönetecek. CHP’nin izleyeceği strateji hakkında ayrıntılı bilgiler veren Haluk Koç, “Koalisyon için bir süreç yaşıyoruz ama 33 günün sonunda görevlendirme yapıldı. ‘Peşrev çekerek vakit geçirmeyin’ diyen kişi 33 gün peşrev çekti” dedi.

Gecikmeye rağmen Türkiye’nin çözümsüz, hükümetsiz kalmasını hiç kimsenin istemediğini dile getiren Koç, CHP’nin 14 ilkesinin toplumun talebi olduğunu söyledi.
Bugün gazetesinden Hasan Bozkurt’a konuşan Haluk Koç, “İlk tur görüşmelerindeki CHP ve AKP’nin tavrı Türkiye’de çok geniş kesim tarafından olumlu algılandı. Ama ille de iktidar olacağız diye AKP’nin 7 Haziran öncesini 7 Haziran sonrasına taşıyacak bir sürecin aktörü olmayız” tespiti yaptı.

ALT KOMİSYONLAR KURULACAK

AKP'li Ömer Çelik ile kendisinin görüşmelerde irtibat noktası olacağını dile getiren Koç, “Koalisyon görüşmeleriyle ilgili yanlış anlama, ters ifade olursa bunları dengeleme irtibatta bulunma vazifesi göreceğiz. Eğer bir müzakere süreci olursa ilişkileri sürdüreceğiz” diye konuştu.
Müzakere aşamasında uzmanlarından oluşacak alt komisyonların oluşturulacağını söyleyen Koç, “Müzakere aşamasını çeşitli alt başlıklara yazdığımızda bahsettiğimiz konuların irdelemesine geldiğinde takvimlenmesi yapılacak. İlk 100 gün içinde şunların olması lazım diyeceğiz. Protokole bağlanması gerekiyor ve bağlandıktan sonra milletin önüne çıkıp ‘Söylediklerimizin şu kısımlarını hayata geçirecek anlaşmanın yapıldığı bir hükümeti kuruyoruz’ diyeceğiz” dedi.

‘KABUL ETMEDİLER DİYECEĞİZ’

“Koalisyon olacaksa, koşullar ve şartlar kabul edilebilecek, ülkeyi rahatlatabilecek bir sonuç çıkarsa tabii ki yükümlülüğümüzü yerine getiririz” diyen Koç, hükümet kurulamadığı takdirde ise “Hukukun bağımsız olmasını, adil yargılanma hakkının olmasını, hakim yargıç teminatının olmasını önerdik kabul edilmedi. Refahın tabana yayılması için emekliye 2 bin TL ikramiye, asgari ücreti 1.500 TL olmasını istedik kabul etmediler” çerçevesinde kamuoyuna açıklama yapacaklarını söyledi.
7 Haziran öncesindeki Türkiye tablosunun toplumun ve insanların vicdan kayıtlarında tazeliğini koruduğunu aktaran Koç, “Süreç sonunda Türkiye’ye ve insanlarımıza 7 Haziran öncesi yaşadığımız karmaşık tablonun düzeltilebileceğine dönük adımlar atıldığında CHP’liler mutlu olur. CHP kendisini başarılı kabul eder” değerlendirmesi yaptı.

‘SEÇİM YAPILIRSA 2016 DA KAYIP OLUR’

Haluk Koç, 7 Haziran sonrası çıkan tabloya rağmen erken seçim isteyenlere de şu yanıtı verdi: "Bir seçimin ülkeye maliyeti 500 milyon TL. Benim istediğim olana kadar, istediğim milletvekili çoğunluğuna ulaşana kadar seçim olsun demek, çocukların oyunlarında ‘gol olana kadar penaltı vardıra’ döner. Seçim yapılırsa 2016 da kayıp olur. Ekonomi, Suriye olayı derinleşir.”

‘BAŞBAKAN DAVUTOĞLU NET KONUŞTU’

CHP Sözcüsü Koç, AKP ile yapılan ilk tur görüşmelerinin nabzını şöyle anlattı: “Başbakan Davutoğlu toplantının içeriğiyle ilgili son derece düzgün, net açıklamalar yaptı. Türkiye’nin içte ve dışta ciddi sorunları var.
Masada da geniş tabanlı, güçlü bir hükümet profiliyle karşılıklı güven üzerine oluşturulacak bir yapı ile yola devam edilebilir, olabilir anlayışı var.” Hükümet kurma sorumluluğunda olduklarını belirten Koç, “Türkiye’yi bunalımda, tekrar birilerinin kurtuluş simidi olarak sarılabileceği ve her türlü baskı uygulayabileceği erken seçimle baş başa bırakmak istemiyoruz dedik. Ruh halimiz ve davranışımızın arkasındaki siyasi ilke buydu” dedi.

‘ÜÇLÜ KOALİSYON PEŞİNDE DEĞİLİZ’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın süreçlere dahil olmasıyla ilgili Koç, “CHP olarak biz sarayın dahil olduğu 3’lü koalisyon görüşmesi yapmıyoruz. Bir partiyle koalisyon görüşmesi yapıyoruz. AKP karşımıza ilk turda tek parça olarak geldi. İkinci turda da iki parça olarak gelmeyecek herhalde” diye konuştu.

‘KİMSE AYAR VEREMEYECEK’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın koalisyon tarafıymış gibi sürece müdahil olan konuşmalarını eleştiren Haluk Koç, “Kimse bu süreçte ayar vermeye kalkmayacak. Koalisyon görüşmelerini ayarlamak, yön vermek, koalisyon görüşmelerinde ‘şu olsun bu olmasın’ demek,
Üçüncü tarafın görev kapsamında değil. Tek bir görevi var görevlendirme yapmak. Ama baktığımızda mantık aynı. 7 Haziran öncesini 7 Haziran sonrasına ışınlayarak nakletmek istiyor” ifadelerini kullandı.

‘UZLAŞMA KÜLTÜRÜNE İHTİYAÇ VAR’

Görüşmelerde bu krizin aşılıp aşılamayacağına ilişkin soruya Koç, “Eğer müzakere yapılacaksa o boyutta AKP yetkilileri tarafından getirilecek, değerlendirilecek. Siyaset bir uzlaşma kültürüne ihtiyaç gösteriyorsa o zaman her iki partide tek başına iktidara gelmiş gibi davranamaz” dedi.

İRAN'DAKİ ŞEFFAFLAŞMA 17 ARALIK'I ÇÖZECEK

Haluk Koç, İran’ın nükleer programını dünyaya açma anlaşmasından sonra değişecek tüm dengelerde Türkiye’nin kendisine yeni bir yol haritası çizmesinin hükümet kurmaktan geçtiğini söyledi. Çözümsüzlüğü sahiplenerek yol alınamayacağını vurgulayan Koç şöyle konuştu:
“İran şimdi yepyeni bir güç olacak. Senin hareket alanın iyice daralıyor. İran’da şeffaflaşmayla beraber, ambargolu dönemde yaşanan para trafiğinin sorgulanmasının yargıya intikalinin Türkiye’ye yansımaları ne olacak? 17 Aralık hani hayaldi? Bunun bağlantıları çıkacak. Bütün bunları göğüsleyebilecek, hesap verebilen, hakim ve yargıç teminatı da dahil bir evrensel normlara göre hukuk sisteminin getirilmesi lazım.”

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim