• BIST 9681.57
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 30 °C
  • İzmir 27 °C

CHP’li Budak ÇED Raporlarını Meclise Taşıdı

CHP’li Budak ÇED Raporlarını Meclise Taşıdı
CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, Antalya'nın Gündoğmuş ilçesinde yaban hayatı koruma alanında açılacak mermer ocağı için verildiği...

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, Antalya'nın Gündoğmuş ilçesinde yaban hayatı koruma alanında açılacak mermer ocağı için verildiği iddia edilen "ÇED Gerekli Değil" kararını TBMM'ye taşıdı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı'nın yanıtlaması istemiyle TBMM'ye verdiği önergede, Türkiye genelinde ve Antalya'da doğada ağır tahribat oluşturacak projeler için Çevresel Etki Değerlendirmesine (ÇED) gerek görülmediğini öne sürdü. Antalya'nın Gündoğmuş ilçesinde "yaban hayatı mutlak koruma alanı" olarak ilan edilen bölgede mermer ocağı açılması için başka bir alana ait ruhsatla "ÇED gerekli değildir" kararı verildiğini söyleyen Budak, "ÇED gerekli değil kararlarının sayısı giderek artarken, bazı örnekler, gerekli incelemelerin sağlıklı yapılmadığını kanıtlamaktadır. Son dönemde ortaya çıkan örnekler, doğal yapının korunması açısından kaygı vericidir" dedi.

"İHMAL Mİ? SUİSTİMAL Mİ?"

Türkiye genelinde ve Antalya'da 2010-2016 döneminde ve yıllara göre kaç ÇED başvurusu olduğu ve proje türlerine göre nasıl sonuçlandığı konusunda bilgi isteyen Budak, "Söz konusu dönemde kaç "ÇED gerekli değildir" kararı verilmiştir? Antalya'da kaç proje için "ÇED gerekli değildir" kararı verilmiştir ve bu projeler hangileridir? ÇED ve "ÇED gerekli değil" kararlarıyla ilgili kaç dava açılmıştır? Bu davalar nasıl sonuçlanmıştır? ÇED ve "ÇED gerekli değil" kararlarının kaçı iptal edilmiştir?" diye sordu.

Gündogmuş ilçesinde yaban hayatı koruma alanında açılacak mermer ocağı için "ÇED gerekli değil" kararı verilmesine tepki gösteren Budak, Bakan Sarı'nın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

"Antalya'nın Gündoğmuş ilçesinde "yaban hayatı mutlak koruma alanı" olarak ilan edilen bölgede mermer ocağı için "ÇED gerekli değil" kararı nasıl verilmiştir? Bir soruşturma açılmış mıdır? İhmal mi görevi kötüye kullanma mı söz konusudur?, Milli park, doğal hayatı koruma alanı gibi koruma alanları sınırları içinde kaç proje için "ÇED gerekli değildir" kararı verilmiştir? Söz konusu koruma alanları hangileridir? Antalya'da verilen "ÇED gerekli değil" kararlarının tümünün gözden geçirilmesi sağlanacak mıdır? Turizm ve tarım yoluyla ülke ekonomisine milyarlarca dolar katkı sağlayan Antalya'nın doğasının daha fazla tahrip edilmesi önlenecek midir?"

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim